Wit konijn Nysa Vandersteene neemt vierde plek in op Kortrijkse lijst van Vlaams Belang: “Er zullen mensen schrikken”

“Ik wil Vlaams Belang een gezicht geven waarin de mensen zich kunnen vinden”, aldus de psychologe. (Foto Kurt De Schuytener) © Kurt De Schuytener
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Toen op dinsdag 27 augustus de topnamen op de Kortrijkse Vlaams Belang-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen werden gedeeld, was vooral de naam op de vierde plek een verrassing. Nysa Vandersteene is een politiek ‘wit konijn’ uit Heule die klaar is om zich volledig te geven. “Ofwel veranderen mensen hun beeld over Vlaams Belang, ofwel veranderen ze hun beeld over mij.”

De Heulse Nysa Vandersteene (33) is een volledig nieuw gezicht op de lijst. Ze is een jonge mama die haar eigen psychologenpraktijk heeft in Heule. Ze woont ook in Heule. Vandersteene volgt de nationale en lokale politiek al jaren op de voet en is erdoor gebeten. “Het werd tijd om gehoor te geven aan die interesse”, verklaart Vandersteene haar plotse politiek engagement.

“De laatste verkiezingen bewijzen dat er zoveel mensen zijn die verandering willen met Vlaams Belang. Toch wordt de partij in een verdomhoekje gestopt. Ik wil, in Kortrijk alleszins, mensen overtuigen om met de gemeenteraadsverkiezingen te gaan stemmen. Een stem voor Vlaams Belang moet bespreekbaar zijn. Dat is nu vaak nog niet het geval doordat de stemmers niet in een hokje willen worden geduwd.”

“Ofwel veranderen mensen hun mening over Vlaams Belang, ofwel veranderen ze hun mening over mij”

Zullen er dan mensen in haar dichte omgeving verrast zijn om Nysa’s naam om de lijst van Vlaams Belang te zien prijken? “Er zullen zeker mensen schrikken. Ofwel veranderen die mensen hun mening over Vlaams Belang, ofwel veranderen ze hun mening over mij. Ik wil Vlaams Belang een gezicht geven waarin de mensen zich kunnen vinden”, is ze zeker van haar stuk.

Veiligheid

Ze heeft zo ook genoeg redenen om de politiek in te gaan. “In mijn praktijk zie en hoor ik vaak wat de mensen bezighoudt. In Kortrijk gaat dat vaak over veiligheid. Wij zijn de enige partij die dat echt als prioriteit ziet. Het is ook iets dat me persoonlijk nauw aan het hart ligt, zeker als vrouw. Na de gebeurtenissen in het voorjaar (groepsverkrachting in Kabouterbos en Astridpark, red.) voelen vrouwen zich niet meer veilig op straat ’s avonds. Dat moet veranderen.” Vandersteene ziet meer blauw op straat als een oplossing, maar ook beleidsmatig kan er volgens haar harder worden opgetreden tegen criminelen. Ze noemt verder welzijn en sociaal beleid als andere persoonlijke stokpaardjes.

De vierde plek op de lijst van Vlaams Belang is alleszins zeker een mooie positie. Is Nysa Vandersteene bereid om – een deel van – haar vrije tijd op te geven voor de politiek? “Ik zeg altijd dat als je iets graag doet, dat nooit zal aanvoelen als een verplichting. Ik zie het dus zeker zitten. Ik sta ervoor gekend om op een respectvolle manier de vinger op de wonde te kunnen leggen en denk dat ik zo in de Kortrijkse gemeenteraad wel iets kan betekenen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier