“We moeten ophouden mensen te koeioneren”: Gezond Verstand stelt vijf kandidaten voor lijst gemeenteraadsverkiezingen in Kortrijk voor

Joeri Pauwels, Vincent Lagae, Els Ide, Gerard Parmentier en Rik Cannaert zijn op 13 oktober kandidaat voor Gezond Verstand. © Kurt De Schuytener
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Gezond Verstand is de jongste partij in Kortrijk en pleit voor onder meer veiligheid, sociale rechtvaardigheid, een financieel gezond beleid en het algemeen belang, ook voor de deelgemeenten. “Met Gezond Verstand moet het mogelijk zijn om de Kortrijkse burger te geven waar hij recht op heeft, dus ook minder uitgaven en minder belastingen. De stad heeft al 185 miljoen euro schulden en er komt voortdurend bij”, luidt het.

De vijf kandidaten zijn Els Ide (52) uit Bissegem die voor de vrouw wil opkomen, Joeri Pauwels (28) uit Bissegem die ijvert voor meer veiligheid, Vincent Lagae (53) uit Kortrijk die streeft naar meer vrijheid, meer cultuur en minder regelgeving, Rik Cannaert (65) uit Bissegem die wil dat de deelgemeenten meer betrokken worden en Kortrijkzaan Gerard Parmentier (75), die de senioren wil vertegenwoordigen.

Alleenstaande mama

Els Ide is een alleenstaande mama en spreekt uit eigen ervaring. Ze is nieuw in de politiek. “Het valt op dat steeds meer mensen er een flexi-job bijnemen om rond te komen. Daardoor blijft er geen tijd over voor samenzijn of samenhorigheid, dat maakt ons een beetje monddood”, zegt Els.

“Ik vraag ook meer aandacht voor de veiligheid van vrouwen: bijvoorbeeld de stationsbuurt waar veel vrouwen zich onveilig voelen.”

Fietsbrigade

Joeri Pauwels maakte de overstap van Voor U naar Gezond Verstand. “Voor U komt regionaal niet op”, zegt Joeri die ook gaat voor meer veiligheid. “Een permanente fietsbrigade van de politie kan veel verhelpen door controles te doen en te patrouilleren.”

Vincent Lagae, bestuurder van Willemsfonds vzw, komt van Open VLD. Hij is een man van de cultuur. “Cultuur moet er zijn, maar er mag nog meer komen, zeker in de deelgemeenten. Ik wil ook streven naar meer vrijheid voor de burger en voor minder regelgeving. Er hangen overal reglementjes aan vast.”

“Bissegem is stiefmoederlijk behandeld: de knip moet herbekeken worden” – Rik Cannaert

Bissegemnaar Rik Cannaert kwam vorige keer op bij Team Burgemeester. “Daar kan ik mij niet meer in vinden”, zegt hij. “Fietsstraten langs hier en langs daar, veel groen ook, maar het laten verloederen. Bissegem wordt stiefmoederlijk behandeld op gebied van verkeersveiligheid: het wordt hoe langer hoe onveiliger. Die halve knip in Bissegem heeft gevolgen voor Bissegem én Marke en moet dringend herbekeken worden.”

Senior Gerard Parmentier van Lederwaren Parmentier stond ooit op de lijst van CD&V. “Ik wil de mening van mijn generatiegenoten vertegenwoordigen. Die komt nu niet aan bod in Kortrijk, zeker niet wat mobiliteit betreft. Niet elke senior kan zich verplaatsen met een fiets. Ook aanspreekbaarheid met de stad is er niet. Voor bijna alles moet een afspraak gemaakt worden of met een app gewerkt worden of met andere ditjes en datjes. Ik vraag ook aandacht voor het onveiligheidsgevoel bij veel ouderen”, zegt Gerard.

Groenbeleid en de belastingen liggen Gerard ook na aan het hart. “Groen aanleggen is oké, het laten verloederen niet. Laat ons eerst het groen dat er al is beter verzorgen en daarna bekijken waar er nog groen kan komen.”

“We moeten ophouden mensen te koeioneren met al deze maatregelen” – Philippe Gosselin

Voor Philippe Gosselin, medeoprichter van Gezond Verstand, is het financieel aspect van Stad Kortrijk zeer belangrijk. “Kortrijk heeft een inkomen van 286 miljoen euro en heeft nog een geldtekort en een schuldenlast van 185 miljoen euro.”

“De enige manier die Kortrijk kent om het budget in evenwicht te brengen zijn extra leningen aangaan op de rug van de Kortrijkzaan en belastingen verhogen zoals de grondlasten die de hoogte blijven ingaan met 40 procent in vier jaar tijd. Er zijn flitspalen met boetes om het budget te verhogen, winkels staan leeg en dan heft men maar leegstandtaks.”

“We moeten ophouden mensen te koeioneren met al deze maatregelen. We zijn de mensen in de armoede aan het duwen en dat allemaal om het wanbeleid van deze politieke elite, die elke notie van realiteit verloren heeft, te blijven financieren. De crisis staat voor de deur en we moeten dringend maatregelen nemen: zwaar snoeien in de uitgaven van Kortrijk en snoeien in de inkomsten van Kortrijk door belastingen te verminderen voor de inwoners. We moeten financiële ademruimte creëren.”