Spoor8770-lijsttrekker Ludwig Vanlerberghe is niet vrij voor het politiek debat in Ingelmunster: “De organisatie is al vier maanden op de hoogte!”

Spoor8770-lijsttrekker Ludwig Vanlerberghe is niet vrij voor het politiek debat. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Vrijdagavond heeft in het Ontmoetingscentrum in Ingelmunster het politiek debat plaats in een organisatie van de Jeugdraad.

In tegenstelling tot wat al online is verschenen, zal dat echter niet met alle politieke kopstukken zijn. Lijsttrekker van Spoor8770 Ludwig Vanlerberghe kan zich immers niet vrijmaken en betreurt dat: “Al van de eerste dag dat we de uitnodiging kregen, liet ik weten dat ik die avond met verplichtingen zit waar ik onmogelijk onderuit kan. Ik begrijp niet goed waarom de organisatie de 3 lijsttrekkers niet even vooraf heeft gecontacteerd om een aantal beschikbare data door te geven, dan was het zeker wel gelukt om alle kopstukken daar te krijgen.”

Ook Spoor8770-voorzitter Bjorn Willaert vindt dit een gemiste kans voor de organisatie en de Ingelmunsterse jeugd, die nu niet alle lijsttrekkers zal kunnen bevragen: “De organisatie is al vier maanden op de hoogte dat Ludwig er niet kan zijn. Mits wat bereidwilligheid van alle partijen was er dus ruimschoots voldoende tijd om naar een oplossing te zoeken, aangezien de kaartenverkoop toen toch nog niet was gestart. In plaats daarvan werd er ons enkel gevraagd om dan maar een vervanger te sturen, maar dat zagen zowel Ludwig als onze leden principieel niet zitten. Dan hebben we maar in groep beslist om niet deel te nemen.”

“Eind mei/begin juni stuurde Kevin Samyn mails naar alle politieke partijen in onze gemeente. We kregen vlug reactie van De Brug én Vooruit dat ze zouden aanwezig zijn, maar van de andere partijen Spoor8770/CD&V kregen we niet direct een reactie”, zegt Lowie Van Hooreweder, voorzitter jeugdraad. “Tijdens de zomer hebben we afgewacht. In augustus probeerde ik Spoor8770 te bereiken. Eerst via Facebook, daarna via hun site, enz. In dezelfde week kregen we dan een berichtje op het account van de jeugdraad van de Spoor8770-voorzitter Bjorn, met de vraag om mij te contacteren. Ik gaf mijn nummer, we belden naar elkaar en dan zei Bjorn dat Ludwig niet aanwezig kon zijn. Na dat gesprek kwamen we met de jeugdraad samen om een nieuwe moderator aan te stellen, want ze waren ook niet akkoord met de moderator. Toen had Spoor8770 een vergadering. Daarna vernamen we dat ze niet zouden meedoen. We hebben dan alles nog eens op mail gezet en vroegen nogmaals om toch aanwezig te zijn. We vinden het heel spijtig. Iemand anders van Spoor8770 was eveneens geen probleem.”