Politieke bom ontploft bij toekomstige fusiepartners: Meulebeekse burgemeester bundelt krachten met N-VA én Tieltse oppositie voor Team Burgemeester

Dirk Verwilst (midden) zelf wordt lijsttrekker, gevolgd door Veerle Vervaeke en Benedikt Van Staen. © WMe
Redactie KW

Er is maandagavond een politieke bom ontploft bij fusiepartners Tielt en Meulebeke. Burgemeester Dirk Verwilst (Lijst van de Burgemeester) gaat tegen alle verwachtingen in niet in zee met de CD&V van zijn Tieltse tegenhanger Luc Vannieuwenhuyze, maar wel met Tieltse oppositiepartijen N-VA en Team 2024. Samen komen de drie partijen op als Team Burgemeester. Een voorakkoord tussen CD&V en Iedereen Telt zou de katalysator geweest zijn.

Dirk Verwilst zelf wordt lijsttrekker, gevolgd door Veerle Vervaeke en Benedikt Van Staen. Verwilst gaat dus rechtstreeks de strijd aan om de sjerp met zijn ambtsgenoot Luc Vannieuwenhuyze. En dat terwijl de twee burgemeesters vorig jaar elkaar nog hartelijk de hand schudden toen de fusie aangekondigd werd. “Of dit betekent dat de liefde tussen Tielt en Meulebeke al voorbij is nog voor het huwelijk voltrokken is? “Geenszins”, reageert Verwilst. “Politieke partijen en gemeentes zijn twee heel aparte zaken. Onze administraties worden eengemaakt, maar die zijn politiek neutraal.”

De eengemaakte N-VA vormde de katalysator van de nieuwe partij. Volgens Benedikt Van Staen werd met alle mogelijke partners gepraat. “Het politieke landschap bleek bij aanvang zeer versnipperd, wat ons deed inzien dat samenwerking tussen verschillende partijen noodzakelijk was. De afgelopen maanden zijn we dan ook in gesprek gegaan met diverse partijen, zowel op eigen initiatief als op uitnodiging. De keuze om samen te werken met Team 2024 lag voor de hand, gezien onze al bestaande samenwerking in Tielt tussen N-VA en Open-VLD.”

Voorakkoord?

Maar tijdens gesprekken met CD&V Tielt bleek volgens Van Staen al vlug dat CD&V Tielt en Lijst van de Burgemeester Meulebeke niet op één lijn zaten. De visie van CD&V Tielt leek ons niet dynamisch en toekomstgericht, maar eerder gericht op het voortzetten van de status quo voor de komende jaren. Daarnaast bleek er al een verankerd voorakkoord te bestaan tussen CD&V Tielt en Iedereen Telt, inclusief een voorafname van mandaten. Met N-VA konden we als derde partner dienen, in de plaats van Lijst van de Burgemeester. Een grote teleurstelling. We zouden het derde wiel aan de wagen worden.”

“In Tielt wordt de oude politieke cultuur, of achterkamerpolitiek, nog bedreven” – Veerle Vervaeke (TeaM 2024)

“Het is voor alle duidelijkheid niet zo dat ik hier de trekker ben”, reageert Dirk Verwilst. “Maar het water tussen onze partij en de Tieltse CD&V bleek te diep. Met het fusieverhaal willen we een beter verhaal schrijven, voor Tielt én voor Meulebeke. We willen gaan voor een bestuur dat sneller en efficiënter beslissingen kan nemen. Tielt heeft nood aan meer dynamiek. Daar willen wij voor gaan. En dat vuur vonden we eenvoudigweg niet bij de CD&V. We hadden niet dezelfde visie op lange termijn voor de nieuwe fusiegemeente.”

Nieuw verhaal

Veerle Vervaeke van TeaM 2024 is al langer erg scherp voor de Tieltse meerderheidspartijen. Ze staat straks op de tweede plaats van de lijst en hoopt een nieuwe wind te doen waaien door de fusiegemeente. “We kijken al geruime tijd met bezorgdheid naar de huidige stand van zaken binnen het lokale bestuur. Als oppositiepartij stellen we vast dat de meerderheid van CD&V en Iedereen Telt niet in staat is om de cruciale behoeften van onze stad aan te pakken en om de noodzakelijke veranderingen te bewerkstelligen. In Tielt wordt de oude politieke cultuur, of achterkamerpolitiek, nog bedreven. Wij gaan voor een nieuw, eerlijk verhaal.”

Tielts burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) konden we maandagavond niet bereiken voor een reactie. (Sam Vanacker)