Yannick Vandierendonck debuteert in de politiek met plaats acht op lijst Voor Oudenburg: “Onbekend terrein voor mij”

Yannick Vandierendonck zet voor de eerste keer een stap op het politieke toneel. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Een nieuw gezicht als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen is Yannick Vandierendonck. Hij krijgt de achtste plaats op de lijst Voor Oudenburg. “Dit is voor mij onbekend terrein en ik weet dan ook niet wat ervan te verwachten”, stelt hij.

Yannick Vandierendonck (61) is een naam als een klok in het Oudenburgse feest- en uitgaansleven. Algemeen bekend als Spekke runde hij 27 jaar café Sportwereld op de Markt. En hij blijft, nu met pensioen, nog altijd heel actief in het verenigingsleven. “Dat mogen ze niet van me afpakken”, verzekert Yannick.

Manusje-van-alles

Yannick Vandierendonck zetelt al jaren in het bestuur van wielerclub Mosquito’s, is voorzitter van het Feestcomité van Oudenburg en organisator van de maandelijkse dansnamiddagen voor senioren. En wie voor een helpende hand bij hem aanbelt, weet dat Yannick altijd bereid is om te helpen. “Ik ga ook elke dag naar Riet-hove waar mijn mama verblijft.”

En nu zet hij ook de stap naar de politiek. “Ik ben acht jaar geleden gevraagd door Anthony Dumarey en heb hem toen beloofd om op zijn lijst te staan eens ik geen zelfstandige meer was. En dat is nu het geval.”

“Mijn aandacht gaat vooral naar feestelijkheden en cultuur. We moeten nog meer leven in de brouwerij brengen”, vindt Yannick, die nadat hij gestopt was als cafébaas nog twee jaar bij de technische dienst van de stad heeft gewerkt. “Ik heb toen gezien en meegemaakt hoe alles in zijn werk gaat. De commentaren op het personeel zijn niet terecht. Zeker niet op de groendienst waar ze te kampen hebben met personeelstekort”, aldus Spekke.

Spekke

Hoe Yannick, papa van Gaelle (24), aan die bijnaam is geraakt? “Wel dat gaat ver terug. Toen ik 16 jaar was, startte ik met Wim Decoster Radio Activity. We zochten naar een roepnaam en bij mij is dat Spekke geworden. En ik blijf voor de meeste Oudenburgenaars nog altijd Spekke. Vandaar dat ik die naam bij de bevolkingsdienst ben gaan registreren”, verklaart Yannick.