Vooruit Plus stelt lijst voor met Ann Brusseel en Niko Geldhof

Vooruit Plus stelde de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen voor. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Vooruit Plus stelde de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen voor. “We doen dat precies vier maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen”, zegt John Crombez. Hij wordt in een folder in alle brievenbussen volop uitgespeeld : John voor burgemeester. Maar op de lijst vallen veel meer zaken op.

Op de Oostendse lijst van Vooruit staan uiteraard socialisten. Rond 1 mei losten ze al de namen van enkele opmerkelijke kandidaten die je niet meteen in die hoek plaatst: ondernemer Alain Delanghe, taxiwoordvoerder Hassib Ghosi, Judith Ooms, Adriaan Huys, Jean Marie Bolle en Gui Polspoel.

Gewezen schepenen Tom Germonpré en Arne Deblauwe staan niet meer op de lijst, maar verder zijn er toch wel opmerkelijke namen. Die zijn ook afkomstig uit groene en blauwe middens en verschillende profileren zich als lid van de LBGTQ-gemeenschap.

Oudgedienden steunen lijst

Een ander opvallend statement staat op de laatste bladzijde van de folder die nog deze maand in alle bussen valt : ere-burgemeester Jean Vandecasteele en oud-voorzitters van het OCMW Franky De Block en Raymonde Declercq spreken zich uit : “Jouw stem voor John maakt het verschil.” Het trio gaat mee op campagne, maar is geen kandidaat. En die campagne startte donderdagavond met het bedelen van de folder. “We doen al twee jaar huisbezoeken en willen zoveel mogelijk onze folder persoonlijk afgeven bij de mensen.

De terugkeer van Niko Geldhof

De populaire organisator Niko Geldhof (47) stamt uit een socialistische familie, was eerder gemeenteraadslid en werd in 2013 schepen. Na een klacht van de toenmalige oppositie en enkele persoonlijke aanvallen verliet hij de actieve politiek. Hij was op de jongste 1 mei stoet prominent aanwezig en krijgt nu de vierde plaats. In ere hersteld.

Voormalig liberaal parlementslid Ann Brusseel

Vooruit Plus pakte al uit met ondernemers die men eerder in liberale hoek verwacht, maar de tiende plaats voor Ann Brusseel (48) is toch wel de meest opmerkelijke. Ze groeide op in Oostende en stamt uit een liberale familie. Brusseel was volksvertegenwoordiger voor Open VLD tussen 2009 en 2018 (in Brussel). Ze woont als sinds 2018 in Oostende en is leerkracht.

Ann Brusseel : “Ik ken John Crombez van toen ik Vlaams parlementslid was. Hij hoorde dat ik me wilde engageren voor Oostende omdat ik vind dat het beleidsmatig niet goed loopt. Ik vind transparantie en het zoeken van een draagvlak voor lokaal beleid belangrijk en we konden elkaar daar vinden. Ik heb ook het programma van Vooruit Plus gelezen en ik vind dat goed. Er staat veel in waar ik meteen enthousiast over ben. Zoals de problematiek rond erfgoed, ruimtelijke ordening, het dossier van de Thermen of de fusie van het ziekenhuis. Er is voor het mobiliteitsplan in het centrum ook te weinig gezocht naar een draagvlak dat ook rekening houdt met de oudere mensen. Oostende staat ook voor andere uitdagingen zoals een betere integratie van andere gemeenschappen. Ik sta als onafhankelijke op lijst.”

Fabrice Goffin

Fabrice Goffin (52) is ondernemer (Zorabots/Talemate), maar vooral bekend als voorzitter van het dierenasiel Blauw Kruis van de Kust. Hij zou ook in 2018 op de lijst staan, maar haakte op het laatste moment af. De aanhoudende problemen tussen Blauw Kruis en de stad rond de bouw van een dierenasiel trokken hem nu wel over de streep. Hij krijgt de 15e plaats, ook bekend als ‘lijsttrekker van de tweede kolom’ (op de digitale stembrief).

Over zijn deelname zegt Goffin : “Ik heb verschillende gesprekken gehad en vond me het meest terug bij John Crombez met voorstellen rond dierenwelzijn. Ik heb negen concrete punten die allemaal draaien rond dieren en wil me daarvoor inzetten. Ik wil van Oostende de meest diervriendelijke stad van Vlaanderen maken en dan kun je niet aan de zijlijn staan. Ik sta als onafhankelijke op de lijst.” Leuk detail : ook zijn hond Mini werd opgenomen in de nieuwe Vooruit Plus folder.

Andere niet eerder bekend gemaakte kandidaten

Maya Vandierendonck op plaats 24. Een kandidate die in 2018 op de lijst stond bij Groen.

Glenn Dangreau op plaats 27. Bekend van carnaval en de maatjeshappening. Stond in 2018 op de lijst als stadsmaker, nu als lid van Vooruit.

Sam Vancoppenolle op plaats 29 (lijsttrekker derde kolom). Bekend van Gastrobar Sam, Mac Moules en andere horeca-initiatieven. Hij stamt uit een socialistische familie.

Vooruit Plus stelt als eerste volledige lijst voor

Op precies vier maanden voor de verkiezingen heeft Vooruit Plus haar volledige lijst met kandidaten bekendgemaakt. Vooruit Plus is de lijst van de socialisten aangevuld met onafhankelijken. Dit is de lijst :

1. John Crombez

2. Vanessa Vens

3. Judith Ooms

4. Niko Geldhof

5. Alain Delanghe

6. Karel Labens

7. Hassib Ghosi

8. Linde De Leeuw

9. Nathan Blondé

10. Ann Brusseel

11. Michael Vanhee

12. Nancy Moyaert

13. Jenny Desaegher

14. Bjorn Tratsaert

15. Fabrice Goffin

16. Didier Brissinck

17. Carmen Dragusan

18. Patrick Aspeslagh

19. Lesley Gallot

20. Chantal Meganck

21. Glenn Lambrecht

22. Tine Van Quathem

23. Noa Schoonbaert

24. Maya Vandierendonck

25. Ineke Doyen

26. Jean Marie Bolle

27. Glenn Dangreau

28. Adriaan Huys

29. Samn Vancoppenolle

30. Vanessa Demeij

31. Gui Polspoel

32. Sandra Lenaerts

33. Jean Pierre Cocquyt

34. Stefanie Monsaert

35. Keshia Van Gaeveren

36. Rob Jonckheere

37. Veerle Dubois

38. Maartje Snoeck

39. Bjorn Pannecoucke

40. Nancy Bourgoignie

41. Jeroen Soete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier