Vlaams Belang Wervik met 19 kandidaten naar de kiezer: “Preventief veiligheidsbeleid wordt een hot topic”

Op de voorstelling waren vijf kandidaten verontschuldigd. Zittend de top drie. © KD
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Uitgerekend een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen op zondag 13 oktober stelde Vlaams Belang Wervik haar lijst voor. Er zijn 19 kandidaten. “We hebben geen volledige lijst (van 25 kandidaten, red) maar doen het met kwalitatieve mensen die zich 200 procent inzetten”, zegt lijsttrekker Sarah T’ Joens uit Geluwe.

Tijdens de verkiezingen begin juni scoorde Vlaams Belang Wervik heel goed en waren ze zowel op federaal als op Vlaams niveau de allergrootste partij. Vraag is uiteraard hoeveel zetels ze nu gaan behalen. “Het is tasten in het duister, vanaf één zetel zijn we al tevreden”, zegt de lijsttrekker. “We gaan sowieso met iedereen praten.”

Naar de stembus trekken is niet meer verplicht en zal het voor elke partij een uitdaging zijn om de mensen te overtuigen wel te gaan stemmen. Voorzitter Sabine Bille heeft goede hoop dat het voor de kiezers van Vlaams Belang wel gaat lukken. “Omdat onze kiezers trouwe kiezers zijn”, zegt ze. “We gaan de mensen overtuigen tijdens onze huis-aan-huis bezoeken en hebben ook een uitgebreid ledenbestand”, vult Sarah aan.

Vlaams Belang stelde ook de belangrijkste speerpunten in hun programma voor en dat zijn er een tiental. “Een preventief veiligheidsbeleid wordt een hot topic voor de verkiezingen”, zegt Sarah. “Het is allemaal gemakkelijk gezegd maar de vraag is hoe we dat gaan doen. We pleiten voor meer gerichte controles aan de grens. Wie komt er naar Wervik en wat komen ze hier doen ? We willen de fietsstraten gegrond bekijken. Is dat veilig, wordt dat in acht genomen ?”

“De donkere maanden naderen en daarom is een sensibiliseringscampagne op het gebruik van fietsverlichting naar en van school nodig. Het is belangrijk de schoolgaande jeugd er attent op te maken dat ze hun fietsverlichting moeten gebruiken.”

Vlaams Belang wil het Vlaams karakter van Wervik benadrukken. “In Wervik is er geen plaats voor een asielcentrum en geen draagvlak voor een moskee (die er nu onofficieel is in Salons Tabaksbloem, red)”, benadrukt ondervoorzitter Jean-Philippe Vercruysse.

De lijst: 1. T’Joens Sarah 33 jaar Geluwe, 2. Vercruysse Jean-Philippe 45 jaar Kruiseke, 3. Bille Sabine 60 jaar, 4. Devos Angel 31 jaar beiden Wervik, 5. Nesen Kingsley 36 Geluwe, 6. Decrock Hilde 61, 7. Malfait Dino 61 jaar, 8. Waignein Dominique 48, 9. Vansteenkiste Angie 45 allen Wervik, 10. Renier Geert 54 Geluwe, 11. Bouquelloen Christa Wervik, 12. De Graeve Sarah 41 Kruiseke, 13. Bonnier Christiane 80, 14. Demuysere Willy 77, 15. Deleu John 53, 16. Lefevere Johan 55, 17. Vanhoutte Kim 33, 18. Geens Nicole 71, 19. Claeys Jozef 81 allen Wervik.