Zo stemde Ingelmunster: De Brug/N-VA/Open VLD staat nog sterker

Vooruit zakt naar 9,4% van de stemmen, goed voor een zetel. © foto FODI
Redactie KW

Ook de inwoners van Ingelmunster trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Ingelmunster.

Alle stemmen zijn geteld in Ingelmunster en De Brug/N-VA/Open VLD van Kurt Windels komt als grote winnaar uit de bus. Het haalde 59,9% in totaal, een stijging van 4,3% of een extra zetel. “We voelden op straat dat er tevredenheid was bij de mensen. Maar je bent maar zeker wanneer de stemmen zijn geteld”, zegt burgemeester Kurt Windels.

Spoor8770 gaat door

Spoor8770 scoort 30,7% van de stemmen en haalt zo meteen zes zetels. In het begin gaven ze toe dat ze op méér hadden gehoopt, maar naargelang de uren vorderden, beseften ze dat dit toch een heel goed resultaat was als nieuwkomer. “Wij stoppen niet! Wij gaan door”, zei lijsttrekker Ludwig Vanlerberghe tegen de talrijke aanwezigen in het stationsgebouw.

Ludwig haalde met 914 voorkeurstemmen de derde beste score, na burgemeester Kurt Windels (2.336) en Trui Lambrecht (1.161). “Geef toe, toch een goed resultaat?”, bekende hij, terwijl hij links en rechts handjes mocht schudden. Op het moment dat Ludwig een korte toespraak wilde houden, klonk door de boxen het lied ‘De Chef Van De Stoatie’ van Benny Scott. Ludwig glimlachte en het publiek applaudisseerde alsof hij de verkiezingen had gewonnen.

Binnen Spoor8770/CD&V is CD&V de grote winnaar, want ze haalden vijf van de zes zetels binnen. Naast Bart Buyse en Filip Blanckaert krijgen ook Kaat Neirinck, Koen Depreiter en Jan Defreyne een zitje in de gemeenteraad. Voor Kaat is het volledig nieuw.

Van drie naar één zetel

Vooruit zakt met 7,1% en houdt 9,4% van de stemmen over, goed voor een zetel. Die gaat normaal naar Enigo Vandendriessche, als hij dat mandaat opneemt. “Dat hadden we totaal niet verwacht. Ik hield rekening met misschien één zetel verlies, maar niet met twee zetels”, bekent lijsttrekker Liesbeth Holvoet. “Ligt dat aan die opkomstplicht? Ik ben ontgoocheld omdat we een heel positieve campagne voerden en dachten dat de mensen dat nodig hadden, zo’n politiek op inhoud. Maar blijkbaar niet…”

“We hoopten dat de dorpsgenoten hadden bemerkt dat we zes jaar positief hadden gewerkt”, aldus Enigo. “We deden voorstellen, konden zaken realiseren. En dat als kleinste partij vanuit de oppositie. Maar blijkbaar is dat niet genoeg voor om dan toch voor ons te stemmen. Dat is hun recht en dan trekken we daar onze conclusies uit. Of ik mijn mandaat opneem? We gaan eerst met de partij bij elkaar zitten en de resultaten evalueren.”

In totaal kwamen 67,6% van de Ingelmunsternaars hun stem uitbrengen.

Resultaten gemeenteraad

Resultaten provincieraad