Twee Veurnse moeders-onderneemsters schrijven open brief aan politiek: “Meer aandacht voor jeugd, aub”

De openbriefschrijfsters vragen aandacht voor jeugdparticipatie en betere infrastructuur voor clublokalen. De KSA mag in ieder geval al uitkijken naar nieuwe lokalen: de plannen en het geld liggen klaar, stelt de burgemeester. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Twee Veurnse onderneemsters en jonge moeders hebben een open brief geschreven aan de politieke partijen die opkomen voor verandering in Veurne. Daarin vestigen ze de aandacht op de pijnpunten, frustraties en aandachtspunten waarover ze horen praten en waarmee ze zelf worden geconfronteerd. De nieuwe partij VoeVeurne onderschrijft de inhoud ervan grotendeels. Burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) weerlegt de kritiek.

De twee dames, die liever anoniem en neutraal blijven, gingen te rade in de Veurnse (kleuter)scholen, sportclubs en jeugdbewegingen, en bij de jeugd zelf.

“Omdat het echt een luide schreeuw om verandering geworden is, vanuit een belangrijke gemeenschap, vanuit onze toekomstige ondernemers en werknemers, hebben wij alles gebundeld in een open brief aan de (toekomstige) politieke leiders van Veurne”, klinkt het. “Wij hebben hier zelf noch financiële noch politieke belangen bij. We doen dit voor onze kinderen, voor hun leerkrachten, voor hun trainers, voor hun leiders.”

Verkiezingsthema

“Wij vragen aandacht voor het belang van de jeugd en onderwijs binnen de partijprogramma’s en beleidsdoelen bij de aanstaande verkiezingen. Ook jeugdsportclubs, -bewegingen en -kampen verdienen een prominente plaats op de politieke agenda. Wij merken dat hier momenteel nauwelijks aandacht naartoe gaat in de verkiezingsthema’s. We vragen specifieke aandacht voor jeugdparticipatie. Er is ook nood aan meer ruimte, aan nieuwe of opgefriste faciliteiten die voldoen aan de behoeften van de (jeugd)sportclubs en jeugdbewegingen. En wat doet de jeugdraad, die de stem van de jeugd moet vertolken? Het grote, steeds terugkerende probleem in Veurne is communicatie – of liever: het gebrek eraan. Al jaren worden er beloftes gemaakt, maar wanneer worden die nu eens omgezet in concrete plannen? Alle begrip voor budgetten, maar herbekijk jullie prioriteiten! Zoals wij het zien, is de jeugd een topprioriteit. Heel wat schooldirecties van de vele Veurnse scholen ervaren het als frustrerend dat er weinig betrokkenheid wordt getoond vanuit de burgemeester en schepen van onderwijs. Ook de verkeersveiligheid rond de schoolomgevingen kan beter!”

De dames zijn altijd bereid tot overleg of proactief meedenken. “Er zijn niet altijd gigantische budgetten nodig voor acties die het verschil kunnen maken; met efficiënte maatregelen kunnen al heel wat oplossingen geboden worden”, besluiten ze.

Openbaarheid

Het bestuur van de nieuwe politieke partij VoeVeurne sluit zich aan bij die bekommernissen en wensen. “Op enkele punten en komma’s na, liggen die in lijn met de onze”, klinkt het. “Laten we eerlijk zijn: alles komt neer op … communicatie. Daaronder vallen participatie, inspraak en openbaarheid van bestuur. Burgers worden niet gehoord, of toch niet genoeg. Uiteraard zijn er adviesraden en overlegvergaderingen, maar die zijn vaak voor de vorm. Op onze sociale media hadden we het al over het project Kindvriendelijke Stad, dat ervoor zorgt dat de kindvriendelijkheid op alle bestuursniveaus en bij elke beslissing getoetst wordt: voor openbare werken, culturele evenementen, groenaanleg, mobiliteit, sport, … De overheid reikt ons hiervoor kant-en-klare draaiboeken aan. Ook de ondersteuning van onze verenigingen moet en kan beter: financieel, beleidsmatig, logistiek en organisatorisch. Hier schiet de VeurnePlus-CD&V-meerderheid flink te kort. Dit pijnpunt aanpakken zou al een wereld van verschil maken.”

Cruciale rol

Burgemeester Peter Roose stelt dat de werkelijkheid veel genuanceerder is. “De jeugdraad speelt nog altijd een cruciale rol in ons jeugdbeleid. De samenstelling is door het bestuur zelf opengesteld voor jonge vertegenwoordigers uit de scholen. Daarnaast werd een kinderraad opgericht om de participatiegraad te verhogen. De jeugdraad heeft de afgelopen jaren samen met een delegatie van stadsbestuurders meerdere jeugdcentra bezocht om een geschikt concept uit te werken op basis van de plaatsbezoeken en lokale behoeften. De jeugdraad adviseert alle subsidiereglementen inzake jeugd, maar ook bijvoorbeeld het meerjarenplan. De skaters zijn nauw betrokken bij de vernieuwing van het skatepark. Ouders en kinderen kiezen mee de speeltoestellen op de speelzones in de wijken en dorpen. De participatie is nog nooit zo groot geweest.”

“Er wordt ook helemaal niets op de lange baan geschoven. De plannen voor de nieuwe lokalen voor de KSA, de speelpleinwerking en de jeugddienst liggen klaar. De financiële middelen zijn beschikbaar. Er moet enkel nog een aannemer aangesteld worden om de werken te starten. Er is 1,6 miljoen euro beschikbaar om het sanitair complex van het jeugdvoetbal te vernieuwen, maar het is wachten op een consensus met de (jeugd)voetbalvereniging om een kostenefficiënt bouwproces op te zetten.”

Fors geïnvesteerd

“De stad heeft de afgelopen zes jaar nog nooit zoveel geïnvesteerd in de beveiliging van de schoolomgevingen: er zijn grondlichtjes aangebracht, kleurrijke grondmarkeringen, een schoolstraat, een fietsstraat met oversteekplaats, ruimte voor kortparkeren, invoering van eenrichtingsverkeer, we zetten gemachtigde opzichters in aan de schoolomgevingen … De stad voert een permanent overleg met de scholen in het kader van flankerend onderwijs.”

“Participatie is nog nooit zo groot geweest” – burgemeester Peter Roose

“Zijn op het vlak van jeugdbeleid de geleverde inspanningen allemaal voldoende? Neen. Een snel veranderende maatschappelijk leven vraagt een dynamisch bestuur dat op die veranderingen verder kan inspelen. Maar uit een onderzoek door de krant De Tijd blijkt dat het veranderingsproces in de stad Veurne het tweede snelste is van alle West-Vlaamse steden en gemeenten .“

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier