PVDA Kortrijk voelt zich geen verliezer, maar strandt op steenworp van eerste zetel: “Ontgoocheling, maar mogen trots zijn”

PVDA Kortrijk maakte er toch een feestje van. (Foto KDS) © Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

PVDA Kortrijk verzamelde in het zaaltje boven Bowling De Max. De partij strandt op 0,3 % van een eerste zetel, maar blijft strijdvaardig. Ze hebben het verloren door de afschaffing van de opkomstplicht, klinkt het. “Eerst waren we ontgoocheld, maar eigenlijk zijn we blij.”

“Het eerste gevoel bij mij was er een van ontgoocheling”, geeft lijsttrekker Patrick Leny toe. “Die eerste zetel is net niet binnen. Wat wel positief is, is dat we met 1,5 % stijgen. Dat nemen we mee naar de volgende verkiezingen. Ik ben ook blij met mijn persoonlijke score (Leny haalde 363 voorkeursstemmen, red.). Morgen draaien we de knop om en gaan we terug de boer op. Zo bestaat de PVDA: we staan tussen de mensen en gaan vooruit.”

Hetzelfde horen we bij nummer twee Lotte Tienpont: “We hadden op meer gehoopt. Als we zien hoeveel mensen niet komen stemmen, dan is dat jammer. Dat zijn mensen die teleurgesteld zijn in de politiek, jongeren en minder mobiele mensen. Zij stemmen normaal gezien sneller op onze partij. De afschaffing van de stemplicht is een verlies voor de democratie. Dat moet terug omgedraaid worden.”

Tienpont haalde 340 voorkeursstemmen. “Daar ben ik blij mee. Onze top drie heeft het in het algemeen goed gedaan, maar dit is een gezamenlijk verlies. Wij zijn trouwens een partij die niet enkel bezig is met de verkiezingen en het behalen van resultaten. Wij zijn bezig met de mensen in de straat en als je ziet dat ons ledenaantal de laatste maanden gestegen is, dan zien we dat onze primaire strijd goed gevoerd wordt.”

Kantje boordje

Stephanie Verbrugghe, het afdelingshoofd van PVDA Kortrijk vult ten slotte aan: “We stijgen en zijn daar blij mee. We hebben goed gewerkt. Het was kantje boordje. De eerste zetel binnenhalen is dan ook de moeilijkste. We mogen trots zijn en zullen de komende jaren blijven doorgaan om onze speerpunten op de agenda te krijgen.” De partij zette daarna nog een feestje in.