Vader Dieter en zoon Bo komen samen op voor de verkiezingen: “Bo mag mij zeker vervangen”

Dieter D’Alwein en zoon Bo komen zondag allebei op voor de verkiezingen. (foto KDS) © Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Dieter D’Alwein (49), wereldberoemd in de Kortrijkse deelgemeente Aalbeke als uitbater van De Labberleute, staat zondag op de dertiende plek op de lijst van Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk (TBSK). Bijzonder is dat zoon Bo D’Alwein (23) opkomt met de provincieraadsverkiezingen voor Open Vld. Hij staat op de respectabele derde plek in het arrondissement Kortrijk-Roeselare-Tielt.

In Aalbeke en omstreken zal je de posters van Dieter D’Alwein de laatste weken weleens zien opduiken. Hij zetelt sinds 2021 in de Kortrijkse gemeenteraad en staat gekend om zijn directe stijl. “Ik neem geen blad voor de mond”, zegt hij zelf. “Ik gebruik zelf vaak mijn gezond verstand, ook al is dat soms niet naar de zin van iedereen. Neem nu de flitspaal in Bellegem. Ik kaartte dat aan, ook al was dat de beslissing van het stadsbestuur. Ik voelde gewoon dat het niet klopte.”

Kompaan

Dieter geraakte met de vorige gemeenteraadsverkiezingen als opvolger verkozen vanop de twaalfde plek en staat nu één plaats ‘lager’. “Het is niet evident om vanuit een deelgemeente in de gemeenteraad te geraken, maar de vertegenwoordiging van de zuidelijke deelgemeente is heel belangrijk. Samen met mijn kompaan Nicolas Beugnies uit Marke wil ik volgende legislatuur opnieuw een aanspreekpunt zijn in de deelgemeenten. Wij stonden trouwens beiden aan de wieg van twee mooie dorpsfeesten: Aalbeke Feest en Marke Boem Boem. We zijn ook allebei echte ondernemers.”

In 1997 begon D’Alwein aan zijn avontuur in De Labberleute. In de periode tussen 2005 en 2015 liet hij het even over, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Vanaf 2015 stond Dieter dus opnieuw aan het roer van zijn café. Iemand die het allemaal vanop de eerste rij meemaakte is zoon Bo D’Alwein, die blijkbaar ook al lang politieke interesse heeft. Heeft vader D’Alwein daar iets mee te maken?

Zo vader, zo zoon

“Mijn vader speelde zeker een belangrijke rol”, zegt Bo. “Ik denk dan aan de contacten die ik al kon leggen bij Team Burgemeester. Ook mijn engagement op school vroeger heeft eraan bijgedragen. Ik zat bijvoorbeeld in de leerlingenraad en had altijd een grote politieke interesse. Dat is enkel vergroot toen ik Politieke Wetenschappen ging studeren aan UGent. Zo kwam ik uiteindelijk bij de Jongliberalen terecht. Vandaag de dag zijn mijn studies afgerond en ben ik parlementair medewerker bij Jasper Pillen (Open Vld). Ik ken de klappen van de zweep dus ondertussen zeker.”

Zo kende Bo zijn verkiezingsdoop op zondag 9 juni enkele maanden geleden. Hij was zevende opvolger op de Vlaamse lijst. Hoe was die eerste ervaring? “Voor de partij was het een pijnlijke nederlaag. Na maanden campagnevoeren is dat zeer teleurstellend. Al was ik met mijn persoonlijke score best tevreden. Ik haalde 1.642 stemmen.”

Derde plek

Nu komt de 23-jarige op voor de provincieraad. Hij kreeg de mooie derde plek op de lijst.

Wat mogen we verwachten als hij potten kan breken? “Ik ben zelf van het principe underpromise overdeliver, maar als ik echt iets moet noemen, dan denk ik aan het fietspad tussen Aalbeke en Lauwe. Dat is een provinciale weg met een heel gevaarlijke verplichte oversteekplaats voor fietsers. Ik wil werk maken van veilige fietspaden.”

“Een ander thema is toerisme. Op het vlak van toerisme zijn wij de meest interessante provincie van Vlaanderen, maar we worden echt ondergewaardeerd door het Vlaams Toerismefonds. Ook hier in Aalbeke en bij uitbreiding Groot-Kortrijk kunnen wij nog meer de vruchten plukken van het fietstoerisme.”

Bo ademt door en door het liberalisme en noemt Jasper Pillen ook zijn mentor. “Ik bedank Jasper voor het geduld en vertrouwen dat hij in me heeft gehad en heeft. Hij begeleidt me goed en is een charismatisch parlementslid, een volks iemand die het inhoudelijk correct kan verwoorden. Daar kijk ik naar op.”

Blik op de toekomst

Mogen we Bo dan ten slotte op de lijst van TBSK verwachten volgende keer? “We willen met TBSK een goeie mix van jong en oud”, zegt vader Dieter D’Alwein. “Je mag er zeker van uitgaan dat Bo mij in de toekomst mag vervangen. Ik vind dat tachtigjarigen niet meer in de gemeenteraad moeten zitten. Maar laat mij nu liefst maar nog één keer rechtstreeks verkozen geraken!”