Van Quickenborne in Humo over veelbesproken stadslijst: “De Clerck blijft steken in het verleden”

Vincent Van Quickenborne. © Belga
Jules Fremaut

Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne is in Humo dieper ingegaan op zijn démarche om samen met CD&V naar de gemeenteraadsverkiezingen te trekken. Vooral oud-burgemeester Stefaan De Clerck trok stevig van leer tegen die samenwerking. “Als minister heb ik Stefaan eens uitgenodigd voor een lunch, om het bij te leggen. Blijkbaar volstond dat niet voor hem. Het is jammer dat hij blijft steken in het verleden”, zegt ‘Quickie’ daarover.

In het uitgebreide en lezenswaardige interview in Humo blikt Van Quickenborne trots terug op het traject dat ‘zijn’ stadscoalitie de voorbije tien jaar heeft gereden. Zo gaat hij prat op de stadsvernieuwing in Kortrijk en heeft de Guldensporenstad “de Leie weer in zijn hart gesloten”.

De burgemeester gaat ook dieper in op de stevige kritiek die hij krijgt over zijn terugkeer. Zo werd hij tijdens de Tinekesfeesten uitgejouwd – nog steviger dan de andere jaren – maar dat omschrijft hij als ‘folklore’ en een ‘historische vete’.

Steun voor Ruth

Van Quickenborne blikt ook vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgende maand. Dan trekt hij naar de kiezer als lijstduwer en niet meer als lijsttrekker. Hij spreekt dan ook resoluut zijn steun uit voor lijsttrekker Ruth Vandenberghe. “Ruth is onze kandidaat-burgemeester, niet ik. Ik stem voor Ruth. Is dat duidelijk genoeg?”, stelt hij. Nochtans is het een publiek geheim dat de professionele liefde tussen beide tenoren sinds Van Quickenbornes terugkeer serieus bekoeld is.

Relatie met Stefaan De Clerck

Ook de veelbesproken Stadslijst voor Kortrijk, waarmee hij samen met CD&V naar de kiezer trekt, passeert de revue. “Op rancune bouw je niks. CD&V is verjongd en heeft constructief oppositie gevoerd, wij delen nu dezelfde visie op de stad”, klinkt het.

Alleen met Stefaan De Clerck, wiens zoon op de vierde plaats staat, zijn de plooien nog lang niet gladgestreken. “Als minister heb ik Stefaan eens uitgenodigd voor een lunch, om het bij te leggen. Blijkbaar volstond dat niet voor hem. Het is jammer dat hij blijft steken in het verleden,” zegt Van Quickenborne daarover.