Politiek in Brugge is vaak een familiekwestie en dat zorgt ook voor verschroeiende keuzes op 13 oktober

Rechts zien we Rani Hoste (Brugse cd&V). Zij gaat de kiesstrijd in Brugge aan met haar tante Mieke (Vooruit). © DC/GF
Stefan Vankerkhoven

De lokale verkiezingen van komende zondag in Brugge zijn voor sommigen een familie-aangelegenheid, waarbij koppels of ouders en kinderen samen opkomen. Soms zorgt het ook voor verschroeiende keuzes omdat er familieleden op de lijsten staan van rivaliserende partijen. Een overzicht.

Uittredend toerismeschepen Mieke Hoste (Vooruit) gaat zondag de interessante politieke strijd aan met haar nichtje Rani Hoste, die als nieuwkomer bij Brugse CD&V de mooie vierde plaats op de lijst toegewezen kreeg, terwijl zij op de vierde plaats bij Vooruit staat.

Olie

We hadden gehoopt op een dubbelgesprek tussen tante Mieke en nichtje Rani, maar de toerismeschepen, telg uit een geslacht van landbouwers uit Sint-Pieters, wou niet op onze vraag ingaan. “Er is al genoeg politiek gekibbel in de familie, ik wil geen olie op het vuur gieten.”

Ook federaal ambtenaar Rani Hoste (31) wikt haar woorden: “Het politiek engagement van mijn tante Mieke heeft mij geïnspireerd. Zij is de zus van mijn papa, we hebben altijd al een goede verstandhouding gehad. Maar CD&V is de partij die het dichtst aanleunt bij mijn persoonlijke waarden. Ik ben tien jaar leidster geweest bij KSA De Blauwvoet en zetelde in de stedelijke jeugdraad, waar ik vaststelde hoe groot de impact van het stadsbestuur op de leefwereld van de jongeren is.”

Vrienden niet bespelen

CD&V doet haar imago van gezinspartij alle eer aan, want op de christendemocratische lijst staan Jade Noë (22) en haar moeder Tine Noë (41). “Op een verjaardagsfeestje kreeg ik de vraag van Dirk De fauw of het mij niet interesseerde om op de CD&V-lijst te staan. De partij miste nog iemand met mijn profiel”, legt studente Jade Noë uit.

Ze vroeg enige bedenktijd, ook haar mama Tine, die sociaal werk verricht bij het CAW, zag deelname aan de verkiezingen zitten. “Aanvankelijk zouden we met drie familieleden bij CD&V opkomen, maar mijn oom Bram Noë (45) koos uiteindelijk voor N-VA. Eerlijk gezegd, die partij past hem beter. Hij is zeer Vlaamsgezind en liet zich ontdopen omdat de Kerk het homohuwelijk niet aanvaardt.”

Stefaan Sintobin en zijn pluszoon Jonathan Haeyaert.
Stefaan Sintobin en zijn pluszoon Jonathan Haeyaert. © Davy Coghe Davy Coghe

“We spelen het fair in onze familie: ik zal de vrienden van mijn oom niet bespelen, hij de mijne evenmin. We komen goed overeen en geven elkaar tips om campagne te voeren. Hoe mooi zou het niet zijn als we alle drie verkozen raken? Mama kan dan zetelen in de raad voor maatschappelijk welzijn, want moeder en dochter mogen niet samen in de gemeenteraad”, aldus Jade Noë.

Christelijke waarden

Bij de christendemocraten zegt uittredend gemeenteraadslid en voormalig IVBO-voorzitter Paul Jonckheere (71) na dertig jaar vaarwel aan de lokale politiek. Hij ruimt baan voor zijn zoon Bram Jonckheere (42), bediende bij een farmaceutisch bedrijf, die meteen als CD&V-kandidaat een opmerkelijk voorstel lanceerde: gratis tramritten van Zeebrugge-dorp naar de strandwijk.

Bram Jonckheere neemt het op tegen zijn tante Agnes, die voor Samen voor Democratie (SVD) koos. Agnes Jonckheere trekt dezer dagen het Comité Bescherm Onze Kinderen, dat ingaat tegen het brengen van de genderideologie vanaf de kleuterklas en tegen de expliciete praktijkgerichte seksuele voorlichting vanaf negen jaar op sommige scholen. In juni 2009 was zij voorzitter van de Vrije Christen Democraten (VCD), dat christelijke waarden wil omzetten in wetten en kritiek had op draagmoederschap en stamceldonoren.

inspraak

De Brugse familie Verrecas, een geslacht van aannemers, zit met een moeilijke keuze. Twee familieleden zijn kandidaat bij verschillende politieke partijen. Elias zag het levenslicht in Rwanda maar draagt sinds 1990 met trots de naam Verrecas. Hij is jongerenbegeleider bij Het Vlot, zelfstandig dj en goudsmid.

Hij zit bij Vooruit, zijn neef Niko Verrecas (37) bij Voor Brugge. Laatstgenoemde is een leraar wiskunde en krijgt op de liberale lijst het gezelschap van zijn vriendin, onderwijzeres Indra Maeseele (32), met wie hij een dochtertje heeft en de cateringzaak Fait le Feu runt.

Niko Verrecas kreeg interesse in de politiek, toen… zijn vele vergunningsaanvragen geweigerd werden. “Ik had twee opties: waar ben ik zeker van het meeste aantal stemmen of waar kan ik mijn eigen ei kwijt? Geen evidente keuze, in de politiek is alles erg gelinkt aan kleur en DNA, wat in de gemeentepolitiek niet relevant is. Na een gesprek met Mercedes Van Volcem kwam ik thuis met een goed gevoel, dat ik bij Voor Brugge inspraak zou hebben.”

Koppels

Maar politiek is ook aanstekelijk. Niet veel later voegde Niko’s vriendin Indra zich bij de partij, omdat Mercedes Van Volcem en Jasper Pillen haar geholpen hadden bij de realisatie van een groene speelplaats voor De Triangel. “Toen ze vroegen of ik zin had om me aan te sluiten, heb ik niet lang getwijfeld”, aldus Indra Maeseele.

Voor N-VA dingt een koppel naar de gunsten van de kiezers. Lissewegenaar en verpleegkundige Kurt Bolle (57) is gehuwd met facilitair medewerkster Dominique Delplancke (56). Wie van hen beiden krijgt de meeste stemmen?

Cohousing

Ook op de lijst van Groen ‘cohoust’ een echtpaar: Rika Savat (69) en Jo Libbrecht (70), wiens nicht Sophie Libbrecht (54) ook kandidaat is.

Karin Robert en haar dochter Marieke Joye.
Karin Robert en haar dochter Marieke Joye. © gf

PVDA huldigt trouw haar ‘communistische’ principes met een koppel, een vader met zijn dochter én een moeder met haar zoon: arbeider in de zorg en oud-voetballer bij Club Brugge Kurt Hinderyckx (59) doet het samen met zijn vrouw Anneliese Van Dongen (57), huishoudhulp in de zorg.

Stadsgids Philippe Meire (71) prijkt samen met zijn dochter Eva Desmedt (24), kinderbegeleidster in de buitenschoolse opvang, op de lijst. Ambtenaar Caroline Deslypere (55) is de mama van voorzitter Stephen Brigitta (30).

Pluszoon

Bij het Vlaams Belang is plaatselijk voorzitter en kandidaat Jonathan Haeyaert (24) de pluszoon van lijsttrekker Stefaan Sintobin. “Ik heb Jonathan niet moeten overreden, hij is nog meer overtuigd dan ik. Hij is trouwens een halve allochtoon, want een halve Schot. Hij is de zoon uit de vorige relatie van mijn vrouw Sandy Welsh, ik voed hem sinds zijn derde levensjaar mee op. Zijn nicht Fleur Welsh (55) staat ook op de lijst”, aldus de fractieleider.

Bij Groen putte een dochter inspiratie bij haar moeder. Marieke Joye, kandidate in Damme, is de dochter van het Brugs gemeenteraadslid Karin Robert. Loppemnaar Renild De Vreese (68), gepensioneerd leraar aan Ter Groene Poorte en vader van de Brugse lijsttrekker Maaike De Vreese, neemt voor het eerst deel aan de verkiezingen. Hij kreeg van N-VA een plaats op de Zedelgemse lijst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier