Politieke aardverschuiving in Komen-Waasten: Jean-Jacques Pieters wordt burgemeester, Alice Leeuwerck naar oppositie

Frédéric Hallez (links) en Jean-Jacques Pieters schudden elkaar de hand. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Jean-Jacques Pieters wordt burgemeester van Komen-Waasten. Als een heuse donderslag bij heldere hemel koos Horizon ervoor om in zee te gaan met Action, waardoor huidig burgemeester Alice Leeuwerck de komende zes jaar naar de oppositiebanken wordt verbannen. “De kiezer heeft een duidelijk signaal gegeven!”

Een politieke aardverschuiving trok door de grensgemeente. De inwoners van Komen-Waasten, één van de meest politiek complexe gemeentes uit het land, zaten sinds zondag te wachten op witte rook. Het kartel Ensemble-Ecolo-MCI van burgemeester Alice Leeuwerck haalde 12 van de 25 zetels binnen, waardoor ze net naast de meerderheid grepen. Binnen het kartel werden de flessen ontkurkt want het verlengen van het mandaat leek weinig meer dan een formaliteit te gaan worden. Toch bleef het verdacht stil binnen de muren van het gemeentehuis, tot donderdagavond.

“De Komenaars hebben genoeg van het voortdurende gekibbel, van de politieke drama’s en van alle andere zaken die alles tot stilstand brengen”

In het grootste geheim hadden oppositiepartij Action en nieuwkomer Horizon een samenwerkingsakkoord samengesteld. Een nieuwe coalitie, een meerderheid van 9 + 4 zetels en Jean-Jacques Pieters die de nieuwe burgemeester wordt. “De kiezer heeft een duidelijk signaal gegeven”, klonk het in een eerste reactie van de nieuwe burgemeester. “De Komenaars hebben genoeg van het voortdurende gekibbel, van de politieke drama’s en van alle andere zaken die het geheel tot stilstand brengen. We moeten vooruit en naar de toekomst durven kijken! Samen met Horizon zijn we van mening dat we dit kunnen verwezenlijken.”

Frédéric Hallez, lijsttrekker van Horizon, kreeg na de verkiezingen dus een sleutelrol in de schoot geworpen. Als huidig voorzitter van het Komense OCMW, werd dat vooral zijn troefkaart. Door de coalitievorming kreeg hij opnieuw het voorzitterschap toebedeeld.

Reacties

Huidige burgemeester Alice Leeuwerck was niet bereikbaar voor een reactie. Op sociale media bracht het nieuws dan weer heel wat teweeg. “Een schande, de winnaar wordt in het hoekje van de verliezer geduwd”, viel aan één kant te horen. “Terecht, ze hebben net hetzelfde gedaan zes jaar geleden”, viel dan weer in het andere kamp te horen.