Resultaten enquête Team Harelbeke bekendgemaakt: “Stadsbestuur is gebuisd op mobiliteit en communicatie”

Team Harelbeke kwam met enkele verrassende resultaten naar buiten. (Foto LOO)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Team Harelbeke, het kartel tussen CD&V en Open Vld, bevroeg de Harelbekenaar met een enquête die iedereen binnenkreeg. Het stadsbestuur is volgens de enquête ‘gebuisd’ op vlak van mobiliteit en communicatie. Lijsttrekker Michaël Vannieuwenhuyze doet ook een oproep: “Ga alsjeblieft stemmen, dan kan het resultaat een correcte weergave zijn.” De enquête werd ingevuld door meer dan 600 mensen. Belangrijke nuance is dat het mogelijk is dat sommigen die tweemaal invulden. De representativiteit van het onderzoek kan niet worden verzekerd.

In de maand mei lanceerde Team Harelbeke een bevraging onder de bevolking. Alle inwoners ontvingen een enquête in de brievenbus. “We wilden weten wat de mensen nu echt vinden van bepaalde thema’s in Harelbeke en lanceerden daarom een grote bevraging”, aldus lijsttrekker Michaël Vannieuwenhuyze.

“Maar liefst 638 mensen hebben de tijd genomen om onze vragenlijst grondig in te vullen, wat echt een succes is”, gaat Michaël verder. “We wilden iedereen de kans geven om in te dienen, daarom kon dit zowel via een online formulier of op papier. Uiteindelijk hebben 500 mensen de bevraging online ingevuld en 138 mensen hebben de bevraging op papier ingediend.” Belangrijke nuance is dat het mogelijk is dat sommigen die tweemaal invulden. De representativiteit van het onderzoek kan niet worden verzekerd.

Bij de enquête konden de deelnemers hun mening geven via een score van één tot tien, maar er was ook de ruimte om open opmerkingen te geven. “De bevraging gebeurde volledig anoniem, maar mensen die dit wilden, konden wel hun e-mailadres opgeven en krijgen in de loop van de maand september de resultaten toegestuurd”, zegt Francis Pattyn van Team Harelbeke.

Gebuisd op mobiliteit

De resultaten van de enquête zijn duidelijk en zijn toch wel op een aantal vlakken een wake up call voor het huidige bestuur, aldus de kartellijst. Zo werd gevraagd aan de bevolking hoe tevreden men is over het huidige politiek beleid in Harelbeke. De gemiddelde score die hieruit kwam was 4,75/10. Uit de open bevraging bleek dat de ontevredenheid en de reden van deze lage score vooral te zoeken is op het vlak van mobiliteit, openbare werken, groenonderhoud en communicatie.

Ook voor mobiliteit is het stadsbestuur gebuisd met 4,48/10. Het meest gevaarlijke verkeerspunt dat volgens maar liefst 46,5% van de bevragers of 75% van de ingediende antwoorden dringend moet worden (her)aangepakt is het kruispunt aan de Generaal Deprezstraat te Stasegem.

Tevreden over vrije tijd

Rond vrije tijd is de Harelbekenaar in het algemeen wel eerder tevreden. Zo scoren het vrijetijdsaanbod in het algemeen (6,95/10, red.), het aanbod voor de jeugd (6,84/10, red.) en het vrijetijdsaanbod voor senioren (6,40/10, red.) wel vrij goed in Harelbeke. Ook het veiligheidsgevoel in de stad is met 6,20/10 niet slecht. Wel geeft maar liefst 64% van de respondenten aan dat het uitschakelen van heel wat straatverlichting een impact heeft op hun veiligheidsgevoel. Vooral in de buitengebieden is men vragende partij om terug meer straatverlichting aan te leggen.

Voor communicatie met de burger krijgt het stadsbestuur slechts een 4,83/10. Inzake groen- en milieubeleid wordt slechts 4,54/10 opgetekend en met 4,34/10 scoort het huidige onkruidbeleid en onderhoud van grachten het slechtst in deze bevraging. In de keuze van een school voor hun kinderen kiezen de inwoners van Harelbeke vooral in functie van kwaliteit, verkeersveiligheid en de nabijheid van de school.

Oproep

“Het is duidelijk dat er heel wat werkpunten zijn”, zegt Vannieuwenhuyze. “We hebben er dan ook heel wat opgenomen in ons programma en gaan hier ook in de toekomst verder mee aan de slag. Maar het is nu aan de kiezer om aan te duiden wie aan zet is. Ik doe slechts één oproep: kom alstublieft stemmen zodat de verkiezingsuitslag een correcte weergave is van wat onze inwoners wensen. Elke stem is van belang.”

De volledige resultaten van de enquête zijn terug te vinden op de website teamharelbeke.be. Er volgt ook nog een folder in de brievenbus met de speerpunten en een samenvatting van enkele frappante cijfers uit de bevraging.