Vooruit vult een vierde van de Brugse lijst in met jongeren

De jongerenkandidaten bij Vooruit Brugge met boegbeeld Pablo Annys en schepen Mathijs Goderis. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op vandaag zijn amper vier van de 47 Brugse gemeenteraadsleden 35 jaar of jonger. “Als we Brugge future proof willen maken, is voldoende vertegenwoordiging van jongeren belangrijk”, zegt Vooruit-kopman Pablo Annys. Zijn partij in Brugge kiest er nadrukkelijk voor om voor de gemeenteraadsverkiezingen minstens één vierde van de lijst in te vullen met jongeren.

De jongeren op de lijst van Vooruit Brugge schreven mee aan een apart jongerenprogramma in vijf hoofdstukken. “Brugge Jongeren krijgen soms het gevoel dat het in Brugge allemaal draait om het toerisme. Ze moeten zich thuis voelen in Brugge, we willen hen een plek geven in de stad” zegt Jannes Lambrecht (27), expert Financiële & Economische Criminaliteit uit Sint-Andries.

Speelprikkels

“Voor jongeren creëren we publieke ontmoetingsplekken. Speelprikkels, bespeelbare kunstwerken. Liefst overdekt en met een aantal basisvoorzieningen zoals een bankje, verlichting en een vuilbakje”, vult Alex De Paepe (26) uit Sint-Andries, die doctoreert in onderwijskunde aan de VUB, aan. “ Door jongeren zelf aan te stellen als vrijwilliger geven we hen verantwoordelijkheid en houden we alles netjes”, aldus Lieze Mahieu (26) uit Assebroek, afdelingscoach bij Vooruit.

“We willen watersport en -recreatie mogelijk maken op de reitjes”, zeggen Mathieu Devos (27), maatschappelijk assistent uit Sint-Kruis, en Wilco Dees (28), een zelfstandige uit Koolkerke.

Gekleurde stoeltjes

“Er moeten regels zijn om onze mooie binnenstad te beschermen, maar de slinger mag niet doorslaan. Kleur in de binnenstad brengt diversiteit, leven en vrolijkheid”, meent fractiesecretaris Aïsa Knockaert-Kaca (35) uit Sint-Jozef. “Gekleurde stoeltjes moeten kunnen! We passen de regels aan en maken ze flexibeler.”

Jolien Bruynooghe (19), student sociale wetenschappen uit Brugge, droomt van dansen op het binnenplein van een museum, een foodfestival in de tuin van een abdij of een skatecontest in een leegstaande kerk.

Duidelijk kader

Volgens Bart De Buyser (30), veiligheids- en kwaliteitsspecialist voor Enercon windturbines uit Sint-Pieters, en Dylan Debaene (26), ziekteverzekeringsadviseur bij Solidaris uit Sint-Andries, heerst er momenteel veel onduidelijkheid rond evenementen: “Daardoor leeft het beeld bij jonge organisatoren dat er in Brugge niet veel kan of mag.”

“We brengen daar verandering in met een duidelijk kader voor evenementen, dat het midden houdt tussen een bruisende stad en de draagkracht van de buurt”, besluiten twee dj’s: Elias Verrecas (35), jeugdbegeleider & goudsmid uit Brugge en Cedric Verstraete (28), eigenaar van Cherry Picker Record Store uit Sint-Kruis,

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier