Vlaams Belang Gistel stelt kandidaten voor: “We gaan voor drie zetels”

De Vlaams Belang-kopstukken voor de komende gemeenteraadsverkiezingen met v.l.n.r. lijstduwer Eric Jaegers, Bo Malengier, lijsttrekker Michael Vanparys, Kobe Declercq en Mireille Demonie. © PM
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Oppositiepartij Vlaams Belang heeft de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen voorgesteld. Oudgediende en lokaal boegbeeld Eric Jaegers is opnieuw van de partij.

Naast lijsttrekker Michael Vanparys (31) maken Mireille Demonie (79), Kobe Declercq (19) en Bo Malengier (28) het klavertje vier compleet. De andere plaatsen zijn voor Wayne Vandenberghe (28), Tamara Deboysere (47), Redgy Cornelis (59), Nancy Everaert (59), Kyani Diet (23) en Diana Van Der Cruys (68). Huidig raadslid Eric Jaegers (83) neemt toch nog aan de kiesstrijd deel, als lijstduwer.

“De Gistelse afdeling is voor mijn vrouw (Mireille, red.) en ik ons geesteskind. We begonnen eraan met ons tweetjes in 2006 in moeilijke omstandigheden. En nu hebben we eindelijk een waardige opvolging.” De lijst telt ‘maar’ elf namen in tegenstelling tot de 23 koppen bij Team Burgemeester, Vooruit en Samen Gistel. N-VA moet de lijst nog voorstellen. “Eerlijk: mensen hebben nog altijd schrik om bij Vlaams Belang op te komen. Zeker na de goeie score bij de verkiezingen in juni, dachten we daar verandering in te zien”, aldus Michael Vanparys. “Toch zijn we positief: kwaliteit boven kwantiteit. Nooit eerder telde de lokale lijst zoveel namen. En de steun die we uit alle hoeken krijgen is groot. We gaan voor twee tot drie zetels.”

Speerpunten

De partij heeft al enkele speerpunten klaar. “Mensen vrezen dat de problemen uit de centrumsteden, zoals Oostende, vaker naar Gistel komen overwaaien. Denk aan criminaliteit, onveiligheidsgevoel, sluikstorten… Je hebt Oostendenaars die naar Gistel verhuizen simpelweg om de problemen van daar te ontlopen. We moeten voorkomen dat die ‘verstedelijkte problemen’ straks tot in pakweg Moere komen.” VB wil ook armoede aanpakken – “in Gistel is er nogal wat verdoken armoede en eenzaamheid” – en inzetten op sociale woningen.

“Onze topprioriteit is een beter beleid en beter beheer van middelen. Zo moet de groendienst veel efficiënter kunnen werken en moeten de diensten zelf meer inspraak krijgen. Dat zijn zaken die op korte termijn aangepakt kunnen worden.” De partij wil ook beter openbaar vervoer, waaronder meer rechtstreekse lijnen en frequentere bussen. Ook kinderopvang is een issue, meent Michael Vanparys. “Nu pas komt het stadsbestuur af met een project voor nieuwe opvang in het Oud Stadhuis. Dat kon al veel eerder. We vinden ook dat werkende ouders voorrang moeten krijgen bij opvangplaatsen.”