Vlaams Belang, CD&V en Vooruit scoren in provincieraad

De provincieraad vergadert minstens tien keer per jaar. (foto Provincie West-Vlaanderen - Jan Darthet)
Redactie KW

De kans is groot dat de kaarten opnieuw geschud zullen worden in het bestuur van onze provincie. Open VLD dat nu samen met CD&V en Vooruit aan het roer zit, verloor aanzienlijk. CD&V, Vooruit en vooral Vlaams Belang konden meer kiezers overtuigen.

Van de 36 zetels in de West-Vlaamse provincieraad gaan er elf naar CD&V. Dat is er eentje meer dan in 2018. De christendemocraten zijn dus aan zet om een coalitie te smeden op provinciaal vlak. Hun huidige coalitiepartner Vooruit, dat eveneens één zetel meer haalt en stijgt van vijf naar zes, lijkt alvast de gedroomde partner. Daarmee is er echter nog geen meerderheid en dus is het uitkijken wie de derde partij in het West-Vlaamse provinciebestuur zal worden.

Momenteel is dat Open VLD, maar die partij gaat er flink op achteruit. De partij daalt van vijf naar twee zetels. Onder andere lijsttrekker in district Brugge Patrick De Klerck raakte niet verkozen, net zomin als de Oudenburgse voormalige burgemeester Anthony Dumarey. Wie wél stijgt, is Vlaams Belang. De partij kan 5,5 procent West-Vlamingen meer overtuigen dan in 2018 en is daarmee de sterkste stijger. Vlaams Belang groeit van vijf naar acht zetels.

N-VA heeft de grootste kans om Open VLD te vervangen in de West-Vlaamse coalitie. De partij houdt stand en blijft zeven zetels behouden. Als ze mee aan de macht komt, dan krijgt West-Vlaanderen een afspiegeling van de Vlaamse regering met CD&V, N-VA en Vooruit. Aangezien die partijen dus ook de ministers leveren in de Vlaamse regering, kan dat een goede zaak zijn voor onze provincie.

Groen ten slotte, scoort niet goed op provinciaal vlak. De partij krimpt van vier naar twee zetels.