“We hebben beslist om geen coalitie te sluiten met andere partijen”: Kris Vandecasteele nieuwe burgemeester van Nieuwpoort

Kris Vandecasteele is de nieuwe burgemeester, Nicolas Vermote voelt zich de winnaar van de verkiezingen. © DVL
Dany Van Loo

Niet CD&V-lijsttrekker Bert Gunst, maar wel huidig schepen Kris Vandecasteele mag in Nieuwpoort de burgemeesterssjerp omgorden. In tegenstelling tot zes jaar geleden behoudt CD&V nu nipt zijn absolute meerderheid, maar de partij heeft beslist om alleen verder te gaan.

Het verkiezingslandschap zag er in vergelijking met zes jaar geleden toch enigszins anders uit. In 2018 behaalde CD&V voor de vierde keer op rij de absolute meerderheid. Andere partijen kwamen zelfs niet in de buurt en dat had zijn impact op het bestuur van de IJzerstad.

Dimitri Dedecker

Nadat burgemeester Geert Vanden Broucke besliste om niet meer op te komen, werd schepen Bert Gunst lijsttrekker van CD&V. Pro Nieuwpoort waagt voor de tweede keer met kopman Nicolas Vermote zijn kans en Vlaams Belang stapt met lijsttrekker Ronny Van de Voorde naar de kiezer.

En dan zijn er de opvallende nieuwkomers. Dimitri Dedecker komt op met zijn partij Gezond Verstand Nieuwpoort en er is ook nog Samen voor Democratie met als lijsttrekker dokter Steven Devos.

Geen coalitie

De hamvraag was dus zonder twijfel: slaagt CD&V erin om zijn absolute meerderheid te behouden? Andere partijen roken namelijk hun kans. En het heeft niet veel gescheeld. CD&V behoudt met 11 op 21 zetels een nipte meerderheid.

De grote verrassing van deze verkiezingen is wel dat niet lijsttrekker Bert Gunst maar schepen Kris Vandecasteele met 1.345 stemmen, die de derde plaats op de lijst had, over zijn kopman sprong met en zo de nieuwe burgemeester wordt.

“Ik ben uiteraard heel blij met mijn persoonlijk resultaat. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dacht dat we iets beter zouden scoren, maar we behouden niettemin onze absolute meerderheid. We hebben ook beslist om geen coalitie te sluiten met andere partijen en alleen dit avontuur aan te gaan”, zegt Kris Vandecasteele

PRO Nieuwpoort

Nicolas Vermote, lijsttrekker van PRO vindt het jammer dat hij niet moet wachten op een telefoontje van CD&V, maar is heel tevreden met het behaalde resultaat. “Ik mag gerust stellen dat wij de winnaars zijn van de verkiezingen in Nieuwpoort”, zegt Vermote.

“CD&V verliest aanzienlijk en wij verdubbelen ons aantal zetels in de gemeenteraad. CD&V zal moeten zorgen dat ze hun troepen in de hand houden met slechts één zetel op overschot. Wat ons betreft zullen wij zoals de voorbije zes jaar een constructieve oppositie voeren, kritisch waar nodig.”

De lijst Gezond Verstand Nieuwpoort van Dimitri Dedecker behaalde vier zetels. Vlaams Belang en Samen voor Democratie geen enkele.