Vooruit Ledegem telt negen nieuwkomers: “Er is absoluut nood aan oppositie”

Vooruit Ledegem trekt met een volledige lijst naar de stembus. © JS
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Het worden in Ledegem zondag 13 oktober ‘saaie’ gemeenteraadsverkiezingen want met Lijst Burgemeester en Vooruit zal de kiezer slechts kunnen kiezen uit twee lijsten. Zoals eerder vermeld haakt Groen af. Vooruit trekt met een volledige lijst naar de stembus. “We hopen dat we worden beloond voor ons oppositiewerk”, zegt lijsttrekker Caroline Seynhaeve (59).

Caroline Seynhaeve is in de gemeenteraad de fractieleider. Vooruit telt twee zetels, Andy Vandoorne is het tweede gemeenteraadslid. Op de lijst van de socialisten is hij de lijstduwer. Vlak voor hem staat zijn neef Roy Vandoorne. CD&V/VD heeft een heel ruime meerderheid. De partij van burgemeester Bart Dochy koos met Lijst Burgemeester voor een andere naam.

Trots

“We zijn trots dat we vasthouden aan de waarden van onze partij”, aldus Seynhaeve met een knipoog naar Lijst Burgemeester. “We hebben tenminste de moed om op te komen met een volledige lijst als Vooruit. Lijst van de Burgemeester is een mix van CD&V, N-VA, Open VLD en onafhankelijken. Niet zo moeilijk om aan 21 kandidaten te geraken.”

“Aan de ene kant vind ik het jammer dat Groen niet meer deelneemt. Twaalf jaar geleden vormden we met hen nog een kartel. Er is absoluut nood aan oppositie. Eén zetel winnen is een gezonde ambitie. Onze lijst telt negen nieuwe kandidaten. De gemiddelde leeftijd bedraagt 45 jaar.”

Vooruit volgt met argusogen de ontwikkeling van de nieuwbouw De Samenkomst en De Academie. De aanbesteding viel maar liefst twee miljoen duurder uit dan de raming en er is dus een probleem. “We willen absoluut geen lightversie, dat men bijvoorbeeld gaat kiezen voor één in de plaats van twee gebouwen”, zegt de lijsttrekker. “Met de verenigingen kwam men al meermaals samen. Iedereen was blij met het resultaat maar nu is dat een ander gegeven.”

“We zouden ook graag hebben dat de bibliotheek verhuist naar de hoeve van het Capellehof. Er zijn veel kosten aan de bib. Het schepencollege wil een pop-up in de hoeve, maar we vinden dat niet de taak van de gemeente.”

Nieuwkomer

Nieuwkomer Liesje Claeys staat op plaats 4. Ze werkt in het woonzorgcentrum Rustenhove en is de dochter van voormalig OCMW-voorzitter Danny Claeys. Met Yarne De Buck en Mirte Clicque doen er enkele gedreven jongeren mee. Sven Claeys en Steven Vandenbroucke zijn beiden leerkracht. Met Silvie Bulckaen en Sven Claeys staat er ook een koppel op de lijst. Gewezen burgemeester en ex-gedeputeerde Patrick Vangheluwe (75) neemt niet meer deel.

De volledige lijst: 1. Seynhaeve Caroline, 2. Debrabandere Giovanni, 3. Hélène Vanacker, 4. Claeys Liesje, 5. Bogaert Didier, 6. Bruneel Brecht, 7. Deceuninck Thomas, 8. Bulckaen Silvie, 9. Van den driessche Peggy, 10. Naessens Zanna, 11. Deboosere Annick, 12. Lefebvre Pieter, 13. Lietaer Shirley, 14. De Buck Yarne, 15. Grymonprez Marie-Jeanne, 16. Clicque Mirte, 17. Claeys Sven, 18. Vandenbroucke Steven, 19. Pardo Stefanie, 20. Vandoorne Roy, 21. Vandoorne Andy