Zo snel kan het gaan: Team Burgemeester en Vooruit hebben coalitieakkoord in Gistel, zonder N-VA

Burgemeester Gauthier Defreyne en schepen Michel Vincke, omringd door de verkozen raadsleden van Team Burgemeester en Vooruit, tekenden als eersten de nieuwe coalitiedocumenten, maandagmorgen een half uur na middernacht. © PM
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Zo snel kan het dus gaan: Team Burgemeester van sjerpdrager Gauthier Defreyne en Vooruit van schepen Michel Vincke vonden elkaar vrijwel meteen na de stembusgang. Beide partijen ondertekenden een coalitieakkoord en zullen nu de bevoegdheden bespreken. N-VA, die de voorbije zes jaar in het bestuur zat, valt na het verlies van zondagmiddag uit de boot.

In 2018 sloegen Open Vld, Sp.a en N-VA de handen in elkaar om een nieuw stadsbestuur te vormen met Gauthier Defreyne als burgemeester. Verder kregen de liberalen drie schepenposten, de socialisten en Vlaams-nationalisten elk eentje.

CD&V, Groen en Vlaams Belang werden naar de oppositiebanken verwezen.

Open Vld kwam nu op als Team Burgemeester en Sp.a veranderde nationaal van naam naar Vooruit. Tijdens de verkiezingen van afgelopen zondag liet de Gistelse kiezer weten het huidig bestuur best te smaken: Team Burgemeester behield tien zetels – de partij groeit net geen procent – en Vooruit pakt er zelfs een zetel bij naar drie zitjes.

Altijd overal van de partij

“De reden van het succes? We zijn als ploeg altijd overal van de partij. Als lijsttrekker en burgemeester ben ik ook altijd bereikbaar en bied ik een luisterend oor. M’n antwoorden op vragen op sociale media, schrijf ik zelf – mensen wéten dat”, legt Defreyne uit.

M’n antwoorden op vragen op sociale media, schrijf ik zelf, mensen wéten dat

“We hebben een aantal moeilijke beslissingen moeten nemen, maar mensen begrijpen dat die nodig zijn om te investeren in de toekomst van de stad.”

Positieve campagne

Ook Vooruit zit dus in het winnende kamp. “We kenden een positieve campagne met een mooi team dat tentakels had in alle geledingen van de stad”, zegt schepen en lijsttrekker Michel Vincke.

“We kregen in de legislatuur ook de ruimte om de punten uit te rollen die er voor ons toe doen. Er was ook de nationale tendens die Vooruit kent, maar de verklaring voor de winst daar leggen zou onze eigen inspanningen te weinig waarde geven.”

Snel akkoord

Defreyne gaf voor de kiesstrijd al aan, indien mogelijk, met dezelfde coalitiepartners nog eens zes jaar te willen samenwerken. Dat wordt nu ook bevestigd: Team Burgemeester en Vooruit ondertekenden maandag in de vroege uurtjes een coalitieakkoord.

Vooruit zal twee schepenposten vervullen met Ben Van Quathem en Michel Vincke. Defreyne en co krijgen naast het burgemeesterschap nog eens drie schepenzetels voor Geert Deschacht, Ann Bentein en Philippe Struelens. Wim Gevaert, ook van Team Burgemeester, zal de gemeenteraadsvoorzitter zijn.

Over de invulling van de bevoegdheden wordt deze week gesproken. Het lijkt wel zonneklaar dat, op enkele verschuivingen na, bijvoorbeeld Vincke Financiën en Welzijn zal behouden, Geert Deschacht ook Openbare Werken.

Ontgoocheld

En N-VA? De huidige bestuurspartij van lijsttrekker en schepen Wim Aernoudt kende een ontgoochelende zondagmiddag. De partij verloor één van de twee zitjes in de gemeenteraad. “En met één zetel kan je in een meerderheid weinig doen”, zucht een ontgoochelde Aernoudt. “De reden voor het verlies? Dat moeten we intern goed bestuderen. Blijkbaar kwam onze boodschap niet goed over of werd ze niet goed opgepikt. Ik wijt het alvast niet aan de lagere opkomst van de kiezers.” Die laatste lag op 67,5 procent.

Samen Gistel (8 zetels), een samenwerking tussen CD&V en Groen, en Vlaams Belang (1 zetel) wachten opnieuw een oppositiekuur.