“Verkeer moet veiliger worden”: Senioren Adviesraad Ardooie heeft wensenlijst klaar

De SAR stelde zijn memorandum voor. Er was weinig politieke belangstelling, maar wie er was, reageerde positief. © JM
Jan Maeseele
Jan Maeseele Medewerker KW

De Senioren Adviesraad (SAR) van Ardooie heeft zijn wensenlijst klaar met beleidsvoorstellen voor het toekomstige gemeentebestuur. Dit memorandum werd voorgesteld aan de politieke families.

De Senioren Adviesraad vertegenwoordigt alle seniorenverenigingen en ook enkele actoren binnen de ouderenwerking in de gemeente zijn er lid van. Robrecht Sarrazijn is er voorzitter van en rusthuisdirecteur Renaal Lemey verzorgt het secretariaat. De SAR actualiseerde voor zijn memorandum de beleidsnota uit de vorige legislatuur.

Memorandum

Een eerste speerpunt is het wegwerken van hindernissen op het vlak van mobiliteit en bij het gebruik van de openbare gebouwen. De raad stelt onder meer de plaatsing van een mobiel toilet op de begraafplaats voor.

Voorts wil de raad dat gemeentelijke zalen die goed uitgerust zijn gratis of goedkoop ter beschikking gesteld worden en faciliteiten voor onder meer slechthorenden krijgen. Ze willen ook betrokken worden bij de toegankelijkheid tot nieuwe woonprojecten.

Verkeersveiligheid, vooral voor de zwakke weggebruikers, is een belangrijk topic voor de SAR met onder meer de zone 30 in de dorpskom en aandacht voor het wegwerken van gevaarlijke punten. Ze pleiten voorts voor eenrichtingsverkeer in de Motestraat en een deel van de Kortrijksestraat.

Armoedebestrijding

Een ander speerpunt is de bestrijding van armoede. De gemeente moet bij elk initiatief nagaan of de meest kwetsbaren of de senioren niet vergeten worden. Voorts wordt gepleit voor bijstand op de digitale snelweg.

Het gemeentehuis moet zijn loket behouden. Er is ook nood aan een infobrochure voor de senioren met een overzicht van alle diensten en initiatieven voor bejaardenzorg.

De buurt in beweging brengen is een ander speerpunt. De senioren willen meer groen en een goede bereikbaarheid van de verschillende woonkernen. Een veilige leefomgeving betekent ook een goed contact met de wijkagent. Dit is slechts een greep uit de wensen van de SAR.

“De aanstelling van een seniorenconsulent is alvast een belangrijk punt” – Rudi Debusschere en Daniel Devoldere (Stroom)

De belangstelling van de politieke formaties was maar matig. Groep 82 was vertegenwoordigd door schepen Terry Callens die wees op het lokale aanspreekpunt in het sociaal huis waar de senioren terechtkunnen met al hun vragen en het belang van het dienstencentrum.

“We moeten tevens inzetten op de digitalisering. We streven ernaar om te verbeteren wat verbeterbaar is en zullen dat doen in overleg met de adviesraad.”

Seniorenconsulent

Voor Stroom waren Rudi Debusschere en Daniel Devoldere aanwezig: “Hun visie komt grotendeels overeen met die van ons.

“Een aantal punten kan zonder grote kosten op korte tijd gerealiseerd worden. We werken aan een volwaardig verkiezingsprogramma en zullen daarvoor het SAR-document gebruiken. De aanstelling van een seniorenconsulent is alvast een belangrijk punt.”

Woonzorgcentra

Chantal Vande Vyvere (onafhankelijke): “Ik sluit me graag aan bij de reactie van Stroom en wijs ook op het belang en de inzet van alle seniorenverenigingen en de twee woonzorgcentra.”

Volgens Kurt Farrazijn was Vlaams Belang niet uitgenodigd. Anja Dejonckheere (Vooruit) in een schriftelijke reactie: “De mening van Vooruit is niet relevant in Ardooie. We doen voort met Samenplus.” Ondertussen kondigt Samenplus een gesprek aan met de seniorenverenigingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier