Sofie Cleve vervangt Jo Vansteenkiste als lijsttrekker van Vlaams Belang Lendelede na “vertrouwensbreuk binnen lokaal bestuur”

Sofie Cleve vervangt Jo Vansteenkiste als lijsttrekker van Vlaams Belang Lendelede. © Archief MI

Jo Vansteenkiste, die in Lendelede met een lijst Vlaams Belang zou opkomen, mag van het provinciaal bestuur geen lijsttrekker zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen. Omdat Vansteenkiste al enige tijd gesprekken had om met een persoonlijke lijst op te komen of samen te gaan met een andere partij. Sofie Cleve wordt nu naar voor geschoven als lijsttrekker. Jo Vansteenkiste zei in een eerste reactie dat hij lijsttrekker blijft en het Vlaams Belang blijft steunen.

“Met spijt in het hart nemen we afscheid van Jo Vansteenkiste, maar na een vertrouwensbreuk binnen het lokaal bestuur is dit de enige mogelijke oplossing”, staat in een persnota van het provinciaal bestuur te lezen. “Jo had, naar eigen zeggen, sinds geruime tijd gesprekken om met een eigen persoonlijke lijst op te komen of om samen te gaan met een andere partij. Hiervan was niemand binnen Vlaams Belang op de hoogte. Sofie Cleve (behaalde volgens provinciaal bestuur vanop de 7de plaats een mooie score bij de Vlaamse parlementsverkiezingen, red.) zal nu lijsttrekker zijn en haar kandidatuur wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het nationaal partijbestuur.”

Open vizier en duidelijk programma

“We willen dan ook naar elke Lendeledenaar toe benadrukken dat hij dit uit eigen naam deed. Vlaams Belang Lendelede gelooft in haar eigen unieke positie in het politieke landschap in Lendelede. Wij doen dat met open vizier en met een duidelijk programma voor onze gemeente”, aldus kandidaat-lijsttrekker Sofie Cleve.

Vlaams Belang Lendelede werkt de lijst nu verder af en zal snel de namen bekendmaken van de kandidaten waarmee de partij naar de kiezer trekt.

Vansteenkiste niet op de hoogte

Jo Vansteenkiste zei ons in een eerste reactie dat er gisteren (dinsdag, red.) in de partij daarover gediscussieerd werd. “Deze morgen (woensdagmorgen, red.) was ik nog helemaal niet op de hoogte van die persnota”, zei Jo. “Ik neem eerst contact op met het secretariaat.”