“Wij zijn de nodige oplossing”: STiP+ Izegem stelt volledige kandidatenlijst en zeven kernpunten voor

STiP+ heeft haar werk voor de gemeenteraadsverkiezingen af: “De puzzel is gelegd.” © foto Frank Meurisse
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

STiP+ stoomt zich klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. De Izegemse partij is klaar met haar huiswerk en heeft de puzzel voor de kandidatenlijst gelegd. Tegelijk licht ze ook al zeven kernpunten uit haar programma toe.

Het team van Stip+ is naar eigen zeggen klaar voor de verkiezingen. Bij de vorige stembusslag eindigde de beweging nog als tweede grootste partij van Izegem, met vijf zitjes in de gemeenteraad. Ze belandde in de oppositie, maar dit keer legt ze de lat een stuk hoger.

“We willen het beleid veranderen en mee besturen”, zegt voorzitter Dominique Stove. “We trappen een open deur in als we zeggen dat de stad heel veel werkpunten heeft. Izegem moet mooier, groener en economischer. Met STiP+ hebben we een heel competent team samengebracht dat de weerspiegeling van de bevolking heel goed vertegenwoordigt: van jong tot oud, van de deelgemeentes tot de kern, van arbeider tot ondernemer. De puzzel klopt voor de volle 100 procent. Met dit team zijn we niet het zogezegde alternatief, maar de meer dan nodige oplossing voor Izegem. Zonder de soms nefaste invloed en druk vanuit Brussel. Dat is het grote en duidelijke voordeel van een lokale stadspartij.”

Inspraak en correcte communicatie

Lijsttrekker Kurt Grymonprez (55), in het dagelijks leven leraar, vult aan. “We hebben een duidelijke nota waarin we beschrijven hoe we de zaken zullen aanpakken. Zowel op gebied van infrastructuur, mobiliteit als groen en zorg voor de stad. Daarnaast willen ons kenmerk inspraak en correcte communicatie grondig aanpakken. Laat ons gewoon de feiten benoemen: dit was gewoon zorgwekkend slecht in de vorige legislatuur. Mensen willen dat er op een correcte manier naar hen geluisterd wordt. De burger wil op tijd nauwkeurige communicatie ontvangen. Ook mensen die niet in het digitale tijdperk leven. Het is een hele boterham die we de kiezer graag laten lezen op onze website.”

De tweede plek is voor gemeenteraadslid Nadia Staes, de derde stek gaat naar nieuwkomer Bruno Lambert, zaakvoerder van B-Concepts. Matthias Leenknecht van Open VLD staat op stek vier, gevolgd door arbeidster Mireille Matthieu en de liberale zelfstandige verzekeringsagent Nigel Casier. Huidig gemeenteraadslid en magazijnbeheerder Jurgen Vandecappelle krijgt een zevende plek, Sandy Vantornout, kok in wzc De Plataan staat op acht. Leraar Jurgen Galle en verpleegkundige bij het Rode Kruis en B-Fast Emiel Santy vervolledigen de top tien.

Nieuwe gezichten

Plaats 11 is voor De Leest- en Isotopia-vrijwilliger An Derluyn en er zijn ook stekken voor ex-horecauitbater Nico ‘Quicky’ Delecluyse, hoofdinspecteur op rust Ronny Mistiaen, zelfstandig kassier Stephan Deprez, administratief bediende Stefaan Blancke, gepensioneerde Ann De Forche, delivery executive Chris Vandecaveye, uitzendconsulente Joyce Defour, verpleegster op rust Linda Langsweirt, apotheker op rust Ann Vermeulen, ziekenfondsadviseur en raadslid Sybille Vandeputte.

Nieuw op de lijst zijn de eerder genoemde De Plataan-kok Sandy Vantornout, schoonheidsspecialiste Evy Debal, poetsvrouw bij de stad Christine Oosterlinck, Delhaize-bediende Cinthy Defour, administratief medewerker Elisa Carette, treinbegeleidster Patricia Poix, zelfstandig architect Marleen Salomez en Andy Verschoore van Versa-Bouw en De Kleine Visser. Lijstduwer wordt bakker Jan Dierickx-Visschers, die nu ook al gemeenteraadslid is.

Zeven kernpunten

De partij schuift zeven kernpunten naar voor waarmee ze naar de kiezer trekt. Met stip op één staat ‘De Izegemse burger staat centraal’. “Izegem en haar inwoners zijn onze prioriteit”, aldus Kurt. “Door middel van periodieke informatiekanalen gaan we actief op zoek naar de mening en beleving van onze inwoners. We willen niet alleen inspraak mogelijk maken, maar de burger ook de kans geven om actief deel te nemen aan het beslissingsproces. Het is een must om meer communicatiekanalen aan te bieden. De diensten moeten niet alleen digitaal bereikbaar zijn, maar meer dan ooit ook in een front-office.”

Op twee prijkt het streven naar een nettere en veiliger stad in een groene en leefbare omgeving. “Met meer aandacht voor buurten en begraafplaatsen en de actieve aanpak van zwerfvuil en sluikstort”, aldus Kurt. Op mobiliteitsvlak wil de partij meer aandacht voor fiets- en voetpaden en wil ook dat het circulatieplan opnieuw bekeken wordt in functie van alle inwoners.

“Verder willen we ondernemerschap stimuleren door oplossingen aan te bieden in tijden waarin wegenwerken dat hypothekeren. Het creëren van werkgelegenheid in eigen stad moeten we dan ook maximaal ondersteunen.” STiP+ schuift ook een betere ondersteuning van lokale verenigingen en evenementen naar voor. Tot slot wil ze initiatieven van verenigingen ondersteunen die met zorg, welzijn en kansarmoede te maken hebben en het behoud en de verbetering van stedelijke infrastructuur. Zo gaf ze eerder al aan een voorstander te zijn van de renovatie van de kunstacademie in plaats van te investeren in een nieuwe Cultuurfabriek.

Alle info en een volledig overzicht vind je op www.stipizegem.be.