Populaire Wevelgemse podcast Barack Frituur nodigt Vlaams Belang niet uit op debat

“Het Vlaams Belang was in Wevelgem bij de nationale verkiezingen in juni de grootste partij met meer dan 25 procent van de stemmen”, klinkt het bij Dennis Bels. © GF
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

De populaire Wevelgemse podcast Barack Frituur organiseert op zaterdag 31 augustus om 20 uur in CC Guldenberg een politiek rondetafelgesprek met de lijsttrekkers van de politieke partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen op zondag 13 oktober. Vlaams Belang is evenwel niet uitgenodigd. Lijsttrekker Dennis Bels is verontwaardigd over de uitsluiting “Ze weren ons onder het mom van tegenstrijdige doelen en waarden”, zegt hij. “Dit schaadt de open debatcultuur die een vrije democratische samenleving kenmerkt.”

“Een podcast die beweert een hart te hebben voor Wevelgem sluit zo de mening uit van een kwart van die Wevelgemnaren. Toen we zelf polsten naar de aard van deze ogenschijnlijke vergetelheid, kregen we te horen dat we bewust niet uitgenodigd werden.”

Volgens de initiatiefnemers van Barack Frituur, Steven Lapauw en Lennert Deleu, is er ‘geen match tussen de doelen en waarden van Barack Frituur en de partijwaarden van Vlaams Belang’. “We deden de nodige research en inviteren partijen met een match”, aldus de organisatoren.

“De excuses van de makers zijn pure quatsch, ze kennen de inhoud van ons lokaal programma niet en hebben nog nooit een gesprek met me gehad, dus eigenlijk weten ze amper met welke waarden ik in de politiek sta”, zegt Dennis. “Inzake de aanname dat we zogezegd geen democratische partij zouden zijn, ligt de bewijslast bij hen om aan te tonen dat we dat niet zouden zijn. Er zijn voldoende precedenten van rechtszaken waar onze partij of verwante organisaties werden gediscrimineerd met dezelfde excuses. Daarbij werd telkens aangetoond dat Vlaams Belang wel degelijk handelt volgens de regels van een democratie.”

“Zowel deontologisch als moreel gezien is het uiterst laakbaar om een partij die nochtans volgens alle democratische regels aan politiek doet en deelneemt aan de verkiezingen, te discrimineren. Het Vlaams Belang was in Wevelgem bij de nationale verkiezingen in juni de grootste partij met meer dan 25 procent van de stemmen.”

Nodige actie

“Daarnaast ben ik persoonlijk als politicus, maar ook als historicus en godsdienstwetenschapper, enorm teleurgesteld door de houding van de heren van Barack Frituur. Ik ben een grote voorstander van het recht op vrije meningsuiting. In een vrije samenleving is het vrije woord en debat net de basis van de democratie. Net door de botsing van meningen wordt er vooruitgang geboekt, dat is zo in de wetenschap maar ook in de politiek. Normaliter zijn de media diegenen die de vrijheid en het debat het meest moeten behartigen. Maar blijkbaar geldt er niet enkel bij heel wat nationale kanalen een cordon mediatique, maar speelt die ook bij lokale media.”

Vlaams Belang Wevelgem hoopt dat de makers alsnog van gedachte zullen veranderen. “Indien niet, dan zullen we de nodige actie ondernemen om onze stem en die van heel wat gelijkgezinde Wevelgemnaren alsnog te laten horen, juridisch of op andere wijze”, klinkt het strijdvaardig.