Terrasbabbels en politiek debat in de Hoppestad

Op de foto zien we Lore Vandenberghe, Michiel D’hondt, Mana Froyman en Louise Reubrecht. © gf
Redactie KW

De jeugdraad en de jeugddienst van Poperinge kijken al een tijdje naar de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober. De jeugdraad is volop bezig met de voorbereidingen voor het politiek debat dat ze in september organiseren. Dit doen ze samen met de Poperingse jeugddienst. Als voorbereiding op het debat stelde de jeugdraad de ‘Keik Op 2024’ op.

“Dat was een onlineformulier waarin jongeren, maar ook ouders uit Poperinge, hun mening kunnen delen rond onder andere veiligheid, vrije tijd, werken, wonen…. Ze delen zo niet enkel hun mening, maar staan ook nog eens even stil bij de verkiezingen dit jaar. Nu het formulier afgesloten is, gaan we aan de slag met de resultaten en zullen we deze bundelen”, klinkt het bij de Poperingse jeugdraad. “Die informatie zullen we geven aan de verschillende partijen zodat ze hiermee rekening kunnen houden in hun partijprogramma. Ook wordt die informatie gebruikt op het politiek debat zelf in september.”

“In mei en juni gaat de jeugdraad terrasbabbels doen met de verschillende partijen uit Poperinge. Tijdens de terrasbabbels halen ze de belangrijke punten aan volgens de jeugd. Op de sociale media van de jeugdraad worden de partijen kort voorgesteld aan de hand van een filmpje. Zo krijgen de jongeren wat meer neutrale informatie over de verschillende partijen en hun standpunten in Poperinge.”

“Enkele leden van de jeugdraad gaan met de terrasbabbels telkens met twee partijleden op terras in Poperinge. Wat wordt er daar allemaal gezegd? We luisteren eerst naar de partij en waar zij voor staan. Wat willen zij veranderen in Poperinge? Hoe willen ze zich inzetten voor de jeugd? Daarna halen wij de belangrijkste punten aan uit de enquête (Keik Op) en bevragen we hun mening hierover. Van het gesprek maken we een korte samenvatting die we later in een mooi overzicht op sociale media gaan plaatsen”, klinkt het. “Als laatste maken we een filmpje van de partij waarin ze zichzelf in één minuut voorstellen. Dit zullen we later posten op de socials van de jeugdraad. Momenteel hebben we met drie partijen al een terrasbabbel gehad. De komende weken volgen de laatste babbels. Hierna bezorgen we alle partijen gelijktijdig een overzicht van de resultaten van de Keik Op waarmee ze nog aan de slag kunnen binnen hun partij.”

Interactieve avond

Het politiek debat vindt plaats op vrijdag 20 september in De Kouter Poperinge. “Het zal een interactieve avond worden tussen de aanwezigen en de partijen in Poperinge. Ook de Keik Op, de enquête waarin jongeren hun mening achterlieten, wordt gebruikt in het politiek debat. Er zal van elke partij een man en vrouw aanwezig zijn om hun partij te vertegenwoordigen. Twee moderatoren zullen het debat in goede banen leiden”, klinkt het bij de jeugdraad. “Na het politieke debat zal de zaal veranderen in een gezellig streekbierencafé. Achter de toog zul je opnieuw de verschillende partijen zien om zo op een informele manier nog vragen te stellen aan de partijen of in gesprek te gaan met hen. Momenteel zijn we nog volop bezig met de voorbereidingen.” (LBR)