Vlaams Belang Kortrijk gaat kiesstrijd aan met volledige lijst en programma: “Handleiding tot beter stadsbestuur”

Het (bijna) volledige team aan de Broeltorens (Foto Kurt De Schuytener) © Kurt De Schuytener
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Vlaams Belang Kortrijk trekt ten strijde met een volledige lijst van 41 kandidaten. “Onze partij kiest daarbij resoluut voor vernieuwing, verjonging en vervrouwelijking”, zegt kopman en kandidaat-burgemeester Wouter Vermeersch. “Ik ben bijzonder fier op al onze kandidaten en dankbaar dat zij stuk voor stuk hun nek uitsteken opdat ‘Kortrijk weer van óns’ wordt.”

Vlaams Belang stelde meteen ook een volwaardig programma voor Kortrijk voor. “Een ander en beter stadsbestuur is zeker mogelijk, en dit programma is daar de handleiding toe”, zegt Vermeersch. “We roepen iedereen op om in oktober zeker te gaan stemmen.” Het lokaal verkiezingsprogramma voor Kortrijk telt ruim 80 pagina’s en is onderverdeeld in 15 thema’s van veiligheid en mobiliteit over ondernemerschap en diervriendelijkheid tot jongeren- en seniorenbeleid. “Dit bewijst dat wij géén partij zijn die op één enkel thema inzet”, zegt Vermeersch daarover tijdens zijn speech.

Defusie Heule

Zo wil het Vlaams Belang elke vorm van zogenaamde ‘positieve discriminatie’ afschaffen. “Elke Kortrijkzaan zonder onderscheid verdient een gelijke kans”, zegt Vermeersch. “Heikele thema’s zoals de knip of de moskee beslist de bevolking per referendum. Ook een defusie voor bijvoorbeeld Heule moet mogelijk zijn. Het volgende bestuur moet dichter bij de Kortrijkzanen staan en beter rekening houden met wat leeft. Wij willen ook radicaal breken met het autopestbeleid dat werd gevoerd door liberalen, N-VA en socialisten in Kortrijk.”

Eind augustus presenteerde Vlaams Belang al de speerpunten voor Kortrijk. In haar lokaal programma heeft de partij vanzelfsprekend veel aandacht voor het thema van de veiligheid. Het Vlaams Belang wil dat er opgetreden wordt tegen elke daad die de onveiligheid van een buurt, een wijk, de gehele stad of een gemeente verhoogt. “En dan hebben we het niet enkel over drugsgerelateerde inbraken of diefstallen, maar over een nultolerantie die ook moet gelden voor zogenaamd kleinere geweldscriminaliteit, vandalisme en overlast.”

Lijst

Liefst 29 van de kandidaten van de Vlaams Belang-lijst zijn nieuw in de Kortrijkse politiek. Met 11 kandidaten die jonger zijn dan 35 jaar en een gemiddelde leeftijd van 46 jaar dient Vlaams Belang zijn jongste lijst ooit in. En door de toepassing van het ritsprincipe, waarbij een mannelijke kandidaat telkens wordt afgewisseld door een vrouwelijke, krijgen vrouwen een garantie op beter verkiesbare plaatsen. Alle deelgemeenten van Kortrijk zijn ook vertegenwoordigd op de lijst.

De lijst werd voorgesteld aan de Broeltorens, waar op dat moment ook de herdenking van de tachtigjarige bevrijding van Kortrijk plaatsvond. Dat was volgens de partij pas laattijdig gecommuniceerd vanuit Stad Kortrijk. De speech van Vermeersch werd ook even (bijna) onderbroken door een man die duidelijk niet akkoord ging met de partijpunten van Vlaams Belang en van alles schreeuwde. “Ik zal mijn speech dan bijna afronden, want er is hier iemand die duidelijk wil dat ik ermee ophoud”, kon Vermeersch er de humor wel van inzien.

De volledige lijst van Vlaams Belang Kortrijk:

1. Wouter Vermeersch (39 – Pottelberg)

2. Carmen Ryheul (53 – Heule)

3. Marniek De Bruyne (64 – Pius X)

4. Nysa Vandersteene (33 – Heule)

5. Remko Quidousse (25 – Bissegem)

6. Darline Corneille (48 – Bissegem)

7. Karel Descheemaeker (23 – Stationswijk-Zuid)

8. Kimberly Vereecke (26 – Heule)

9. Pieter Dumortier (26 – Marke)

10. Liesbeth Vercaemst (42 – Brugse Poort)

11. Xander Wittouck (21 – Rollegem)

12. Alena Bednarikova (48 – Bellegem)

13. Lorenzo Houtekier (29 – Rollegem)

14. Cindy Vroman (50 – Tinekeswijk)

15. Tijs Callebert (51 – Pottelberg)

16. Isa Verschaete (54 – Bissegem)

17. Stefaan Leterme (42 – Overleie)

18. Ann Miechielssens (60 – Lange Munte)

19. Dimitri Duyck (34 – Bellegem)

20. Stephanie De Clippeleire (40 – Aalbeke)

21. Gregory Dagrain (25 – Pius X)

22. Jasmijn Castelein (43 – Marke)

23. Kenny Huyse (27 – Venning)

24. Axelle Messiaen (26 – Marke)

25. Tracy Vanpraet (46 – Veemarkt)

26. Ann Lesage (63 – Pius X)

27. Steven Verschaeve (51 – Bellegem)

28. Tine De Brock (65 – Paters’ Mote)

29. Vincent Blondeel (54 – Heule)

30. Tamara Deblauwe (45 – Pius X)

31. Bjorn Derammelaere (40 – Sint-Jan)

32. Linda Verstraete (60 – Sint-Jan)

33. Frank Hoflack (55 – Drie Hofsteden)

34. Veerle Bogaerts (56 – Pius X)

35. Marc Gabriels (66 – Bellegem)

36. Anita Vandekerkhove (61 – Buda)

37. Filiep Despriet (46 – Aalbeke)

38. Monique Demeyere (73 – Hoog Mosscher)

39. Joris Huysentruyt (65 – Kooigem)

40. Chris Vannieuwenhuyze (75 – Bissegem)

41. Janick Samyn (53 – Heule)