Zo stemde Brugge: burgemeester Dirk De fauw maakt favorietenrol waar en hint op coalitie met enkel Vooruit
Ook de inwoners van Brugge trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Brugge.
Een klinkende overwinning. Burgemeester Dirk De fauw maakte zijn favorietenrol meer dan waar. Zijn partij Brugse CD&V haalt bijna 40 procent van de stemmen en torent ver boven de concurrentie uit. Het doet er zelfs meer dan 6 procent bij in vergelijking met zes jaar geleden en sleept 4 extra zetels in de wacht. Burgemeester Dirk De fauw zelf is hét stemmenkanon in Brugge. Hij haalt zonder de kiesplicht – bijna 40 procent van de Bruggelingen bleef thuis – evenveel voorkeurstemmen als zes jaar geleden. (lees verder onder de video’s)
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
“We hebben zes jaar lang hard gewerkt, de kiezer heeft ons hiervoor beloond”, reageert Dirk De fauw. “De Bruggelingen hebben mij het vertrouwen gegeven om de komende zes jaar opnieuw burgemeester te zijn. De directeur van de stad heeft mij via e-mail het initiatief gegeven om coalitiegesprekken aan te gaan. Dat zal ik morgennamiddag doen met Vooruit. Voorlopig alleen met die partij. Die coalitiepartner is lichtjes vooruit gegaan. De andere partijen gingen achteruit.”
Vooruit blijft tweede partij
Vooruit blijft status quo en blijft daarmee de tweede grootste partij in Brugge. “Het verheugt mij dat burgemeester Dirk De fauw nu eerst met Vooruit alleen zal praten maandagavond”, reageert Pablo Annys. “Samen hebben we 31 van de 47 gemeenteraadszitjes. Het is logisch dat hij eerst met de tweede winnaar praat.”
Partijgenoot Mathijs Goderis: “We gaan er procentueel op vooruit, maar winnen jammer genoeg geen zetel. Tegenover de orkaan Dirk De fauw, die bijna 40 procent van de stemmen haalt, hebben we goed standgehouden, dank zij onze sterke ploeg.” Ook Annick Lambrecht straalde: “Voor iemand van wie gezegd werd dat ze in Brussel zit voor Vooruit, heb ik het niet slecht gedaan. Ik scoorde goed voor de gemeenteraad en rijfde een zetel binnen voor de provincieraad. Ik ben zeer tevreden met mijn persoonlijke voorkeursstemmen: 2.312 vanop de derde plaats. Als vrouw voel ik mee met mijn liberale collega Mercedes Van Volcem. De uitslag van de verkiezingen is een drama voor haar. Ik zeg dat zonder leedvermaak, want Mercedes heeft hard gewerkt.”
Het grootste verlies is inderdaad voor Mercedes Van Volcem en haar partij Voor Brugge. De liberale partij moet 5 procent prijsgeven. Zeer opvallend: nummer twee Jasper Pillen (2.071) haalt meer voorkeurstemmen dan lijsttrekker Mercedes Van Volcem (1.776). Een tweede grote nederlaag voor de Brugse advocate, nadat ze in juni ook haar zetel in Brussel verloor. De wissel van de wacht lijkt aangebroken bij de Brugse liberalen. In tegenstelling tot haar partijgenoot Bart Tommelein gooit Van Volcem de handdoek niet in de ring, ook al haalt ze 300 stemmen minder dan Jasper Pillen: “Ik zal mijn mandaat in de gemeenteraad opnemen”, zegt de politica met tranen in de ogen.
Door het stevige verlies van Voor Brugge wordt N-VA, die op gelijke hoogte blijft, de derde grootste partij in Brugge. “Eerst en vooral proficiat aan Dirk De fauw”, reageert lijsttrekker Maaike De Vreese. “We zien hier duidelijk het burgemeesterseffect. Wij hebben goed standgehouden en zijn nu de derde grootste partij van Brugge. We hebben veel beter gescoord dan de peiling aangaf en behouden onze vijf zetels.” N-VA hoopt alsnog op een uitnodiging van Dirk De fauw.
Extra zetel voor Vlaams Belang
De tweede winnaar van de dag is Vlaams Belang. Die stijgt een procentje en doet er daarmee een zeteltje bij. Ten huize Sintobin zal gekozen moeten worden wie er straks zal zetelen: lijstrekker Stefaan Sintobin of zijn stiefzoon Jonathan Haeyaert. Beiden mogen niet zetelen. Onderneemster Marie Laeremans mag zich hierdoor klaarstomen voor de gemeenteraad. Ook Europees parlementslid Tom Vandendriessche raakte verkozen. Hij zal zijn mandaat opnemen. “Als ik kandidaat ben, is dat altijd om te zetelen als de kiezer dat beslist.” Opvallend: Hugo De Bondt, die N-VA inruilde voor Vlaams Belang en daar de vijfde plaats op de lijst kreeg, en gemeenteraadslid Arnold Bruynooghe, raakten niet verkozen.
Groen is de tweede grote verliezer in Brugge. Het verliest twee procent en twee zetels. Lijsttrekker Raf Reuse reageert ontgoocheld. “De stemmen zijn geteld en de uitslag is duidelijk. In bijna heel Vlaanderen gaat Groen achteruit en wij zijn daar in Brugge niet bespaard van gebleven. We hadden op meer gehoopt. Met Karin Robert, Eva Vanhoorne en mezelf zullen we de komende jaren strijden voor meer natuur, plaats voor voetgangers en fietsers en voor betaalbaar wonen.”
PVDA haalt haar eerste zetel niet binnen. SVD Brugge en Voor U halen minder dan 1 procent.
Resultaten gemeenteraad
Resultaten provincieraad
13 oktober verkiezingsdag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier