Schepencollege doet of zegt tot na verkiezingen niets meer rond Thermendossier, oppositie reageert lauw: “De burgers moeten geïnformeerd worden”

De meerderheid laat het Thermendossier even bekoelen. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Er komt een tijdelijke opschorting van het dossier rond het Thermae Palace Hotel. Er zullen geen nieuwe initiatieven of beslissingen meer genomen worden tot na de verkiezingen. Het stadsbestuur steekt het dossier even in de diepvries. De reacties zijn niet mals.

Na de commotie op de gemeenteraad door een onthulling van Yves Miroir dat een vennoot van Restotel zich inkocht bij de projectmanager die het dossier moet begeleiden, nam de gemeenteraad unaniem de beslissing de zaak te onderzoeken en opnieuw voor te leggen aan de gemeenteraad. De oppositie drong aan op een timing en verkreeg de toezegging dat dit uiterlijk op 6 september zou gebeuren. Plaatsvervangend gemeenteraadsvoorzitter An Casteleyn bevestigde: “We nemen dit zo op in het amendement.”

Moratorium

Woensdagavond stelde het schepencollege een moratorium (tijdelijke opschorting) in op het dossier. Tot half oktober (na de verkiezingen) zullen geen nieuwe initiatieven of beslissingen meer genomen worden en zal er ook niet meer gecommuniceerd worden. “Het dossier is momenteel enorm gepolitiseerd. We stellen het moratorium in zodat de sereniteit kan terugkeren in het belang van het Thermae Palace, de stad Oostende, de Oostendenaars en heel Vlaanderen”, aldus een mededeling van het schepencollege.

De zaak wordt doorgeschoven. “Dit dossier moet opgenomen worden door de nieuwe Vlaamse regering en het nieuw verkozen stadsbestuur. We hopen dat iedereen zich hierbij kan aansluiten en dat er na de verkiezingen snel kan verder gewerkt worden aan de redding van het monument.”

Niemand van het schepencollege wou verder nog reageren, net omwille van het moratorium.

Oppositie reageert

John Crombez (Vooruit) reageert wel: “Het is pijnlijk. Veel Oostendenaars zullen een knoop in de maag hebben, want er is maanden aan een stuk verzekerd dat er een degelijke oplossing was. En er is op vandaag niets voor de Thermen en Mu.Zee.”

Crombez gaat ervan uit dat de gemeenteraadsleden de eerste week van september bijeenkomen. “Het lijkt me na de discussie van maandag onmogelijk dat de raadsleden niet zouden samenkomen. De werking van de gemeenteraad kun je niet stilleggen door een beslissing van het schepencollege. Ze moeten de gemeenteraad samenroepen om het dossier uit te leggen.”

Crombez is niet van plan zich aan te sluiten bij het moratorium. “Het is de zaak van het schepencollege dat ze het niet in de hand hebben. Het is voor mij ondenkbaar dat het niet ter sprake komt tijdens de debatten. Het is een van de grote thema’s van de verkiezingen en de burgers moeten geïnformeerd worden.”

“Bewijs van onmacht”

Christian Verougstraete (fractieleider Vlaams Belang) reageert scherp: “Het moratorium tot na de verkiezingen is een bewijs van onmacht en toont aan dat ze het dossier niet goed onderbouwd hebben. De nieuwe onthullingen op de jongste gemeenteraad zorgen ervoor dat ze nu vast zitten. Het doorschuiven tot na de verkiezingen is een gemakkelijkheidsoplossing.”

Over de beloofde extra gemeenteraad zegt Verougstraete het volgende: “Ze zitten in nauwe schoentjes. Ik verwacht wel dat de gemeenteraad bijeen komt.”

Reactie burgemeester Tommelein

Over het moratorium wil burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) niets meer kwijt, maar hij zal wel de raadsleden inlichten. “Een moratorium betekent niet dat er geen toelichting of informatie aan de gemeenteraadsleden komt. Dat zal nog voorzien worden. Die beslissing moet nog genomen worden na evaluatie met de juridische adviseurs en staat los van het moratorium.”

Ook Bart Tommelein verwacht dat het ter sprake komt tijdens de campagne. “Dan spreekt niemand namens het stadsbestuur en spreekt men als lijsttrekker of kandidaat.”

Hoofd in het zand

Guy Servaes, voorzitter van erfgoedvereniging Dement, reageert: “Zo’n moratorium zal ons in elk geval niet weerhouden om te communiceren of actie te voeren. Het is niet omdat de stad in een ongemakkelijke positie zit, dat het stopt. In een democratie zou het goed zijn dat er een antwoord komt op de interpellaties rond het dossier. Dat werd toch beloofd op de gemeenteraad. Het is niet aangenaam voor het stadsbestuur om vlak voor de verkiezingen zo massaal en negatief in de pers te komen. Ze steken nu het hoofd in het zand.”

Aftreden

Yves Miroir (de O-mens) zorgde deze week voor een stroomversnelling en reageert scherp: “Het moratorium is eenzijdig uitgeroepen door een meerderheid die aan duigen ligt in de hoop van de zaak stil te leggen. Als de gemeenteraad niet ingelicht wordt, is dat woordbreuk. De Oostendse bevolking moet nu toch duidelijk zien dat het een knoeidossier is.”

Miroir zet door: “Het is niet omdat Tommelein in moeilijkheden geraakt, dat ik moet zwijgen. Het is tijd dat ze hun besluit nemen en collectief aftreden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier