Vlaams Belang stelt verkiezingslijst voor: “Zuienkerke mist een oppositie”

Kurt Ravyts (midden) met Nadine Van Audenhove, Lobke Demeyere, Mark Depaepe (voorzitter) en Tom Zeebroek. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Kurt Ravyts stelde dinsdag de lijst voor waarmee hij op 13 oktober naar de kiezer trekt voor Vlaams Belang. Hij gaf meteen een aantal standpunten uit zijn verkiezingsprogramma mee. “Wil de Zuienkerkenaar geen fusie? Simpel: dan moet Zuienkerke leefbaar blijven.”

Kurt Ravyts nam het in 2012 al eens op tegen Lijst Burgemeester. Hij behaalde toen met zijn eenmanspartij NogBeterZuienkerke een score van negen procent, onvoldoende voor een zetel. In 2018 besloot hij zich te focussen op de provincieraadsverkiezingen, maar nu staat hij er dus weer. “Na mijn verkiezing tot federaal volksvertegenwoordiger in 2019 en herverkiezing in 2024 leek het mij evident om een lokale lijst te presenteren. We mikken op één, in het beste geval twee zetels.”

Met zijn programma focust Ravyts onder meer op de zelfredzaamheid van Zuienkerke. “De voorbije legislatuur werd er verder gezaaid naar de zak. Veel grote realisaties of investeringen zijn er niet geweest. Uit peilingen blijkt dat de Zuienkerkenaars relatief tevreden zijn. Maar een gemeente van 2.650 inwoners die niet wil fuseren, moet wel voor voldoende dienstverlening kunnen blijven zorgen. Ik denk bijvoorbeeld aan een publieke geldautomaat die 24 op 7 beschikbaar is, en aan het aantrekken van meer lokale zelfstandigen. Een autonoom Zuienkerke moet méér zijn dan een slaapgemeente.”

“Autonoom Zuienkerke mag geen slaapgemeente zijn”

Als eerste speerpunt stelt Ravyts dat Zuienkerke nood heeft aan een ‘kritisch-constructieve’ oppositiepartij. “Een oppositie die de concrete bezorgdheden en noden van haar inwoners vertaalt in frisse aanbevelingen voor het beleid. Een gemeenteraad met alleen maar mensen van dezelfde partij is nooit een waarborg voor een echt politiek debat.”

Leefbaarheid

Ook een belangrijk aandachtspunt is de leefbaarheid van de vier dorpskernen. “Een niet-waargemaakte verkiezingsbelofte van Lijst Burgemeester is de omleidingsweg voor het zwaar landbouwverkeer, waarvoor nochtans de nodige kredieten werden ingeschreven in de meerjarenplanning. Het gemeentebestuur lijkt zich nu een beetje weg te steken achter de recent ingevoerde zone 30, maar het is maar de vraag of behoud van de zone 50 mits strikte handhaving geen betere oplossing was geweest. Verder is het ook nog altijd wachten op de aanleg van een veilig fietspad vanaf de rotonde Strooienhaan richting Oostende.” Inzake woonbeleid heeft Zuienkerke volgens Ravyts vooral nood aan ruimtelijke ontwikkelingen op maat. “De voorbije legislatuur is er op dat vlak nauwelijks iets gerealiseerd. Zuienkerke moet zijn landelijke karakter kunnen bewaren, maar mag ook geen Bokrijk worden. Doordachte ruimtelijke ontwikkelingen zouden het dalend aantal inwoners kunnen stoppen.”

Toerisme

Zuienkerke mist volgens Ravyts ook een toeristische visie. “Het lokaal bestuur wil Zuienkerke promoten voor zijn landelijk en open karakter en unieke ligging tussen Brugge en de kust. Maar waar is de onthaalinfrustructuur? We stellen een uitdieping van het beleid voor, met onder andere meer verbindingen tussen toeristisch-recreatieve assen en de ontwikkeling van het vroegere pompgemaal in de Meetkerkse Moeren tot een volwaardig toeristisch infopunt rond dit waardevolle erfgoedlandschap. En waarom bijvoorbeeld geen toeristisch info-onthaal realiseren búiten het gemeentehuis, dat in de Kerkstraat toch wat uit het zicht van de doorfietsende recreant ligt?”

Een inhaalbeweging is volgens Ravyts niet alleen nodig voor het zwerfvuilprobleem dat de spuigaten uitloopt – hij pleit er onder andere voor om meer repressief op te treden – maar ook op vlak van energieomslag. “De publieke laadpaalinfrastructuur in onze gemeente is een lachertje.”

De volledige lijst bestaat uit Kurt Ravyts (56), Nadine Van Audenhove (63), Mark Depaepe (53), Linda Vanpamel (56), Nathalie Cuypers (44), Pascal Geerolf (53), Lieven Heuvinck (48), Christine Martin (73), Ricardo Van Pamel (24), Lobke Demeyere (45) en Tom Zeebroek (38).