Pro Nieuwpoort en Gezond Verstand Nieuwpoort: “CD&V moet verbod op verkiezingsborden opheffen”

Gemeenteraadslid Nicolas Vermote (Pro Nieuwpoort) wil de afschaffing van het gemeenteraadsbesluit uit 2018 op de agenda van de gemeenteraad van 27 juni plaatsen. © PG
Redactie KW

Politici Nicolas Vermote (Pro Nieuwpoort) en Dimitri Dedecker (Gezond Verstand Nieuwpoort) hebben hun krachten gebundeld en roepen het stadsbestuur op om het huidige verbod op verkiezingsborden op te heffen. Het gemeenteraadsbesluit van 2018 dat dit verbod invoerde, beperkt volgens hen de mogelijkheid om effectief campagne te voeren. “Dit is voor ons een uiterst belangrijk item en tekenend voor het machtsbeleid van de CD&V in Nieuwpoort,” aldus beide politici.

Het verbod in Nieuwpoort is strenger dan in omliggende gemeenten. Verkiezingsaffiches mogen alleen worden aangebracht op borden geplaatst door de gemeente zelf of achter het venster van een gebouw of voertuig. Dit betekent dat borden in eigen tuin, affiches aan een gevel, driehoekige immoborden, een affiche aan een hek, en vlaggen met partijnaam allemaal verboden zijn. De sanctie voor overtreding bedraagt 250 euro per inbreuk.

Dimitri Dedecker licht toe: “Enig opzoekingswerk leert dat Nieuwpoort daar zo goed als uniek in is. Geen enkel verbod of beperking in Middelkerke, Koksijde, De Panne, Oostende, Brugge, Kortrijk, Diksmuide, enzovoort. Het beperken van verkiezingsreclame tot enkel het gebruik van een affiche achter een raam en op een bord van de gemeente is zelfs uniek in Vlaanderen.”

Nicolas Vermote voegt hieraan toe: “Deze beperking neemt de partijen een belangrijk publiciteitselement uit handen. Zeker in een stad als Nieuwpoort waar heel wat ouderen geen Facebook, Instagram of andere digitale media gebruiken.”

Wettelijkheid van het verbod

Volgens de regels van de Vlaamse regering mogen verkiezingsaffiches alleen worden aangebracht op openbare plaatsen die door de gemeentelijke overheden zijn bestemd voor aanplakking en op privaat domein met schriftelijke toestemming van de eigenaar. Gemeenten kunnen aanvullende regels stellen om veiligheid en rust te waarborgen, mits deze beperkingen redelijk zijn. “In het betreffende gemeenteraadsbesluit staat geen enkele motivering te lezen,” merkt Dedecker op. “We stellen ons de vraag op welke manier een verkiezingsbord in de tuin of aan de gevel de openbare orde in Nieuwpoort zou verstoren.”

Een onrechtvaardig verbod?

De politici betwijfelen de democratische legitimiteit van het verbod. “Vrije en eerlijke verkiezingen vereisen dat iedereen op dezelfde manier aan de start kan komen. De beperking die de CD&V-meerderheid de andere partijen oplegt, hindert haarzelf niet maar wel de andere partijen,” stelt Vermote. Hij vervolgt: “De CD&V oefent al 18 jaar een alleenheerschappij uit in Nieuwpoort. Dan heb je nog weinig behoefte aan je kenbaar te maken. Meer dan twee derden die straks kandideert op een CD&V-lijst doet dit al voor de tweede, derde of zelfs vierde keer.”

Oproep tot afschaffing

Gemeenteraadsleden Nicolas Vermote (Pro Nieuwpoort) en Gaetan Billiau (Gezond Verstand Nieuwpoort) zullen de afschaffing van het gemeenteraadsbesluit uit 2018 op de agenda van de gemeenteraad van 27 juni plaatsen. Ze doen een beroep op de CD&V om eerlijk te zijn en het verbod op te heffen, zodat er een vrije en eerlijke verkiezingsstrijd kan plaatsvinden. “Gedraag u zoals de partijen in alle andere gemeenten. Schaf het verbod af en laat een vrije en eerlijke verkiezingsstrijd toe,” besluiten de politici. De komende gemeenteraadsvergadering belooft dus een interessante discussie te worden. (PG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier