Veurnse stadslijst Team8630 wil taskforce én nieuwe schepenfuncties om privaat patrimonium en tradities veilig te stellen

Team8630. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Nu overal de verkiezingskoorts stijgt, steekt ook de Veurnse centrumrechtse stadslijst Team8630 (waar CD&V, N-VA en onafhankelijken de krachten bundelen) een tandje bij om in de laatste race naar 13 oktober de speerpunten van hun programma extra in de verf te zetten. Op de sociale media stellen de kandidaten zichzelf voor in een videofilmpje. Dat doet ook huidig schepen en oud-burgemeester Jan Verfaillie, die zelfs twee nieuwe schepenfuncties in het leven wil roepen.

Team8630 werkte een ruim programma uit met enkele belangrijke krachtlijnen, waarbij ze het sociale weefsel – met name alle verenigingen – willen ondersteunen. Ook de lokale handelaars en ondernemers en de landbouwers verdienen extra aandacht, net als het culturele erfgoed.

Twee nieuwe schepenfuncties

Jan Verfaillie: “Mijn hart bloedt als ik zie hoe private historische panden zoals het klooster van de Blauwe en de Zwarte Zusters verloederen. Daarom willen we een taskforce oprichten én een schepen voor privaat patrimonium. We mogen het verre verleden niet loslaten, maar ook de recente geschiedenis niet. De afgelopen jaren ging de dienst VVV op de schop, Veurne Anno 1900, de Boetprocessie komt jaar na jaar meer onder druk te staan. Daarom zouden we ook een schepen van tradities in het leven moeten roepen. We moeten ook meer samenwerken met onze jeugdverenigingen, die onze toekomst zijn. Het invoeren van de trajectcontroles leverde al meer dan 1 miljoen euro op. Dat bedrag moeten we investeren in meer veiligheid, zoals opnieuw de straatverlichting ’s nachts aansteken en investeren in onze brandweer en politie.”

Andere speerpunten

Dat beaamt ook kandidaat Wouter Vanlouwe: “De trajectcontroles moeten ‘slimmer’ worden ingezet, met focus op verkeersveiligheid en enkel zone 30 wanneer dat nodig is aan bijvoorbeeld de schoolomgeving, maar het mag geen melkkoe worden van de Veurnaars! We willen ook dat de politiezone inzet op een hardere aanpak van de transitmigranten. We moeten ons erfgoed koesteren en er zorg voor dragen, dus géén hoogbouw van zes bouwlagen aan het stationsgebouw!”

Stijn Blieck wil Veurne als landbouwgemeente promoten en oppert het idee voor een historische site in Veurne rond het rijke ‘Suikerverleden’, naar het voorbeeld van B-Mine in Beringen. Anja Pilet vindt dat de jonge landbouwers extra moeten ondersteund worden. Lijstduwer Anne Dequidt benadrukt de vele troeven van Veurne, maar vindt een nieuw zwembad een must. Isabelle Verlodt uit Steenkerke besluit met een mooie vergelijking: “Onze stad is als een zonnebloem, die we willen laten stralen. De blaadjes zijn onze dorpen, en de pitjes zijn de mensen, die ik héél graag zie!”