Team Ieper schrapt parking onder Grote Markt: “Financieel niet haalbaar”

Er kan enkel bovengronds geparkeerd worden op de Grote Markt en dat zal in de toekomst ook zo blijven. © EG
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Team Ieper maakte dinsdagavond haar volledige lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen bekend. Opvallend was dat ook meteen het partijprogramma aangepast werd. De ondergrondse parking onder de Grote Markt wordt geschapt wegens te duur.

Burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) had bij de voorstelling van de lijst al aangegeven voor “haalbaar en betaalbaar” te gaan. “We moeten er geen doekjes om winden, we hebben financieel niet meer de ruimte als vóór de crisissen van de voorbije jaren”, aldus de lijsttrekker.

De slechte financiële toestand zorgt ervoor dat een parking onder de Grote Markt, één van de tien speerpunten bij de voorstelling van de stadslijst, al van tafel geveegd is. “We hebben de haalbaarheid intussen bekeken en stelden vast dat in de huidige financiële toestand, na de verschillende crisissen, dat voorstel niet haalbaar is. We zullen kijken naar alternatieven voor extra parkeermogelijkheden, maar dat zal dus niet onder de Grote Markt zijn.”

Wie burgemeester?

Team Ieper profileert zich als een team, maar er kan maar één iemand burgemeester zijn. Volgens het nieuwe decreet moet dat de persoon met de meeste stemmen op de grootste lijst binnen de coalitie zijn. Als de logica gevolgd wordt, zou Team Ieper de grootste lijst moeten worden aangezien de drie partijen apart in 2018 65 procent van de stemmen binnenhaalden. Wie het meeste stemmen op die lijst zal halen, is echter een vraagteken. Als lijsttrekker en uittredend burgemeester lijkt Emmily Talpe de grootste kanshebber. In 2018 klopte Emmily Talpe (3.904) Katrien Desomer (3.206) in het aantal voorkeursstemmen, maar tijdens de nationale verkiezingen van 2024 haalde Emmily Talpe voor het Vlaams Parlement 1.715 stemmen in het kanton Ieper, terwijl Katrien Desomer in hetzelfde kanton voor de federale verkiezingen 2.323 stemmen haalde.

“Volgens het nieuwe decreet is het zo dat de persoon met de meeste stemmen op de grootste lijst automatisch burgemeester wordt. Dus als dat nu de nummer 1 of nummer 33 is, dan is dat zo. Ik ben dus zeker klaar om burgemeester te worden mocht ik de meeste stemmen halen. Dat is ook zo onderling uitgesproken”, zegt Katrien Desomer.

Samenwerken

“Dat decreet heb ik meegestemd in het parlement, dus ik sta er ook achter”, vult Emmily Talpe aan. “Uiteraard ben ik kandidaat om mezelf op te volgen, maar de wet is zoals ze is en ik ga daar zeker niet ontgoocheld over zijn als het iemand anders wordt. Het is vooral belangrijk dat Team Ieper goed scoort en dat we goed samenwerken.”

Dat er concurrentie of competitie tussen beiden zou zijn, ontkennen de kopstukken. “We hebben van in het begin afgesproken dat we een team zijn en dat er geen wedstrijd van gemaakt wordt”, zegt Emmily Talpe. “We zullen niet oproepen om te stemmen op bepaalde kandidaten omdat die van een bepaalde partij zijn. Ik hoop dat we dat ook zoveel mogelijk kunnen uitdragen. Mensen die in het verleden zowel Katrien als mezelf volwaardige kandidaat-burgemeesters vonden, hebben nu de mogelijkheid om op ons allebei te stemmen. Katrien en ikzelf komen alvast goed overeen. Het is de kiezer die beslist wie er burgemeester wordt.”