Thomas Vandendriescche, ex-kandidaat van De Mol, komt op voor Groen Kortrijk: “Niet langer aan zijlijn staan”

“In plaats van te bekritiseren aan de kantlijn lijkt mij dit het geschikte moment om binnen te treden in de politieke wereld op gemeentelijk niveau”, aldus Vandendriessche. (gf)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Eind augustus stelde Groen Kortrijk z’n volledig lijst voor en een van de meer opvallende namen is die van Thomas Vandendriessche, gekend van De Mol. Hij staat op 39e plaats. “In plaats van te bekritiseren aan de kantlijn lijkt mij dit het geschikte moment om binnen te treden in de politieke wereld op gemeentelijk niveau.”

“Als fiere Kortrijkzaan ben ik al altijd een goede ambassadeur geweest van onze stad”, kadert Vandendriessche de oorsprong van zijn politieke engagement. “Er gebeuren immers heel mooie zaken in onze stad. Toch merk ik dat er af en toe beslissingen genomen worden op het stedelijk niveau waarbij de prioriteiten volgens mij niet juist worden gelegd.”

De Kortrijkzaan hekelt zo bijvoorbeeld het feit dat de Leieboorden meer en meer exlusief bewoond worden door de kapitaalkrachtigste Kortrijkzanen. “Iedereen heeft recht op een degelijke woning in een aangename omgeving. In plaats van te bekritiseren aan de kantlijn lijkt mij dit het geschikte moment om binnen te treden in de politieke wereld op gemeentelijk niveau.”

Overal vergroenen

“Wat ten allen tijde prioritair moet zijn bij elke beslissing die in een stad wordt genomen, is of de beslissing al dan niet het samenleven van de inwoners ten goede komt. De stad is verantwoordelijk om de publieke ruimte zo in te richten dat de inwoners elkaar spontaan kunnen ontmoeten. Dit kan door de stad óveral te vergroenen. Bomen zorgen immers voor schaduw, voor vertraging, voor spontane ontmoetingen tussen mensen en dus voor minder eenzaamheid. De buurten waar de sociale cohesie het grootst is, zijn niet toevallig de groenste buurten.”

Thomas Vandendriessche, geboren in Kortrijk, bracht zijn jeugd voornamelijk door op Heule-Watermolen. Tot zijn 22e was hij actief lid van Chiro Tsjoef. Hij volgde zijn middelbare school aan het Sint-Amandscollege en verliet na zijn studies Geografie aan de universiteit van Gent definitief z’n ouderlijk huis in Heule om samen met Cathy in het centrum te gaan wonen. Eerst woonden ze enkele jaren samen aan de Vlaanderenkaai, vlakbij de vaart, en inmiddels wonen ze al achttien jaar op Overleie, samen met hun drie dochters Tille, Rozie en Pia.