Verkiezingsstunt of noodzakelijke maatregel? Ophef rond GAS-boetes vanaf 14 jaar in Kortrijk

Burgemeester Vincent Van Quickenborne ziet de maatregel rond GAS-boetes vanaf 14 jaar als een welgekomen maatregel in de strijd tegen jeugdcriminaliteit. © Belga
Jules Fremaut

Met een ruime meerderheid keurde de Kortrijkse gemeenteraad maandag de invoering van GAS-boetes voor jongeren vanaf 14 jaar goed. Groen omschrijft het als een ‘platte verkiezingsstunt op kap van de 14-jarigen’, voor Vlaams Belang is het niet meer dan een schijnoplossing. Burgemeester Van Quickenborne ziet het dan weer als een welgekomen maatregel in de strijd tegen jeugdcriminaliteit.

“Verkiezingskoorts in Kortrijk. Dat leidt tot slecht beleid. Terwijl alle professionele instanties en geconsulteerde jongeren waarschuwen voor het snel-snel invoeren van GAS-boetes voor 14-jarigen, lanceert de stad dit toch op een maand voor de lokale verkiezingen”, reageren de Groenen ontstemt over de beslissing van de gemeenteraad.

Sinds deze week kunnen ook jongeren vanaf 14 jaar gesanctioneerd worden met een GAS-boete als ze een contact- en plaatsverbod uitgeschreven door de burgemeester niet naleven. Vooraleer zo’n boete uitgeschreven wordt, gaat er vaak een uitgebreid traject aan vooraf. Dat kan bijvoorbeeld zijn voor amokmakers in de stationsbuurt. “Niet enkel is dit decretaal wankel, want het verplichte advies van de jeugdraad ontbreekt, ook de diensten die wél geconsulteerd werden geven aan niet klaar te zijn voor het nieuwe reglement. Dit is een platte verkiezingsstunt op kap van de 14-jarigen”, besluit David Wemel van Groen.

Ouderlijke verantwoordelijkheid

Bij Team Burgemeester zijn ze opgetogen dat de maatregel er dan toch komt. “Het is een welgekomen extra middel. En zo richt je je meteen ook op ouders. Het gaat niet enkel om de boete, maar ook om het traject dat erachter ligt”, aldus Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester). “Het voordeel van GAS is dat voor minderjarigen de mogelijkheid bestaat om de ouders aan te spreken. Als zij toch niet ingrijpen, komen we terecht in een circuit van verplichte begeleiding. De boete is maar een sluitstuk”, motiveerde burgemeester Vincent Van Quickenborne de keuze.

Ook N-VA is tevreden, maar wil zelfs nog verder gaan. “Wij zijn een zeer grote voorstander, steeds meer minderjarigen gaan over tot zware feiten. Dan is dit meteen een extra manier om te sanctioneren. Het mag de procedure bij de jeugdrechter natuurlijk niet vervangen of verhinderen. We willen ook de ouders nog meer betrekken. Bij zware delicten van hun kroost moeten ze actief meewerken om ze terug op het juiste spoor te krijgen. Bij nalatigheid van hun kant moet er ook in de sociale voordelen geknipt kunnen worden”, aldus Axel Ronse, kandidaat-burgemeester voor N-VA.

Ook Vooruit stemde in met het voorstel. “Die boetes komen terecht bij de ouders en wij vinden het vooral belangrijk dat jonge daders terug op het rechte pad komen. Bij minderjarigen is het zelfs wettelijk verplicht om eerst een bemiddeling op te starten. Voor het handhaven van plaats- en contactverboden is het nuttig en noodzakelijk om met GAS een stok achter de deur te hebben”, zegt Maxim Veys van Vooruit.

Voor Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) is het niet meer dan een schijnoplossing. “GAS-boetes kunnen nuttig zijn voor overtredingen zoals sluikstorten. Voor zware overtredingen zijn ze niet geschikt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier