Vlaams Belang komt voor het eerst op in Koekelare: “Wij willen een gemeentebestuur dat er is voor álle inwoners”

Op de foto zien we v.l.n.r. Kathy Verwichte, Dominiek Lootens, Guido Wauters en Rebecca Hovaere. © Foto Coghe
Sabine Van Eynde
Sabine Van Eynde Medewerker KW

Onder het motto ‘Koekelare weer van ons’ stelde Vlaams Belang vandaag, zaterdag, zijn kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor. De partij komt voor het eerst op in Koekelare met een lijst van tien vrouwen en negen mannen.

Nood aan verandering

Vlaams volksvertegenwoordiger Dominiek Lootens legde uit: “Koekelare heeft nood aan verandering. Bij de laatste verkiezingen koos één op de drie inwoners voor Vlaams Belang, maar op lokaal niveau ontbreekt onze stem volledig. Na zovele jaren socialistisch beleid treedt er sclerose op in het bestuur. Het feit dat de enige schepen die wel voor iedereen opkwam, ontgoocheld de politiek verlaat, zegt genoeg. De roep om verandering klinkt steeds luider. Vanuit de Koekelaarse bevolking kwam de duidelijke vraag om met een Vlaams Belang-lijst naar de kiezer te gaan. Ik ben opgegroeid in deze mooie gemeente en ben de zoon van wijlen Etienne Lootens, die als burgemeester jarenlang zijn beste krachten heeft gegeven voor Koekelare, daarom ligt deze plaats mij zeer nauw aan het hart.”

Lootens hekelde het huidige bestuur: “Ze luisteren vooral naar hun eigen achterban. Wij willen een gemeentebestuur dat er is voor álle Koekelarenaars, ongeacht hun politieke voorkeur.”

Daarna nam lijsttrekker Guido Wauters het woord. Guido (66), gepensioneerd keuronderofficier bij Defensie en al 30 jaar inwoner van Koekelare, is voorzitter van de sportraad en terreinverantwoordelijke bij TC De Mote. Hij benadrukte: “Wij willen een bindende volksraadpleging over geplande fusies, zodat de inwoners zelf kunnen beslissen. Er moet ook een vestigingsstop komen om de immigratiedruk te beperken en vervreemding tegen te gaan. Veiligheid is essentieel, met nultolerantie als onderdeel van een preventief veiligheidsbeleid. In Oostende vinden tien misdrijven per 100 inwoners plaats, terwijl dat er in Koekelare maar 3,5 zijn. En dat willen wij zo houden. Verder zetten we ons in voor woningen voor behoeftige Vlamingen en eisen we dat sociale huurders Nederlands spreken. Onze boodschap is simpel: onze mensen eerst.”

De volledige lijst

De tweede plaats op de lijst is voor Kathy Verwichte (41), verzorgende en ondernemer. Rebecca Hovaere (36), bediende in de transportsector en moeder van vier kinderen, staat op de derde plaats. Samen stelden ze de rest van de kandidaten voor:

Op plaats 4 staat Jeffrey Bogaert (41), alleenstaande vader en vrijwillig brandweerman in opleiding. Kathy Vansteelandt (45), zorgkundige en alleenstaande moeder, neemt de vijfde plaats in en benadrukt de noodzaak van verandering.

Op plaats 6 staat Jarich Monstrey (27), zelfstandig IT’er en student menswetenschappen. Hij wil dat de lokale zelfstandigen meer betrokken worden bij het gemeentebestuur en zet zich in voor het behoud van cultuur en geschiedenis. Geert Bouckaert (61), bediende en liefhebber van computers en motorsport, staat op plaats 7 en vindt dat het tijd is om op een realistische manier te besturen met de focus op “onze mensen eerst.”

De lijst gaat verder met Febe Rondelez (25), werkzaam in een kinderdagverblijf, op plaats 8, gevolgd door Geert Ledeine (55), bouwvakker, op plaats 9. Bjorn Casier (43), magazijnier, staat op plaats 10, en Paul Anseeuw (78), gepensioneerd koeltechnieker, op plaats 11.

De twaalfde plaats wordt ingenomen door Gerrit Decorte (69), gepensioneerde. Nikita Adriaenssens (33), werkzaam in de mobiele schoonmaaksector, staat op plaats 13, gevolgd door Nancy Osaer (56), keukenmedewerkster in een ziekenhuis, op plaats 14. Kathleen Bulckaen (56), poetsvrouw, sluit de top 15 af. Verder op de lijst staan ook Jonas Delaere (25), fabrieksarbeider op plaats 16, gevolgd door Carina De Pauw (58), gepensioneerde, Tania Lansens (52), werkzaam bij een traiteur/slager, en de lijst wordt afgesloten door Brigitte Reniers (62), gepensioneerde beroepsmilitair en echtgenote van Guido Wauters.

Frisse wind

Alle kandidaten willen zich volledig inzetten om een frisse wind door Koekelare laten waaien en delen één overtuiging: Vlaams Belang staat klaar om de belangen van de inwoners van Koekelare voorop te stellen.

Aanstaande dinsdag, tijdens de markt, zal er tussen 10 en 12 uur een led-wagen met bewegende beelden het publiek informeren. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina Vlaams Belang Koekelare, die geregeld zal worden bijgewerkt.