Politiek debat in Middelkerke zorgt voor de nodige animo: “Maar al bij al was het wel rustig. Het is ooit anders geweest”

Het politiek debat lokte 268 bezoekers naar De Branding. © PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Het grote politiek debat op zondag 6 oktober in cultuurhuis De Branding in Middelkerke zorgde voor flink wat animo. Hoewel het met een valse noot begon: Hans Vanheste, lijsttrekker van Voor Groot Middelkerke, moest zich verontschuldigen wegens autopech en werd vervangen door Chris Dobbelaere.

Bij wijze van introductie werd een filmpje van Focus/WTV getoond, waarin vooruitgeblikt werd op de gemeenteraadsverkiezingen. Dit vormde de aanhef voor een debat over uiteenlopende thema’s, zoals de geplande woontoren van twintig verdiepingen in Westende-Bad, mobiliteit en de gemeentelijke financiën. Ook de gemeentefusies, subtiel geïntroduceerd door burgemeester Jean-Marie Dedecker, kwamen ter sprake.

De zaal, gevuld met 268 bezoekers, liet van zich horen. Enthousiasme en emotie waren duidelijk voelbaar, vooral toen een verzoek van de moderator, Stefaan Kerger (Focus/WTV), om iets rustiger te applaudisseren, werd genegeerd door twee uitbundige dames vooraan. “Het publiek bleef onverminderd applaudisseren, afgewisseld met af en toe wat boegeroep”, vertelt organisator Pascal Bolle van Bruisend Middelkerke. “Al bij al was het een braaf debat. Het is ooit wel anders geweest.”

Aan het debat namen deel: Frederick Spaey (RESPECT), Marc Descheemaecker (N-VA), Patrick Meurice (Vlaams Belang), Jean-Marie Dedecker (LDD) en Chris Dobbelaere (Voor Groot Middelkerke) Wie uiteindelijk als winnaar uit de strijd kwam, laat Bolle in het midden. “Dat laten we aan de aanwezigen over”, voegt hij eraan toe.

Kritiek op ticketverkoop

De ticketverkoop verliep echter niet zonder problemen. Volgens Bolle verliep de verkoop via de Branding, waardoor de organisatie weinig zicht had op het aantal verkochte kaarten en wie ze kocht. “Als we in de toekomst een nieuwe editie mogen organiseren, willen we dit anders aanpakken”, aldus Bolle. “Gelukkig hebben we zes jaar om daarover na te denken.”

Voorlopig is Bruisend Middelkerke geen vragende partij voor een volgende editie. Maar, zo voegt Pascal Bolle toe: “Als er vanuit de politiek een reactie komt, gaan we graag in dialoog.”