Rik Buyse wil een burgervader zijn voor alle inwoners van Wielsbeke: “Ik wil verbinden in plaats van te verdelen”

Rik Buyse: “Ik wil vooral dicht bij de burger staan.” © Frank
Frank Meurisse
Frank Meurisse Medewerker KW

Enkele legislaturen geleden werd Rik Buyse (65) prompt vanuit het niets schepen en nu herhaalt de geschiedenis zich. Buyse won met Samen+ de verkiezingen met een absolute meerderheid. “Het was een stille droom ooit burgemeester te worden. Nu het zover is, wil ik mijn slogan trouw blijven: verbinden in plaats van te verdelen.”

Rik Buyse genoot met volle teugen, afgelopen zondag, de hele dag eigenlijk zelfs. “Ik ben gaan stemmen in Ooigem”, reconstrueert hij. “Ik bleef er ook nog wat babbelen. Daarna schoof ik samen met kinderen en kleinkinderen aan tafel om me vervolgens naar de hondenzwemming te begeven.” Het was daar dat zijn telefoon nauwelijks nog stil stond. Het waren bemoedigende berichten die hij kreeg. “Het ging inderdaad van bij de start de goede richting uit. Het werd uiteindelijk wel spannend, want die elfde zetel zat telkens op de wip. Uiteindelijk konden we die verzilveren.”

Huwelijksfeest

‘We’, dat is Samen+, het huwelijk van U. en N-VA. Een goede zet, zo blijkt. “We moesten al veel eerder getrouwd zijn”, lacht Rik Buyse. “Al van in de vorige legislatuur schoten beide partijen goed met elkaar op. In het dossier van de Bibox bijvoorbeeld. Maar net toen we uiteindelijk onze huwelijksuitnodigingen wilden versturen, voltrok het schisma zich bij CD&V. We hebben toen even gewacht om Samen+ voor te stellen.”

Verkiezingszondag mag dan ook beschouwd worden als het huwelijksfeest. En maandag werd ten huize Rik Buyse letterlijk het dessert aangesneden, met enkele kopstukken van de partij. Bedoeling was de verdere planning vast te leggen. “We willen immers eerst praten, aan postjes verdelen zijn we nog niet toe. We willen eerst echt wel elke partij gehoord hebben. Zoals ik al meegaf zodra de uitslag bekend was: hoewel we een absolute meerderheid hebben, sta ik niet afkerig tegenover een coalitie. De kiezer zorgde ervoor dat wij aan zet zijn, we kunnen alles rustig bekijken.”

Aanvankelijk zat een politieke carrière er niet in voor Rik Buyse. Hij is geboren in Wevelgem en in Lauwe opgegroeid. Zijn vader was kolenhandelaar. Na zijn studies marketing kon hij in het bedrijf van zijn schoonouders, Ter Molst in Oostrozebeke, aan de slag. Het echtpaar vestigde zich in Ooigem. Het was daar dat in 2005 plots aangeklopt werd. “De grootvader van mijn echtgenote, Remi Vanacker, was ooit burgemeester in Oostrozebeke. Het inspireerde de pas opgerichte CD&V in Wielsbeke om te vragen of mijn vrouw op hun lijst wou staan. Het was niet haar ding, maar ze verwees die mensen door naar mij. Helaas voor hen ben ik geen CD&V’er, ik heb een partijkaart van N-VA. Maar dankzij het kartel met N-VA dat overal aan de orde was, kon ik op die manier toch mijn eerste politieke stappen zetten en schopte ik het meteen tot schepen.”

Dicht bij de burger

Aan die politieke geschiedenis kan Rik Buyse nu een nieuw hoofdstuk breien, als eerste burger van de gemeente. “Of ik burgemeester of burgervader word? Gezien mijn leeftijd wellicht burgervader”, knipoogt Rik Buyse. “Ik wil vooral het politieke motto ‘verbinden in plaats van te verdelen’ hoog in het vaandel blijven houden. Ik wil dicht bij de burger blijven staan. Pas op: het gaat niet gemakkelijk zijn, we moeten het zien te rooien met een heel beperkt budget. Maar soms kan je ook met weinig geld mooie zaken realiseren”, besluit hij.

WIE IS RIK BUYSE?

Privé

Rik Buyse (65) is de echtgenoot van Annemie Vandaele. Het echtpaar, dat in Ooigem woont, heeft drie kinderen: Brecht, An-Marie en Lucas. Intussen zijn er met Leo, Jules, Juliette, Alice, Colette en Madeleine zes kleinkinderen.

Loopbaan

De toekomstige burgemeester studeerde af aan Hantal (nu Vives) in de richting marketing. Hij startte bij Ter Molst in Oostrozebeke, het bedrijf van zijn schoonouders, als sales manager en groeide door tot de firma verkocht werd. Rik Buyse startte toen zelf een tradingbedrijf in de textielsector op dat later eveneens van de hand gedaan werd. Nu is hij actief met De Brouwerij van Vlaanderen, bekend van het bier Vlaamsche Leeuw.

Vrije tijd

Aan politiek doen. Hij is ook liefhebber van motoren en oldtimers, is voetbalsupporter en houdt ook van tuinwerk.

WVL_kiest_V

Lees meer over: