Valéry Lippens wordt lijstduwer bij Gemeentebelangen Knokke-Heist: “Uitvoerend mandaat voor hem is mogelijk”

Gemeentebelangen stelde als eerste partij in Knokke-Heist haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Gemeentebelangen stelde als eerste partij in Knokke-Heist haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor. Lijsttrekker Jan Morbee presenteerde zijn kandidaten niet toevallig in de villa van de familie Lippens in de Zoutelaan. Valéry Lippens, zoon van, wordt immers lijstduwer en wil indien verkozen ook effectief zetelen.

In de tuin van de villa in de Zoutelaan waar jarenlang wijlen burgemeester Leopold Lippens woonde, stelde burgemeester en lijsttrekker Jan Morbee donderdagnamiddag alle kandidaten van zijn lijst Gemeentebelangen voor. Daarmee is Gemeentebelangen de eerste partij in Knokke-Heist om een volledige lijst te presenteren. Al eerder plaatste Gemeentebelangen haar ruim uitgeschreven programma op hun website. “We hebben een prachtig programma uitgewerkt voor de Knokke-Heistenaars, nadat we heel intens hebben geluisterd naar wat er leeft bij de bevolking”, zei burgemeester Jan Morbee. “Hiermee zijn we ook de eerste partij om een volledig programma te presenteren. We verwachten ons eraan dat de anderen punten eruit zullen overnemen, maar wij zijn het origineel.”

Inzet op gemeentelijk onderwijs

In het programma wordt nadrukkelijk ingezet op gemeentelijk onderwijs, niet toevallig na de hele heisa en het ongenoegen rond de gecontesteerde plannen voor het overdragen ervan aan het gemeenschapsonderwijs. Er is ook veel aandacht voor groenvoorziening en er zijn plannen voor het heraanleggen van een hele reeks pleinen in de gemeente.

“Het is zeker de bedoeling dat Valéry zal zetelen indien verkozen als gemeenteraadslid” – Jan Morbee

De locatie voor de lijstvoorstelling, de villa van de familie Lippens, was niet toevallig gekozen. Al eerder raakte bekend dat Valéry Lippens, zoon van, dan toch zelf op de lijst zou staan. Nadat hij lange tijd had gezworen enkel morele en inhoudelijke steun te bieden zonder zelf te kandideren. Nu blijkt dus dat hij ook een bijzonder opvallende en prominente plaats op de lijst krijgt: lijstduwer. “De aanwezigheid van Valéry Lippens op de lijst is niet zomaar symbolisch. Hij volgt al een hele tijd de vergaderingen van Gemeentebelangen en zette mee de koers uit. Het is zeker de bedoeling dat hij zal zetelen indien verkozen als gemeenteraadslid. En ja, een uitvoerend mandaat, als schepen, behoort ook tot de mogelijkheden”, zei Jan Morbee. “Zijn vader Leopold is ook als schepen begonnen destijds.”

We polsten ook eens bij Valéry Lippens zelf en hij klonk toch iets minder voortvarend. “Ik heb geen specifieke rol op de lijst en ben maar een van de 31 kandidaten. Als ik verkozen ben zal ik wel zetelen, maar ik wil nog niet teveel vooruit lopen. We zullen wel zien wat het wordt”, aldus Valéry Lippens.

De burgemeester en huidige schepenen – in volgorde Jan Morbee, Astrid Mestdach, Philippe Vlietinck, Nick Wenmaeckers, Antoine Geerinckx, Tine Gobert en Philip Van Eeghem – vormen de top 7 van de lijst. Daarna volgt een mix van huidige gemeenteraadsleden en nieuwkomers. Oud journalist en Open VLD-politicus Dirk Sterckx staat op de voorlaatste plaats.

De volledige lijst

  1. Jan Morbee
  2. Astrid Mestdach
  3. Philippe Vlietinck
  4. Nick Wenmaekers
  5. Antoine Geerinckx
  6. Tine Gobert
  7. Philip Van Eeghem
  8. Michael Muylaert
  9. Nadine Costers
  10. Olivier Bodyn
  11. Kelly De Plecker
  12. Katrien Seurynck
  13. Camiel Vandecavey
  14. Gaëlle Six
  15. Henk Warnier
  16. Kathleen van der Hooft
  17. Anne Bailyu
  18. Sebastien Matthys
  19. Chaëlle Dagraed
  20. Mike Deleersnyder
  21. Xira Geeraerts
  22. Tine Vanden berghe
  23. Freek Vlietinck
  24. Tatsiane van de Luijster
  25. Céline Buysse
  26. Joshua Reversé
  27. Charlotte Van Hautekerke
  28. Guy Demeestere
  29. Nicole De Bodt
  30. Dirk Sterckx
  31. Valéry Lippens