Yves Miroir dient klacht in tegen schepen Kurt Claeys voor niet naleving wet overheidsopdrachten

Foto EF
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Bij de onderzoeksrechter heeft gemeenteraadslid Yves Miroir klacht ingediend tegen schepen Kurt Claeys voor het niet naleven van de wet op de overheidsopdrachten. Volgens Miroir is er sprake van belangenvermenging. Schepen Kurt Claeys zegt dat daar niets van aan is.

Yves Miroir is gewezen schepen, behoorde tot vorig jaar tot de meerderheid (Groen) en zetelt thans als onafhankelijk gemeenteraadslid. Hij komt met een eigen partij, De O-mens, op voor de gemeenteraadsverkiezingen. Kurt Claeys (Open VLD) is schepen, voorzitter van de woonmaatschappij Woonsprong en ondervoorzitter van de intercommunale WVI. Op professioneel vlak is hij architect.

“Alles draait rond de vennootschappen A1AR en KCA1AR. Die laatste werd opgericht begin 2019 en daarin zit Claeys samen met twee andere architecten. Die laatste hebben ook zelf A1AR. Beiden vennootschappen zijn gevestigd op hetzelfde adres”, zegt Yves Miroir.

Woonsprong

“De wet op de overheidsopdrachten verbiedt dat je deelneemt aan overheidsopdrachten als je ook zelf de beslissing mee neemt”, zegt Miroir. “Het is de associatie KCA1AR, tussen Kurt Claeys en A1AR die zorgt voor problemen met die wet op de overheidsopdrachten. Artikel 9 van de wet zegt dat men noch rechtstreeks, noch onrechtstreeks mag deelnemen aan overheidsopdrachten.”

Miroir haalt vier voorbeelden aan waar dat volgens hem toch gebeurd zou zijn. “Woonsprong zal een nieuw gebouw zetten en schreef een wedstrijd uit. Daar waren dertien inzendingen voor, waaronder A1AR. In Woonsprong liet hij weten dat hij voortaan niet zou deelnemen aan beslissingen over het nieuwe gebouw. Maar leden van de raad van bestuur vroegen een krachtiger signaal. Uiteindelijk zou A1AR zich terugtrekken.”

Volgens Miroir is dat onvoldoende : “Er was een poging tot het ontduiken van de wet op de overheidsopdrachten. Er is sprake van belangenvermenging en als blijkt dat hij betaald wordt in zijn associatie met A1AR, dan is er sprake van actieve en passieve corruptie.”

Harde beschuldigingen

Yves Miroir zegt dat er meer aan de hand is : “Ook voor de verbouwing van een lokaal op Duin en Zee voor 18.000 euro werd beroep gedaan op A1AR. Op het schepencollege van 29 september 2023 wordt dat toegewezen. En Kurt Claeys nam deel aan de beslissing. Ook op het schepencollege van 9 februari 2024 kwam het dossier van De Garnaal aan bod en verliet Claeys de zitting niet. Ten slotte is er de verkoop door de WVI van terreinen van de vroegere Suikerfabriek in Veurne. Ze verkopen aan een ontwikkelaar en het project wordt ontworpen door A1AR.”

Miroir stapte naar de onderzoeksrechter waar hij klacht indiende. “Voor poging tot het niet naleven van de wet, het niet naleven van de wet op de overheidsopdrachten en actieve en passieve corruptie.” De timing, kort voor parlements- en gemeenteraadsverkiezingen waar aan Claeys deelneemt, is erg strategisch. Volgens Yves Miroir is hij al enkele maanden bezig met het dossier, maar wachtte hij op enkele documenten waar hij moeilijk toegang tot kreeg.

Reacties

Schepen Kurt Claeys : “Ik heb als schepen nooit deelgenomen aan een beraadslaging of stemming over een dossier waarin ikzelf een persoonlijk belang had. De drie dossiers waarover sprake tonen geen poging tot belangenneming aan. Wat Woonsprong betreft : het bureau A1AR heeft zich teruggetrokken uit de procedure. Het samenwerkingsverband KCA1AR heeft betrekking op kleine projecten. Er is geen sprake van belangenvermenging, zo bevestigen juristen van de stad als mijn eigen raadsman. Voor de renovatiewerken op Duin en Zee werd het project gegund aan A1AR nadat ze de laagste offerte indienden. Volgens juristen is er geen sprake van belangenvermenging wegens het ontbreken van enig persoonlijk belang. Bij de WVI was er een gunning in 2016 en ben ik pas lid van de raad van bestuur geworden in 2019. Ik zal me met vertrouwen verdedigen tegen deze gratuite, niet onderbouwde en onjuiste beschuldigingen.

Bij het architectenbureau A1AR weerlegt zaakvoerder Jozef Hessel: “Kurt Claeys heeft bij A1AR geen enkele functie. Hij is geen aandeelhouder, geen bestuurder, zit niet in onze adviesraad of directiecomité. KCA1AR is een vennootschap waarbij we de projecten van Kurt helpen begeleiden als architect omdat hij er tijdens zijn schepenambt niet genoeg tijd voor heeft. Bij KCA1AR gaat het over zeer kleine verbouwingen bij een beperkt aantal particulieren.”

“Ook over de nu geciteerde dossiers zijn we verwonderd. We schreven in op een aanbesteding van Woonsprong, maar trokken ons terug nadat ons vanuit Woonsprong werd gemeld dat Kurt Claeys er in de raad van bestuur zit. Dat wisten we niet eens. We schrijven zo vaak in op oproepen. Gezien we ons terugtrokken voor er één kandidaat werd geselecteerd zou toch net moeten getuigen van onze objectiviteit. We hebben ons teruggetrokken om niemand in diskrediet te brengen.”

“Voor De Garnaal werden drie kandidaten aangeschreven en waren we de laagste. Het was een klein dossier dat door de stad perfect via een overheidsopdracht is opgevolgd. De laagste prijs was het bepalende criterium. De Suikerfabriek werd in 2007 verworven door de WVI. We hebben dat met een projectontwikkelaar gewonnen en de prijs voor de grond was een zeer bepalende factor. Kurt Claeys zat toen nog niet in het bestuur van de WVI.“

A1AR zit nu mee in het oog van de storm: “We vallen een beetje van onze stoel. Dit is niet leuk want iedereen weet hoe onafhankelijk we als architect werken. Yves Miroir had me beter opgebeld. Ik had hem uitgenodigd voor een koffie en alles haarfijn uitgelegd. Dan zou hij precies weten hoe de vork aan de steel zit.”

Een uitgebreidere versie van de reactie van schepen Kurt Claeys lees je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier