Team Ieper maakt lijst met negen nieuwkomers bekend: “We hebben één ding gemeen en dat is onze liefde voor Ieper”

Op de foto zien we de aanwezige kandidaten tijdens de voorstelling met v.l.n.r. Ben Glorieux, Bernard Van Isacker, Stephaan De Roo, Marcia Vanhoirelbeke, Lies Sampers, Peter De Groote, Insani Petillion, Thijs Descamps, Sarah Bouton, Stefaan Williams, Karlijne Dominique, Miguel Gheysens, Louise Bulens, Edouard Wallays, Gaetan Dumoulin, Dimitry Soenen, Danny Metsu, Emmily Talpe, Katrien Desomer, Guido Allossery, Cezara Vanacker, Diego Desmadryl, Ann-Sophie Himpe, Isabelle Verdru en Sara Descamps. (Foto TOGH) © TOM GHEERAERT
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Team Ieper, de stadslijst die de krachten bundelt van Open Ieper, CD&V Ieper en N-VA Ieper, maakte maandag haar kandidaten bekend: 14 mensen van Open Ieper, 12 van CD&V en 7 van N-VA. Daarbij zitten ook 9 nieuwkomers in de politiek. Anderzijds nemen 5 gemeenteraadsleden afscheid van de politiek, onder wie 4 van de 10 raadsleden van CD&V.

In september vorig jaar kondigden Open Ieper, N-VA en oppositiepartij CD&V aan dat ze een stadlijst zullen vormen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 en dat burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) lijsttrekker wordt, Katrien Desomer (CD&V) lijstduwer en schepen Dimitry Soenen (N-VA) op de vierde plaats zal staan. Maandag 20 augustus maakte de stadslijst, die ondertussen de naam Team Ieper kreeg, de andere kandidaten bekend.

Desmadryl op 2

Schepen Diego Desmadryl (Open Ieper) neemt plaats 2 in en schepen Eva Ryde (N-VA) duwt mee op 31. Op plaats 3 komt Miguel Gheysens (CD&V). Plaatsen 6, 7 en 8 zijn respectievelijk voor Peter De Groote (CD&V), Ann-Sophie Himpe (Open Ieper) en Marcia Vanhoirelbeke (CD&V). De meeste gemeenteraadsleden staan erop, maar niet Peter Dehaerne (CD&V), Hans Feys (CD&V), Miet Durnez (CD&V), Jan Laurens (CD&V) en Jan Delie (N-VA).

Nieuwe gezichten

De lijst bevat ook enkele opvallende nieuwe gezichten in de politiek: Stijn Kimpe (CD&V) uit Voormezele, Bjorn Baron (Open Ieper) uit Ieper/Boezinge, Astrid Depuydt (Open Ieper) uit Zillebeke/Voormezele, Liesbet Pollée (CD&V) uit Ieper, Cezara Vanacker (Open Ieper) uit Vlamertinge, Isabelle Verdru (Open Ieper) uit Ieper, Insani Petillion (CD&V) uit Sint-Jan, Louise Bulens (N-VA) uit Ieper en Karlijne Dominique (N-VA) uit Ieper. Stephaan De Roo (CD&V) en met zijn 67 lentes de ouderdomsdeken, de 25-jarige Cezara Vanacker is de jongste kandidaat.

Minder financiële ruimte

“We hebben allen één ding gemeen en dat is onze liefde voor Ieper”, zegt lijsttrekker Emmily Talpe. “Daarom ook kozen we voor de naam Team Ieper en zullen we ook met die ingesteldheid onze campagne brengen. Het volledige werkplan volgt later maar belangrijke items zijn het behoud van de bereikbaarheid van onze stad en deelgemeenten voor iedereen en alle vervoermodi, een nette en fietsvriendelijke stad en een divers aanbod beleving voor Ieperlingen en bezoekers, dit in het belang ook van onze lokale horeca en winkelapparaat. Bij alles staat voor ons haalbaar en betaalbaar voorop. We moeten er geen doekjes omwinden, we hebben financieel niet meer de ruimte als van vóór de crisissen van de voorbije jaren. Ogen naar het bord dus.”

Zorgbeleid op maat

“Ons programma is ook gericht op wie het minder makkelijk heeft met een zorgbeleid op maat”, pikt Katrien Desomer in. “We zetten ook volop in op de leefbaarheid van onze deelgemeenten. Met ons team zullen we uitvoeren wat we in deze campagne beloven. Dit is een sterke lijst met één voor één geëngageerde kandidaten waar we als kopstukken bijzonder fier over zijn. We zitten op minder dan twee maanden van 13 oktober en met de eindmeet in zicht gaan we er als groep voluit voor.”

Hoge Akker II

“Met Team Ieper willen we een stad waarin iedereen zich thuis voelt”, zegt Dimitry Soenen. “Een moderne stad maar met respect ook voor haar middeleeuws verleden en de herdenking van WO I. Ondernemen en investeren in onze stad willen we volop ondersteunen. Hoge Akker II werd eindelijk gerealiseerd maar er is nog meer nood aan ruimte om te ondernemen!”

Afschaffing stemplicht

Tot slot doet de lijsstrekker van Team Ieper, Emmily Talpe, een oproep om ondanks het verdwijnen de stemplicht toch een stem uit te brengen. “75 jaar geleden hebben onze voorouders hard gestreden voor stemrecht voor alle mannen en vrouwen, niet enkel wie van ‘gepriviligeerde’ afkomst was. Daar moeten we fier op zijn. Wie niet gaat stemmen, laat ook andere mensen de keuzes voor hun stad en eigen welzijn maken in hun plaats, daar kun je je toch niet goed bij voelen?”

De volledige lijst van Team Ieper:

1. Emmily Talpe (Open Ieper)

2. Diego Desmadryl (Open Ieper)

3. Miguel Gheysens (CD&V)

4. Dimitry Soenen (N-VA)

5. Peter De Groote (CD&V)

6. Ann-Sophie Himpe (Open Ieper)

7. Marcia Vanhoirelbeke (CD&V)

8. Ben Glorieux (N-VA)

9. Thijs Descamps (Open Ieper)

10. Jo Baert (CD&V)

11. Edouard Wallays (Open Ieper)

12. Sarah Bouton (Open Ieper)

13. Stefaan Williams (CD&V)

14. Stijn Kimpe (CD&V)

15. Bernard Van Isacker (N-VA)

16. Karlijne Dominique (N-VA)

17. Danny Metsu (Open Ieper)

18. Astrid Depuydt (Open Ieper)

19. Brecht Vangheluwe (CD&V)

20. LiesSampers (CD&V)

21. Bjorn Baron (Open Ieper)

22. Guido Allossery (Open Ieper)

23. Cezara Vanacker (Open Ieper)

24. Insani Petillion (CD&V)

25. Liesbet Pollée (CD&V)

26. Brecht Lottegier (N-VA)

27. Louise Bulens (N-VA)

28. Isabelle Verdru (Open Ieper)

29. Sara Descamps (Open Ieper)

30. Gaetan Dumoulin (Open Ieper)

31. EvaRyde (N-VA)

32. Stephaan De Roo (CD&V)

33. Katrien Desomer (CD&V)