Vincent Vanhecke nieuwe voorzitter lokale VB-afdeling: “In oktober drie zetels halen”

Met de 35-jarige Vincent Vanhecke zet Vlaams Belang in op verjonging. © JM
Jan Maeseele
Jan Maeseele Medewerker KW

Vincent Vanhecke (35) is verkozen tot nieuwe voorzitter van het Vlaams Belang in Ardooie-Koolskamp. De afdeling werd twee jaar geleden opgericht onder impuls van Kurt Farrazijn. Om beroepsredenen moest Farrazijn wat gas terugnemen en Vanhecke volgt hem op.

“Met Kurt als voorzitter vormden we een lokaal bestuur met het oog op deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ikzelf werd secretaris. Voor Kurt werd de combinatie van de politiek en zijn druk beroepsleven wat te veel en hij verkoos het voorzitterschap van Vlaams Belang door te geven”, zegt Vanhecke.

Hij is in Koolskamp geen onbekende, als zoon van Martine Vanhecke – wier naam hij aannam. Via Chiro Edelweiss kwam hij het verenigingsleven binnen. “Gedurende zeventien jaar was ik bij de Chiro, waarvan tien jaar als leider en twee jaar als hoofdleider.”

Gecharmeerd

“Met de komst van Tom Van Grieken als voorzitter van Vlaams Belang, en zijn tolerantere koers, werd ik gecharmeerd door de partij, werd ik lid, en nu dus ook bestuurslid, als voorzitter. Mike Deryckere is covoorzitter en Hilde Vansteenkiste, uit de Brugstraat, is penningmeester. We bouwen aan ons ledenbestand en aan het bestuur.”

Met het oog op de verkiezingen van juni (Vlaams, federaal en Europa) was er werk op de plank. Vanhecke staat op de tiende plaats op de Vlaamse lijst en Vansteenkiste is aangesproken om op de tiende plaats te staan voor Europa. Daarmee debuteren twee dorpsgenoten op een VB-lijst.

“Ondertussen bereiden we ons voor op de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Wie lijsttrekker wordt, hebben we nog niet uitgemaakt. Bij het aanspreken van mensen kunnen we op veel sympathie rekenen, maar de stap zetten om kandidaat te zijn is voor sommigen nog te groot.” Maar er komt een VB-lijst.

Bij de vorige federale verkiezingen stemde 24,3 procent van de Ardooise bevolking voor Vlaams Belang. Daarmee was die de grootste partij – nog zonder lokale werking.

“Drie zetels halen zou een succes zijn. We bouwen een programma met drie speerpunten. In de eerste plaats willen we het lokaal landelijk karakter van de gemeente behouden. We verzetten ons tegen een stadsfusie. We zijn tegen de projecten van Ventilius en de verbreding van de N37. Ardooie moet veel beter doen op het vlak van verkeersveiligheid en het onderhoud van onze wegen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier