Stadslijst Menen zal Stadslijst Herentals vergoeding betalen nadat ze zelfde logo gebruiken zonder toestemming: “Ze moeten niet overdrijven”

Links: het originele logo van Stadslijst Herentals. Rechts: Het logo van Stadslijst 8930. © gf
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Stadslijst 8930 en Stadslijst Herentals zijn tot een overeenkomst gekomen rond hun logo. Menens voorzitter Jean-Francois Lecompte betaalde een vergoeding aan zijn collega politici en mag het logo nog tot aan de verkiezingen gebruiken. “Daarna moet het wel definitief uit hun programma verdwijnen!”

De storm rond het logo begon iets meer dan een week geleden, toen de Stadslijst Herentals het programma van de gelijknamige Stadslijst 8930 onder ogen kreeg.

Voorzitter Jean-Francois Lecompte gebruikte immers hun logo in zijn Menense campagne, tot ongenoegen van de partij uit Herentals. “Hij heeft ons hierover gecontacteerd en we hebben het hem strikt verboden”, klonk het toen in een reactie. “We hebben hier heel wat tijd en werk ingestoken, om het zo onze identiteit te laten uitstralen. We willen dan ook dat het hier blijft.”

Toestemming van de ontwerper

In Menen beet Jean-Francois Lecompte dan weer van zich af. “Ik heb wel degelijk toestemming gekregen van de ontwerper van het logo”, reageerde hij daags na de beschuldiging. “Daarnaast moeten we ook niet overdrijven. Ze hebben zelf hun logo gemaakt aan de hand van gratis ontwerpen die je op het internet kunt vinden. Waarom zou ik dat dan niet mogen doen?”

Wat volgde was wat heen en weer gekibbel, al blijkt de strijdbijl ondertussen begraven te zijn. “We hebben inderdaad een akkoord bereikt”, horen we in Herentals. “Stadslijst 8930 mag ons logo nog tot aan de verkiezingen gebruiken, waarna het uit het straatbeeld en hun campagne moet verdwijnen. Hiervoor heeft de voorzitter ons een compensatie aangeboden. Indien hij zich niet aan deze voorwaarden houdt, dan zullen we verdere stappen zetten.”

“Geen kans meer op eerlijke verkiezing”

Jean-Francois Lecompte verontschuldigde zich via sociale media. “Ik heb mijn excuses aangeboden en heb Stadslijst Herentals een vergoeding aangeboden. Ben ik daardoor nu een gangster? Het is gewoon jammer dat dit voorval zo werd uitgesmeerd. De situatie heeft de kansen van Stadslijst 8930 op een eerlijke verkiezing volledig vernietigd.”