UNIZO Brugge overhandigt lijst met prioriteiten aan stadsbestuur: “Meer aandacht voor de winkels in de Brugse rand”

UNIZO Brugge overhandigde ‘De vijf Brugse ondernemersprioriteiten 2025-2031’ aan het Brugse stadsbestuur © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

UNIZO Brugge heeft in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen vijf Brugse ondernemersprioriteiten overhandigd aan het stadsbestuur, met de vraag om die eisen de volgende legislatuur te realiseren. De handelaars rekenen onder meer op een uitbreiding van de dienst lokale economie naar de Brugse deelgemeenten, op een betere bereikbaarheid van de winkels en op extra ruimte om te ondernemen.

Met het oog op de lokale verkiezingen van oktober 2024 acht UNIZO Brugge de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Brugge. Regiomanager Brecht Clyncke deelde vijf prioriteiten mee aan burgemeester Dirk De fauw (CD&V), schepen voor Werk en Ondernemen Pablo Annys (Vooruit) en financiënschepen Mercedes Van Volcem (Open VLD).

Aanspreekpunt

“Er is nood aan een duurzaam economisch plan, met het oog op de verwachte toename van het massatoerisme. De woonfunctie en het lokaal winkelaanbod moeten beschermd worden”, stelt Brecht Clyncke. UNIZO Brugge vraagt de stad om ook om te investeren in een uitbreiding van de dienst lokale economie: “Er is nood aan een duidelijk aanspreekpunt voor ondernemers en KMO’s in de deelgemeenten. Het centrummanagement moet zich ook over de deelgemeenten ontfermen.”

Volgens schepen Pablo Annys heeft Brugge nochtans op dat vlak al stappen vooruit gezet: “Er is een startersloket en Brugge.Inc begeleidt nieuwe ondernemers. Ons centrummanagement team slaagde erin om de leegstand in de binnenstad terug te dringen. Een uitbreiding van het centrummanagement naar de deelgemeenten is zeker een prioriteit voor de volgende legislatuur.”

Ruimte

Daarnaast vinden de Brugse handelaars dat er extra ruimte moet voorzien worden om te ondernemen: er is nood aan een duidelijke inventaris van het beschikbare aanbod. “Recent werd een zonevreemde woning in de Pathoekeweg verkocht. Die bevindt zich in een industriegebied, maar er kan zich door die verkoop op die plek geen bedrijf meer vestigen”, hekelt bestuurder Piet Lantsoght.

Dirk De fauw wijst erop dat Vlaanderen momenteel dwarsligt voor de realisatie van een zone voor hoogwaardige bedrijven in de Chartreuse: “Ik heb nochtans weet van vier bedrijven die er zich willen vestigen.”

Bereikbaarheid

Voorts vraagt UNIZO dat de Stad Brugge ingrijpt om de handelszaken beter bereikbaar te maken. Voor Dirk De fauw kan hiervoor het kortparkeren in de handelskernen van de randgemeenten zeker nog uitgebreid worden: “De winkeliers moeten het maar vragen.”

Volgens Stijn Boone, bestuurslid bij UNIZO Brugge, is de realisatie van deze prioriteiten essentieel voor het welzijn en de groei van Brugge als economische trekpleister: “Omdat we politiek neutraal zijn, zullen we onze eisen overhandigen aan alle politieke partijen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier