Van de rekken in de Colruyt naar het stadhuis: maak kennis met de nieuwe Brugse schepen Olivier Strubbe

Olivier Strubbe tijdens een van zijn laatste werkdagen in de Colruyt in Sint-Pieters: hij wordt de komende zes jaar schepen in Brugge. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Kun je die woorden nog eens herhalen?” Dat was de eerste reactie van een totaal verraste Olivier Strubbe toen de Brugse burgemeester Dirk De fauw hem een schepenambt aanbood. Hij ruilt op 2 december de Colruyt van Sint-Pieters in voor het Brugse stadhuis.

“Proficiat, we zullen je missen! Spijtig dat je weggaat, Oli.” De collega’s van Olivier Strubbe (45) en de klanten van de Colruyt in Sint-Pieters, onder wie veel Dudzelenaars, wensen hem geluk met zijn onverwachte carrièrewending. Ze noemen hem in het warenhuis Oli, omdat er bij Colruyt nog een tweede Olivier werkt.

Politiek verlof

“Ik heb eind vorige week mijn werkgever moeten verwittigen dat ik politiek verlof neem, na dertien jaar bij Colruyt gewerkt te hebben. Ik zal er nog blijven tot midden november, waarna ik twee weken neem om mij in te werken in mijn bevoegdheden.”

Vanaf maandag 2 december wordt Olivier Strubbe schepen van Jeugd, Sport, Onderwijs en Dierenwelzijn. “Vooral bij die laatste materie schrok ik: ik heb geen huisdier. Ik heb de burgemeester gevraagd of ik nu een hond in huis moet nemen. Maar mijn vrouw Iris kennende komt er hoogstens een goudvis bij ons binnen.”

Voor het uittredend gemeenteraadslid Olivier Strubbe (Brugse CD&V) is het schepenambt een job waar hij nooit van had durven dromen. “Zes jaar geleden heb ik voor het eerst aan de gemeenteraadsverkiezingen deelgenomen. Op vraag van Hilde Decleer, Franky Demon en Minou Esquenet. Ik was voorzitter van het feestcomité in Dudzele en stemde toe, omdat ik mijn netwerk wou vergroten.”

“Ik hou mij bezig met zaken waarvoor andere politici hun neus optrekken”

“Tot mijn grote verrassing raakte ik in 2018 met 976 voorkeursstemmen verkozen, ik veroverde het zeventiende en laatste zitje voor CD&V. De voorbije zes jaar heb ik mij als raadslid goed ingezet. Ik probeerde een en ander voor het noorden van Brugge politiek bespreekbaar te maken. Zo ijverde ik mee voor enkel plaatselijk verkeer in de dorpskern van Lissewege en mag ik er prat op gaan dat de invoering van zone 30 op Kruisabele op mijn vraag ingevoerd werd.”

1.465 voorkeursstemmen

“Voor het overige hield ik mij bezig met kleine dingen, waarvan de mensen wakker liggen maar waarvoor vele andere politici hun neus optrekken: aandringen op het herstel van losliggende straatstenen, het effenen van voetpaden of het dichten van een putje in de rijbaan. Dat leverde mij op 13 oktober 1.465 stemmen op.”

“Die zondagavond in het Crowne Plaza Hotel op de Burg, waar onze partij samenkwam, dacht ik enkel aan feestvieren. Maar ik hoorde er dat zowel Rani Hoste als ikzelf wegens onze vele stemmen kans maakten op een zitje in het schepencollege. De daaropvolgende dag kreeg ik meerdere telefoontjes.”

“Mijn reactie was: als ik de kans krijg, zal ik het zeker doen. Ik stel mij ten dienste van de partij en van de Bruggeling. Tot ik woensdag een e-mailtje kreeg van het kabinet van de burgemeester, met de vraag om donderdagochtend een gesprek te hebben, in het gezelschap van de twee lokale voorzitters Moniek Boydens en Charlotte Steel.”

Croupier

Voor de zoon van de voormalige uitbaters van restaurant ‘t Veldzicht in Dudzele, die er indertijd van droomde om croupier te worden in een van de casino’s aan de kust, verandert er heel wat in zijn leven vanaf 2 december. “Na mijn diploma in hotelschool Ter Groene Poorte heb ik nog elf jaar met een camionette onze provincie afgedweild voor koeriersfirma DHL. Als bijberoep opende ik een wijnhandel en verkoop ik geschenkmanden. Moet ik de geplande degustatie midden november schrappen? Neen toch?”

Olivier Strubbe, die gehuwd is met Iris Feys en vader is van Kobe (18) en Rilke (16), verliest er zijn goed humeur niet bij: “Indien men mij gevraagd had welke bevoegdheden ik wenste, zaten jeugd en sport er zeker bij. Ik ben leider geweest bij KSA Sint-Lenaert in Dudzele en heb jaren gevoetbald bij Zeebrugge, Lissewege en Dudzele. Ik supporter voor het Brugse voetbal en heb abonnementen bij Cercle en Club. Maar mijn vrienden weten dat ik liefst heb dat Cercle de stadsderby wint. Ze gaan mij nu toch niet vragen om het stadiondossier op te lossen?”

“Het Brugse verenigingsleven moet meer steun krijgen”

“In de materie van het gemeentelijk onderwijs zal ik mij wat moeten inwerken. Ik hoorde al van mijn voorganger Jasper Pillen dat er vorig schooljaar problemen waren rond toxisch leiderschap in SNT. Hopelijk zijn alle problemen opgelost. Het verheugt mij dat enkele schooldirecties al een mailtje gestuurd hebben om mij te feliciteren en mij uitnodigen om kennis te maken met hun school.”

Studiewerk

“Vraag mij nog niet welke nieuwigheden ik zal invoeren in de domeinen waarvoor ik bevoegd word. Sta mij toe om eerst grondig studiewerk te verrichten en mijn stadsdiensten te leren kennen. Want die ambtenaren hebben een veel grondiger kennis over die materies. Ik zal binnenkort de ronde doen van die diensten om hun werking te ontdekken en te luisteren naar hun wensen. Want als gemeenteraadslid weet je niet hoe elke dienst werkt, laat staan wie er aan het hoofd van elke dienst staat.”

Vrijwilligers

“Wat er anders en beter moet dan de voorbije zes jaar? Mijn stokpaardje blijft: meer aandacht voor de deelgemeenten. Politici kunnen op elke receptie chapeau zeggen voor de vrijwilligers, maar je moet dat hard maken en de plaatselijke verenigingen beter ondersteunen. Het verenigingsleven met zijn vele vrijwilligers vormt nog altijd een pijler voor onze samenleving. Dat engagement moet meer steun krijgen. Met het feestcomité van Dudzele heb ik vaak ervaren wat een kluwen het is om een vergunning te krijgen voor activiteiten. Uiteraard moet alles binnen de wet blijven, maar er is een aanspreekpunt nodig: iemand die de verenigingen de weg wijst”, aldus nog Olivier Strubbe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier