Vooruit Torhout heeft lijst volledig rond voor gemeenteraadsverkiezingen

De Vooruit-kandidaten hadden hun partijtenue aangetrokken. © JS
Johan Sabbe

In de horecazaak Koffie & Meer aan de ‘s Gravenwinkelstraat heeft de Torhoutse afdeling van Vooruit haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voorgesteld: 27 kandidaten met Ine Debruyne op kop en Rik Hoste als lijstduwer. Ongeveer de helft ervan neemt voor de allereerste keer aan verkiezingen deel.

De kandidaten hadden voor de officiële voorstelling allemaal gelijke jasjes aangetrokken, rode uiteraard. Het leek op het eerste gezicht een groep cheerleaders.

“Onze kandidaten hebben voelsprieten in heel Torhout”, aldus voorzitter Vanessa Jodts, die zelf derde staat. “Ze zijn actief in het verenigingsleven, het vrijwilligerswerk, de horeca en de sociale sector. Naast een vertegenwoordiging vanuit de mutualiteit Solidaris zijn ook heel wat van onze mensen syndicaal actief bij het ABVV. Ze scoorden al bij de sociale verkiezingen. Dat geeft onze lijst een extra rode toets.”

Naast jonge kandidaten en kandidaten van gemiddelde leeftijd staan er ook enkele 70’ers op de lijst. “Bijna een kwart van de bevolking is ouder dan 65 en iets minder dan de helft ouder dan 50”, zegt Rik Hoste, zelf 65. “We vinden het heel belangrijk dat ook hun stem gehoord wordt.”

Beleid voortzetten

Hier volgt de volledige lijst: 1. Ine Debruyne, 2. Nick Mouton, 3. Vanessa Jodts, 4. Eddy Denolf, 5. Tijs Deheegher, 6. Sonia Nuytemans, 7. Geert Deseure, 8. Cindy Lemaire, 9. Baukje Wassenaar, 10. Wim Verschelde, 11. Sarah Verbeke, 12. Kobe Verhelst, 13. Maïthe Derynck, 14. Nancy Rombaux, 15. Patrick Monstrey, 16. Glenn Hoste, 17. Sofie Compernolle, 18. Dominik Vanhooren, 19. Jonas Jaques, 20. Claire Steen, 21. Eddy Vanhoek, 22. Sandy Stevens, 23. Daniël Jodts, 24. Caroline Crombez, 25. Marc Hallemeersch, 26. Chantal Baert, 27. Rik Hoste.

Hier en daar staan familieleden samen op de lijst (onder andere Marc Hallemeersch, de man van lijsttrekker Ine Debruyne), wat erop wijst dat het niet evident is geweest om 27 kandidaten samen te krijgen. Anno 2024 staat duidelijk niet iedereen te springen om aan politiek te doen.

Ine Debruyne is momenteel schepen van de stad. “We zijn tevreden over wat we de voorbije legislatuur vanuit de meerderheid hebben kunnen betekenen voor de Torhoutenaar”, zegt ze. “Er werd geïnvesteerd in een nieuwe stadskern en er werd via een sterk sociaal beleid vooral ook geïnvesteerd in mensen. We willen dit beleid graag voortzetten.”