“We hebben nood aan een nultolerantiebeleid”: Wat willen de Kortrijkse partijen doen rond veiligheid?
De traditie wil dat lokale verkiezingen steevast draaien rond de drie V’s: verkeer, vuiligheid en veiligheid. De laatstgenoemde ‘V’ is tot nog toe onmiskenbaar hét thema van de verkiezingen. En bij alle partijen klinkt dan ook unisono dat er te veel Kortrijkzanen zich nog af en toe of zelfs regelmatig onveilig voelen in de Guldensporenstad. Maar hoe we naar een ‘veilig Kortrijk’ gaan, daar zijn de meningen verdeeld over.
Het onveiligheidsgevoel in Kortrijk stijgt. Dat is niet alleen het aanvoelen van veel partijen maar blijkt ook uit de naakte cijfers. Zo schrijft De Standaard dat het onveiligheidsgevoel steeg van 43 naar 53 procent in de voorbije legislatuur. Dat vertaalt zich ook in de meest recente cijfers van Politiezone Vlas. Tussen 2019 en 2022 werden 33.748 processen-verbaal opgemaakt. Dat zijn er 4.385 meer dan in de laatste vier jaar van de vorige legislatuur. Het gros van de pv’s gaat over diefstal en afpersing.
Grote uitdaging
En dat maakt dus dat veiligheid nu hét campagnepunt is bij verschillende Kortrijkse partijen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Het moet gezegd, de afgelopen jaren was het vooral Vlaams Belang dat steevast op die nagel klopte en de thematiek meermaals naar voor bracht op de gemeenteraad. “Na twaalf jaar van besturen is onze veiligheid nu plots een prioriteit voor de stadscoalitie”, zegt Wouter Vermeersch, kandidaat-burgemeester voor Vlaams Belang daarover.
“Het is een feit dat heel wat centrumsteden op het vlak van veiligheid serieuze moeilijkheden kennen. Je kan maar een mooie veilige stad hebben als iedereen zich veilig voelt”, erkent kandidaat-burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk) de problematiek. “Wij zijn volop huisbezoeken aan het doen, mensen spreken ons daarover aan, dus we maken ons zorgen. Ook in de stadsmonitor zagen we dat het onveiligheidsgevoel is toegenomen”, geeft Maxim Veys van Vooruit aan.
Topprioriteit
“En dus is veiligheid het belangrijkste thema van de verkiezingen. In onze stad zijn recent nog verschrikkelijke dingen gebeurd, denk maar aan die groepsverkrachting. Ook is er nood aan een war-on-drugs. Het is tijd om het tij te keren”, zegt Axel Ronse, kandidaat-burgemeester voor N-VA. Maar hoe dat tij te keren, daar zijn de meningen verdeeld over. N-VA, Team Burgemeester en Vlaams Belang pleiten voor een lik-op-stuk beleid.
“We moeten het politiekorps op alle niveaus versterken en de aanwezigheid verhogen”
“Hierbij denken we aan verhoogde politieaanwezigheid en -toezicht, systematische identiteitscontroles, fouilleringen, een snellere opvolging van aangiftes en tijdelijke plaatsverboden aan het station, in het Astridpark en op andere risicoplaatsen”, stelt Vermeersch voor.
Patserswagens
Ook Vandenberghe gaat daarin mee, en wil doorgaan op het elan onder haar bewind als waarnemend burgemeester. “Er is nood aan een zero-tolerance beleid. We moeten heel kort op de bal spelen, denk maar een het busverbod of de inbeslagname van patserwagens. Dat zijn maatregelen met een heel directe inpak”, zegt Vandenberghe.
Uitbreiding korps
Ronse wil dan weer 40 voltijdse agenten extra aanwerven. “Dat geeft het korps, waar de expertise ligt, ook zelf aan. Zo kunnen we het korps op alle niveaus extra versterken en de aanwezigheid verhogen. Denk maar aan patrouilles, maar evengoed aan een verhoogde verantwoordelijkheid van de wijkteams. Ook pleit ik voor een team dat zich heel specifiek toelegt op een aanpak van de drugsproblematiek”, aldus Ronse. “Niet alleen extra aanwervingen maar ook verdere digitalisering moeten helpen. Als we onze agenten de administratieve rompslomp besparen, kunnen we hen inzetten op het terrein waar ze meer dan nodig zijn”, dixit Vandenberghe. Ook Vooruit denkt aan een uitbreiding van het korps met vooral een uitbreiding van het Tactisch Respons Team.
Maar daarnaast pleit de partij samen met Groen en PVDA voor een empathische aanpak met focus op preventie. “Ieder misdrijf dat je kan voorkomen is een slachtoffer minder. We zetten ons team van sociaal werkers in om kwetsbare mensen te ondersteunen en goed te begeleiden”, aldus Veys. Wij geloven in een preventieve aanpak waarbij geïnvesteerd wordt in jeugdwelzijnswerk en straathoekwerk om met jongeren aan de slag te gaan”, vindt ook David Wemel van Groen.
Politiepost station
Een concrete maatregel die nu op tafel ligt, is een politiepost aan het station. “Die post moet een uitvalsbasis zijn om uit te rukken en controles uit te voeren, maar ook om ondervragingen en arrestaties te doen en mensen tijdelijk vast te houden”, verklaarde burgemeester Vincent Van Quickenborne die keuze. “Een veredelde politiecombi aan het station is niet genoeg. Alleen een volwaardig politiekantoor in het centrum van Kortrijk kan de aanrijtijden opnieuw doen dalen en de veiligheid verhogen”, besluit Vermeersch.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier