Vlaams Belang Moorslede komt voor de eerste keer met een lijst in Moorslede

Lijstvoorstelling Vlaams Belang Moorslede. Xander Beheydt, Bart Joosten, Nico Beyns, Koen Bostyn lijsttrekker, Yana Rommens, Jason Wyckaert en Nathalie Callens. © JS
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Voor de eerste keer is een lijst van Vlaams Belang ingediend voor de gemeenteraadsverkiezingen in Moorslede. “Over het aantal zetels dat we willen behalen, blijven we redelijk bescheiden”, zegt lijsttrekker en partijvoorzitter Koen Bostyn. “Twee zetels zou mooi zijn. Het is al een overwinning dat we een lijst hebben.”

Op de lijst staan tien kandidaten. Voor de lokale afdeling kwam het eigenlijk allemaal in een stroomversnelling. “Ik was al anderhalf jaar mensen aan het zoeken”, zegt Koen. “We hadden een koppel dat op onze lijst zou staan maar te elfder ure hebben ze afgezegd. Het was babbelen en overtuigen om mensen bij elkaar te krijgen.”

“Ik had mijn pluk. Niet zomaar iedereen wilden we op onze lijst. Bijvoorbeeld geen clown om de hoop te vullen. Er staan drie jonge mensen op de lijst en eigenlijk is dat al in het vooruitzicht van de verkiezingen in 2030. Die jonge mensen gaan nu tijd hebben om zich de komende zes jaar op te werken.”

Moeilijk om vrouwen te vinden

Vlaams Belang scoorde in Moorselede voor de federale en Vlaamse verkiezingen op 9 juni goed en dat zorgde ongetwijfeld voor een boost. “De plannen om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen waren er toen al maar de uitslag gaf een duwtje en heeft zeker geholpen om die stap te zetten”, zegt Koen. “Er zijn ook sympathisanten die de stap niet durven zetten. ‘Mijn buren zouden het eens moeten weten, of mijn baas’, was vaak te horen. Verplicht de helft vrouwen op de lijst zag er eerst uit als een mission impossible.”

Vlaams Belang Moorslede is net als alle andere partijen bezig met huisbezoeken. “Het valt op dat de mensen het vaak hebben over voetpaden en straten die niet in orde zijn”, zegt de lijsttrekker. “Met al zo’n kleine dingen zijn de mensen bezig. Veel inwoners zeggen ons dat het moet veranderen. Er zijn spijtig genoeg nog altijd mensen die van oordeel zijn dat wij van het Vlaams Belang een rare ziekte hebben, maar anderzijds zijn er ook mensen die graag luisteren naar onze speerpunten. Die huisbezoeken doen we per twee. We ervaren in 75 procent van de gevallen dat de mensen positief staan tegenover ons. Er waren er heel weinig die geen tijd maakten voor een babbeltje.”

Veiligheid en migratie

Veiligheid wordt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen sowieso een hot topic. “Ook migratie”, klinkt het. “Ik heb niks tegen mensen die naar ons land komen om hier te werken. Al die anderen die niets bijdragen aan de samenleving zien we liever niet komen. Om te oordelen over al dan niet een verblijfsvergunning zouden die beslissingen veel beter door de burgemeesters worden genomen, in de plaats van een ambtenaar in Brussel.”

Vlaams Belang pleit ook voor inspraak, bijvoorbeeld via referenda. De kiesplicht bestaat niet meer voor de lokale verkiezingen. “We moeten ons geen zorgen maken, een Vlaams Belanger is op dat vlak redelijk vastberaden om te gaan stemmen”, zegt de lijsttrekker.

(ED)

De lijst: 1. Koen Bostyn (64), 2. Yana Rommens (19), 3. Nico Beyns (49) allen Moorslede, 4. Xander Beheydt (19) Dadizele, 5. Anouk Samain (21) Moorslede, 6. Sandra Moons (46) Dadizele, 7. Jason Wyckaert (43), 8. Nathalie Callens (49), 9. Veerle Bostyn (41), 10 Bart Joosten (52) allen Moorslede.