Wielsbeke wil fors investeren in beperking van CO2 tegen 2030: “Uitstoot moet 40 procent omlaag”

Schepen Magda Deprez. © gf
Redactie KW

In september heeft de gemeenteraad het lokaal klimaatpact goedgekeurd. Tegen 2030 moet de gemeente de CO2-uitstoot met 40 procent verminderen. “Samen met bedrijven, burgers en verenigingen zullen we de komende jaren fors investeren in vergroening, energiebesparende renovaties, duurzame mobiliteit en ontharding”, zegt schepen van Milieu Magda Deprez (CD&V).

De Vlaamse regering kondigde afgelopen zomer aan dat zij 24 miljoen euro subsidies voorziet voor gemeenten die van klimaat een absolute prioriteit maken. Wielsbeke is daar één van en kan rekenen op minstens 32.000 euro. Daarom keurde de gemeenteraad eind september het Lokaal Klimaatpact goed.

Snelweg

“Om de broeikasgassen met 40 procent te verminderen tegen 2030 zullen we moeten samenwerken met de industrie. Zij zijn verantwoordelijk voor 85 procent van de CO2-uitstoot in onze gemeente. De inwoners zullen ook een inspanning moeten doen. Met een gemiddelde uitstoot van 4,6 ton per huishouden zitten we boven het Vlaams gemiddelde van 3,7 ton”, legt ze uit.

Iedereen zal een tandje moeten bijsteken – Olivier Adams, Milieuambtenaar

Het percentage werd bepaald op basis van een aantal factoren. “Zo heeft het een invloed of er een snelweg door je dorp loopt of niet. In Wielsbeke is er veel industrie, al is die uitstoot uiteraard al gereguleerd”, verklaart milieuambtenaar Olivier Adams. Het lokaal klimaatpact zal zich baseren op werven die opgezet zijn als leidraad voor alle Vlaamse gemeentes: vergroening, renovatie en hernieuwbare energie, deelmobiliteit en droogteproblematiek. Hoe de gemeente het plan zal invullen is nog niet duidelijk.

Workshops

“Het plan moet binnen de twee jaar klaar zijn. De West-Vlaamse Intercommunale waar wij deel van zijn, zal ons daarbij begeleiden. Zo zijn er begin december bijvoorbeeld enkele interessante workshops gepland”, zegt de schepen. De milieuambtenaar ziet al enkele kansen waar de gemeente op in kan spelen. Zo ziet hij vergroening en ontharding als belangrijke pijlers. “Op dit moment zijn we een bomeninventaris aan het opmaken. Hoeveel bomen hebben we op het openbaar domein en hoeveel zijn er daarvan nog in goede staat. Het wordt daarnaast ook zaak om de mensen aan te sporen op private gronden bomen te planten”, geeft Olivier aan. “Daarnaast is het belangrijk om bij nieuwe bouwaanvragen zo weinig mogelijk verharding van de grond toe te laten om de groene ruimte zoveel mogelijk te behouden.”

Ook hernieuwbare energie zal in onze gemeente een belangrijke rol spelen. “We doen momenteel al een een beroep op 4 windmolens. Op nieuwe gemeentelijke infrastructuur zoals de sporthal en het zwembad leggen we uiteraard zonnepanelen.” Olivier is ervan overtuigd dat het doel, een daling van 40 procent CO2-uitstoot, gehaald zal worden. “We laten ons goed bijstaan en het moet zeker lukken. Anders beginnen we er als gemeente niet aan. Uiteindelijk zal iedereen een tandje moeten bijsteken”, besluit hij. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier