Verrassende wending in Menen: burgemeester Lust vormt coalitie met CD&V

Burgemeester Eddy Lust gaat in zee met een nieuwe coalitiepartner. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

“Au revoir N-VA!” Na iets minder dan twee weken gesprekken voeren, besloot Voor 8930 verder te gaan met CD&V de komende zes jaar in Menen. Coalitiepartner N-VA wordt hiermee genadeloos naar de oppositiebanken gestuurd. “Het doel was duidelijk: de sjerp en postjes behouden!”

Het moet ongetwijfeld één van de meest zenuwslopende coalitievormingen zijn geweest: die van Menen. De gloednieuwe kartellijst ‘Voor 8930’, onder leiding van huidig burgemeester Eddy Lust, had dan wel de verkiezingen gewonnen, ze voelden de hete adem van N-VA in de nek. Lijsttrekker Griet Vanryckegem bleek de populairste politica van de grensstad, haar partij werd met zeven zetels ook de grootste stijger uit het gemeentelijk halfrond. Burgervader Eddy Lust was dus aan zet, en hij voerde onderhandelingen in de grootste discretie. Geen lekken, geen insinuaties en op iedere vraag kreeg men het standaard antwoord ‘we hebben tijd’. Zou het een verlenging van de samenwerking met N-VA worden? Ze werkten er reeds mee samen in de huidige coalitie en met Griet haalden ze meteen een graag gezien figuur binnen. Of zou men toch kiezen voor een coalitie met CD&V? Die werden zes jaar geleden dan wel zonder scrupules van de macht verdreven, ze beschikten wel nog steeds over een trouwe achterban.

Witte rook

Donderdag verscheen dan uiteindelijk witte rook uit de schoorsteen van het stadhuis, en werd de nieuwe coalitie voorgesteld. Uit de deur van de raadszaal verscheen evenwel niet Griet Vanryckegem, maar Caroline Bonte-Vanraes als nieuwe partner. Voor 8930 knalde hiermee N-VA terug naar de oppositiebanken en koos voor de symbolische tegenstander als nieuwe wapenbroeder. “We voelden de laatste jaren de spanningen binnen het schepencollege groeien”, klonk het bij burgemeester Eddy Lust tijdens de voorstelling. “Meer dan eens moesten we bemerken dat N-VA het beleid van bakken kritiek voorzag, een beleid dat ze zelf mee hadden uitgestippeld. Tijdens de verkiezingscampagne lieten ze ook meermaals blijken dat hun programma niet eens sprak over de beleidskeuzes die ze zelf hadden gemaakt. Vertrouwen is cruciaal voor een verdere samenwerking, en dat vertrouwen vonden we in CD&V.”

Sterke vrouw Caroline Bonte-Vanraes ziet zich op die manier niet alleen van kant veranderen, haar partij kan meteen ook twee schepenzetels vullen. “We hadden tijdens de gesprekken al snel door dat de burgemeester een duidelijk plan had voor de vooruitgang van Menen”, klonk het daar. “Het verleden is het verleden, we kijken enkel vooruit. Wat Martine Fournier hiervan denkt? Ze belde me reeds op met de melding dat ze tevreden is dat CD&V in Menen opnieuw een rol van betekenis kan spelen. Met Peggy Maerten als tweede CD&V-schepen wordt ook duidelijk dat we kiezen voor verjonging en vernieuwing.”

“Vertrouwen is cruciaal voor een verdere samenwerking, en dat vertrouwen vonden we in CD&V” – burgemeester Eddy Lust (Voor 8930)

Bij de gevestigde waarden blijven Kasper Vandecasteele, Patrick Roose, Mieke Syssauw en Renaat Vandenbulcke ook de volgende zes jaar een schepenpost vullen. Over de verdeling van de bevoegdheden is nog geen duidelijkheid. Angelique Declercq wordt de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

Teleurstelling

De euforie wordt aan de kant van N-VA niet gedeeld. Met zeven zetels zien ze zich de volgende zes jaar kamperen aan de zijde van de oppositie. “Gesprekken? Welke gesprekken?” Griet Vanryckegem is teleurgesteld in het resultaat, maar heeft besloten de armen niet te laten zakken. “We zijn na de verkiezingen één keer uitgenodigd geweest, en daar hebben we ons enkel uitgelaten over de inhoud. Postjes en dergelijke? Daar hebben we niet over gesproken. Het is dan ook pijnlijk te moeten horen dat ze met CD&V wel voor die piste hebben gekozen. Verder dan dat ene gesprek zijn we niet geraakt, vandaag volgde gewoon een berichtje dat we geen deel meer uitmaakten van het spel. We gaan in ieder geval onze doelstellingen laten vallen en willen al helemaal geen light-versie worden van onze eigen partij. We kozen er bewust voor om geen deel uit te maken van hun nieuwe kartellijst, om zo ons eigen programma te kunnen verdedigen. Dat werd ons dus klaarblijkelijk niet in dank afgenomen. Hoewel we de grootste stijger zijn en ook de politicus met het meest aantal stemmen hebben, is de oppositie onze plaats. De geschiedenis herhaalt zich in Menen.”

“De twee winnaars van de verkiezingen gaan naast elkaar zitten bij de oppositie. De twee verliezers gaan onderling de kaarten verdelen. Dit worden zes boeiende jaren!” – Joke Nollet (Vlaams Belang)

Wie eveneens met grote ogen de bekendmaking volgde, is het Vlaams Belang. Met vijf zetels vormen ze een gloednieuwe en vooral grote fractie in de oppositie. “Dit is zo typerend voor de Belgische politiek”, liet Joke Nollet optekenen. “De twee winnaars van de verkiezingen gaan naast elkaar zitten bij de oppositie. De twee verliezers gaan onderling de kaarten verdelen. Dit worden zes boeiende jaren!”